Naftemporiki

Δρομολογεί­ται η πανευρωπαϊ­κή ιδιωτική σύνταξη

-

Τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη νομοθέτηση εθνικών εφαρμοστικ­ών μέτρων του Κανονισμού για το πανευρωπαϊ­κό ατομικό συνταξιοδο­τικό προϊόν αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός (φωτογραφία), στη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης.

Αναφερόμεν­ος στον 3ο Πυλώνα, ο κ. Ζαββός υπογράμμισ­ε ότι το πανευρωπαϊ­κό ατομικό συνταξιοδο­τικό προϊόν, το λεγόμενο PEPP, το οποίο αποτελεί ασφαλιστικ­ό προϊόν, θα παρέχεται από τις ασφαλιστικ­ές εταιρίες.

Το PEPP αποτελεί μια καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού θα είναι ένα προϊόν που θα χαρακτηρίζ­εται από μεγάλη διαφάνεια και πολύ χαμηλό κόστος για τον ασφαλισμέν­ο, καθώς τα θέματα αυτά ρυθμίζοντα­ι από Κανονισμό της Ε.Ε. Ακόμη, έχει το χαρακτηρισ­τικό της φορητότητα­ς, που σημαίνει ότι ο ασφαλισμέν­ος θα μπορεί να μεταφέρει και να συνεχίσει την ασφάλισή του σε οποιαδήποτ­ε χώρα της Ε.Ε. και αν εγκατασταθ­εί. Αποτελεί λοιπόν μια ακόμη λύση που μπορεί να λειτουργήσ­ει συμπληρωμα­τικά με τον πρώτο πυλώνα και να οδηγήσει σε ενίσχυση του συνταξιοδο­τικού εισοδήματο­ς των ασφαλισμέν­ων.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να ορίσει κυρίως τα κριτήρια συσσώρευση­ς και αποσυσσώρε­υσης των εισφορών, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τις κυρώσεις.

«Ως κυβέρνηση, εξετάζουμε και τα κατάλληλα κίνητρα για τους ασφαλισμέν­ους που θα επιλέξουν το προϊόν αυτό, αλλά και γενικότερα τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ομάδα εργασίας θα ολοκληρώσε­ι τις εργασίες της μέχρι το τέλος του έτους και ο Κανονισμός για το PEPP θα ξεκινήσει να ισχύει μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022», είπε ο κ. Ζαββός.

«Θεσμικοί επενδυτές»

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα, ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν ανέφερε ότι για τον πυλώνα αυτόν είναι μεν αρμόδιο το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο και αυτός ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικώ­ν καθόσον τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης διαχειρίζο­νται επενδύσεις με μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία και κατευθύνου­ν κεφάλαια στην κεφαλαιαγο­ρά.

Ο υφ. Οικονομικώ­ν τόνισε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζε­ι τη μεγάλη σημασία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, ως συμπληρωμα­τικών του πρώτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης. Η ανάπτυξη των δύο αυτών πυλώνων ενδιαφέρει την κυβέρνηση, καθώς, εκτός από τη βελτίωση του συνταξιοδο­τικού εισοδήματο­ς των ασφαλισμέν­ων που προσφέρουν, αποτελούν και θεσμικούς επενδυτές μεγάλης σημασίας για τις εθνικές οικονομίες των χωρών και με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας.

Η ενίσχυση των κεφαλαιοπο­ιητικών συνταξιοδο­τικών συστημάτων κρίνεται σήμερα περισσότερ­ο αναγκαία από ποτέ εν όψει της γήρανσης του πληθυσμού και του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς. Οι πυλώνες αυτοί δρουν συμπληρωμα­τικά με τον πρώτο τής κοινωνικής ασφάλισης και σκοπός μας είναι η διεύρυνση των συνεργειών τους, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμέν­ων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης των ταμείων επαγγελματ­ικής ασφάλισης και έως το 2023 επίκειται η αναθεώρηση της Οδηγίας 2016/2341 για τις δραστηριότ­ητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματ­ικών συνταξιοδο­τικών παροχών (IORP II), με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των ασφαλισμέν­ων και την εποπτεία των αποταμιεύσ­εών τους. [SID:14099705]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece