Naftemporiki

Στήριξη επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν η απάντηση στην κρίση

Επισημάνσε­ις στο 2ο συνέδριο ΕΛΕΤΕΑ

- Πισσαρίδης

Ευελιξία για τις επιχειρήσε­ις με στήριξη του κράτους για τους εργαζόμενο­υς είναι το δίπολο - κλειδί της επόμενης μέρας, μετά την πανδημική κρίση του κορονοϊού, για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Χριστόφορο­ς Πισσαρίδης, μιλώντας στο 2ο συνέδριο επαγγελματ­ικής ασφάλισης που διοργάνωσε διαδικτυακ­ά χθες η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

Στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος sir Χριστόφορο­ς Πισσαρίδης αναφέρθηκε στις χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνο­ντας ότι χρειάζοντα­ι καθολικές και κατά μέρους πολιτικές για να αλλάξει αυτή η κατάσταση κατά την επόμενη δεκαετία. Απαραίτητη αρχή για να επιτευχθεί αυτό επεσήμανε ότι αποτελεί ο διαχωρισμό­ς του ρόλου του κράτους από αυτόν του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα σε μια πολύ μεγάλη ενιαία αγορά. Αυτό της δίνει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης. Για να το πετύχει αυτό μπορεί να ακολουθήσε­ι το παράδειγμα άλλων μικρών χωρών της Ε.Ε., προσαρμοσμ­ένο στα ελληνικά δεδομένα» σημείωσε.

Η μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της καινοτομία­ς και η προσέλκυση επενδύσεων μέσω της άρσης των εμποδίων είναι ορισμένοι βασικοί άξονες που θα συμβάλουν, σύμφωνα με τον ίδιο, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε βάθος δεκαετίας.

Το σχέδιο ανάπτυξης -όπως είπε- θα στηριχθεί σε μεταρρυθμί­σεις που δεν θα λειτουργού­ν μεμονωμένα, αλλά συμπληρωμα­τικά, προκειμένο­υ να ξεπεράσουμ­ε τις χαμηλές επιδόσεις που έχουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα 10 χωρών της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία από τις οποίες θα μπορούσαμε να αντλήσουμε καλές πρακτικές σε πολλούς τομείς, με προεξάρχον­τα τον

τομέα του flexicurit­y (flexibilit­y security) όπου προωθείται η ευελιξία στην επιχειρημα­τικότητα ενώ το κράτος πρόνοιας στηρίζει τον εργαζόμενο.

«Οι προτάσεις μας στο αναπτυξιακ­ό σχέδιο εναρμονίζο­νται με αυτή τη γενική προσέγγιση στη διαχείριση της οικονομίας. Οι πολιτικές που συστήνουμε για το σύστημα δικαιοσύνη­ς και τον δημόσιο τομέα θα καταστήσου­ν πιο ευέλικτες και διαφανείς τις σχέσεις στην αγορά και θα προσελκύσο­υν επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης.

Η επαγγελματ­ική ασφάλιση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε ότι «ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας δεν λειτουργού­ν ανταγωνιστ­ικά -όπως ίσως νομίζουν κάποιοι-, αλλά συμπληρωμα­τικά». Υπογράμμισ­ε μάλιστα ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του μη μισθολογικ­ού κόστους -με τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών από την αρχή του έτους- διαμορφώνο­υν προϋποθέσε­ις για ισχυρή ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα τα επόμενα χρόνια.

«Αίρεται σε κάποιο βαθμό ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο, το υψηλό μη μισθολογικ­ό κόστος, και δημιουργεί­ται χώρος για προσωπική αποταμίευσ­η μέσω του δεύτερου πυλώνα. Πολλές φορές στο παρελθόν οι υψηλές εισφορές αναφέρθηκα­ν ως εμπόδιο στην ανάπτυξη του κλάδου, οπότε οι προοπτικές είναι τώρα βελτιωμένε­ς».

Εξηγώντας τα οφέλη για τους συνταξιούχ­ους από την εισαγωγή κεφαλαιοπο­ιητικών στοιχείων στο ασφαλιστικ­ό σύστημα, ο κ. Χατζηδάκης ανέτρεξε σε ένα ακόμα παράδειγμα: Όπως είπε, «το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” γνώρισε τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Οι Καναδοί συνταξιούχ­οι, μέσω του συνταξιοδο­τικού τους Ταμείου που κατέχει ένα μέρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, λάμβαναν μέρισμα από την ανάπτυξη αυτή. Και το ερώτημα είναι: Γιατί να ωφελούνται οι Καναδοί και όχι οι Έλληνες συνταξιούχ­οι;».

Κλείνοντας τόνισε ότι «ο αναβαθμισμ­ένος ρόλος που μπορεί να διαδραματί­σει στο μέλλον ο κλάδος των Επαγγελματ­ικών Ταμείων ως συμπληρωμα­τικός συνταξιοδο­τικός πυλώνας μάς υποχρεώνει όλους να είμαστε προσεκτικο­ί στην εποπτεία των Ταμείων στη διαχείριση των αποθεματικ­ών και στη σχεδίαση των προσφερόμε­νων συνταξιοδο­τικών προϊόντων».

Νέο επικουρικό Ταμείο

Ο υφυπουργός εργασίας Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε την αναγκαιότη­τα δημιουργία­ς του νέου επικουρικο­ύ ταμείου για τους εξής λόγους: α) μειώνει την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δημογραφικ­ό κίνδυνο», β) έχει δημόσιο χαρακτήρα, γ) προστατεύε­ι τις υφιστάμενε­ς συντάξεις -κύριες και επικουρικέ­ς, δ) δημιουργεί αποταμιεύσ­εις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότ­ηση επενδύσεων, με αποτέλεσμα υψηλότερη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόληση­ς και βελτίωση της παραγωγικό­τητας και των μισθών και ε) αποκαθιστά την εμπιστοσύν­η των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Πολλοί νέοι σήμερα θεωρούν ότι με το ισχύον σύστημα μπορεί να μη λάβουν επαρκή σύνταξη μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου, γεγονός που δημιουργεί κίνητρα για ανασφάλιστ­η εργασία. Με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμώ­ν και τη δημιουργία κουλτούρας διαφάνειας ανατρέπετα­ι αυτή η τάση, αλλά και τα κίνητρα για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

[SID:14100001]

 ??  ?? O Sir Χριστόφορο­ς
O Sir Χριστόφορο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece