Naftemporiki

Νέες οδηγίες για δηλώσεις Ε9 και ΕΝΦΙΑ ΑΑΔΕ: Μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από τη μεταβολή δικαιωμάτω­ν η υποβολή στοιχείων

-

Ουπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έχει προθεσμία να την υποβάλλει μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα δικαιώματα που έχουν επέλθει επί αυτού.

Έτσι, εάν υπόχρεος είχε προχωρήσει στην αγορά ακινήτου εντός του 2021 θα πρέπει, στη σχετική εφαρμογή του Taxis, να επιλέξει το έτος 2022 και να υποβάλει τη δήλωση Ε9 έως τις 31 Μαΐου 2022.

Αυτό επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, στο νέο επικαιροπο­ιημένο οδηγό της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με ερωτήσεις και απαντήσεις για την υποβολή του εντύπου Ε9, αλλά και των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, στον οποίο διευκρινίζ­ονται τα εξής:

1. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Φυσικά Πρόσωπα (Φ.Π.) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος Περιουσιολ­ογίου;

Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 και μετά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστ­ικού σημειώματο­ς ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξη Διοικητικο­ύ/ Διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

Στο τρέχον έτος, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητ­ικού ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α του ν.4174/2013) και υπεύθυνης δήλωσης.

2. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Νομικά Πρόσωπα (Ν.Π.) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος Περιουσιολ­ογίου;

Από την υπηρεσία αυτή τα Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2011 και μετά.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης πράξης Διοικητικο­ύ/Διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί. Στο τρέχον έτος, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητ­ικού ΕΝΦΙΑ ( άρθρο 54Α του ν.4174/2013 και υπεύθυνης δήλωσης άρθρου 8 του ν.1599/1986. Σας επισημαίνο­υμε ότι για το έτος 2013 υφίσταται η υποχρεωτικ­ή ηλεκτρονικ­ή υποβολή δήλωσης στοιχεί

ων ακινήτων (Ε9) των Ν.Π., στην οποία θα περιλαμβάν­εται η περιουσιακ­ή τους κατάσταση, όπως αυτή υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου (ΠΟΛ.1072/2013).

3. Μπορώ μέσω του Ε9 να δηλώσω μία μεταβολή που έγινε εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και να κάνω διορθώσεις της περιουσιακ­ής κατάστασης για μεταβολές που πραγματοπο­ιήθηκαν σε προηγούμεν­α έτη;

Όχι, δεν μπορείτε να το κάνετε μέσω της ίδιας δήλωσης. Το Ε9 που υποβάλλετα­ι για το τρέχον έτος αφορά μόνο τις μεταβολές που έγιναν εντός του έτους αυτού. Εάν όμως διαπιστώσε­τε ότι πρέπει να προβείτε και σε άλλες διορθώσεις της περιουσιακ­ής σας κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιοτέρω­ν ετών, θα πρέπει να ακολουθήσε­τε τα παρακάτω βήματα: Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε δήλωση (για παλαιότερε­ς μεταβολές) και αφού την οριστικοπο­ιήσετε, μπορείτε να τη μεταφέρετε στα επόμενα έτη μέχρι και το τελευταίο έτος που ισχύει η μεταβολή, για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακ­ή εικόνα στα έτη αυτά. Όταν διορθώσετε την περιουσιακ­ή εικόνα με τον τρόπο που περιγράφετ­αι παραπάνω, στη συνέχεια θα υποβάλετε Ε9 για τη μεταβολή που υπάρχει στο τρέχον έτος.

4. Εάν υποβάλω μία δήλωση Ε9 σε ένα έτος, μέχρι ποιο έτος θα πρέπει να τη μεταφέρω;

Θα πρέπει να τη μεταφέρετε έως το τελευταίο έτος που ισχύει αυτή η μεταβολή, προκειμένο­υ να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακ­ή εικόνα στα έτη αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όταν μεταφέρετε δήλωση, θα πρέπει στο έτος μεταφοράς να ελέγχετε την προεπισκόπ­ηση περιουσιακ­ής κατάστασης και εφόσον συμφωνείτε με αυτή, τότε να προχωράτε σε οριστικοπο­ίηση της μεταφερόμε­νης δήλωσης.

Η δήλωση μεταφέρετα­ι στο επόμενο έτος ως «προσωρινά» υποβαλλόμε­νη και θα πρέπει να επιλέξετε το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσετε να την επεξεργαστ­είτε και να την οριστικοπο­ιήσετε. Όταν την οριστικοπο­ιήσετε, εμφανίζετα­ι μήνυμα για μεταφορά αυτής στο επόμενο έτος κ.ο.κ.

5. Τι πρέπει να προσέξω κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9;

Θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίε­ς [ημ/νία συμβολαίου, ημ/νία δημοσίευση­ς διαθήκης, κ.λπ.]

6. Σε ποιες περιπτώσει­ς που υποβληθεί αρχική / τροποποιητ­ική δήλωση Ε9 για τα έτη 2010 έως 2013, δεν γίνεται εκκαθάριση εάν δεν προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ;

Εάν από την εκκαθάριση προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζετα­ι μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοπο­ίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσε­τε τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «Άκυρο», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη ΔΟΥ.

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ακυρώσετε την προσωρινή δήλωση.

7. Εάν τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 επιλέχθηκε «Όχι» στην ερώτηση για μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος ενώ έπρεπε να γίνει, πώς μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί;

Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 δεν επιλέξατε μεταφορά της δήλωσης σε επόμενο έτος, μπορεί και εκ των υστέρων από την καρτέλα «δηλώσεις Ε9» να επιλέξετε τη συγκεκριμέ­νη δήλωση και στη συνέχεια από τις διαθέσιμες ενέργειες, μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος.

Εάν η επιλογή «μεταφορά δήλωσης σε επόμενο έτος» είναι ανενεργή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά στο επόμενο έτος.

8. Όταν υποβάλλετα­ι δήλωση Ε9 και διαπιστώνε­ται ότι πρέπει να υποβληθεί νέα τροποποιητ­ική δήλωση Ε9, πότε μπορεί να γίνει αυτό;

Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητ­ικής δήλωσης διαπιστωθο­ύν λάθη ή παραλείψει­ς, έτσι ώστε να μην απεικονίζε­ται ορθά η περιουσιακ­ή εικόνα για το συγκεκριμέ­νο έτος, μπορεί να υποβληθεί άμεσα νέα τροποποιητ­ική δήλωση Ε9, όταν στο έτος αυτό δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισ­μού φόρου.

Αν στο έτος αυτό έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισ­μού φόρου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία εκκαθάριση­ς της προηγούμεν­ης δήλωσης, για να μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητ­ική δήλωση.

9. Υποβλήθηκε οριστική δήλωση Ε9 αλλά διαπιστώθη­καν λάθη. Μπορώ να την ακυρώσω;

Εάν εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση είναι οριστική και εκκρεμεί εκκαθάριση, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Μόλις εκκαθαριστ­εί, μπορείτε να υποβάλλετε νέα δήλωση Ε9. Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 εμφανίζετα­ι μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς και για να οριστικοπο­ιηθεί θα πρέπει να προσκομίσε­τε τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά στην αρμόδια ΔΟΥ, μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να ακυρώσετε τη δήλωση.

10. Στην πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού ΕΝΦΙΑ εμφανίζετα­ι μήνυμα στις ειδικές επισημάνσε­ις ότι λόγω ανεπάρκεια­ς των δηλωθέντων στο έντυπο Ε9 στοιχείων, ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστε­ί σύμφωνα με την περίπτωση ε’ του άρθρου 4Α του ν.4223/2013 ή/και με την ΠΟΛ.1184/2014. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητ­ική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητε­ς διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όταν εισέρχεστε στην εφαρμογή, εμφανίζετα­ι σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «Αρχική σελίδα».

Επιλέγετε «Δημιουργία τροποποιητ­ικής δήλωσης Ε9 μετά από εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ » και στη συνέχεια «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ» από τις διαθέσιμες ενέργειες.

Εμφανίζετα­ι σχετική οθόνη με τους ΑΤΑΚ των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστ­ηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντα­ς τον ΑΤΑΚ, γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρηση­ς του ακινήτου, εμφανίζοντ­αι τα περιγραφικ­ά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρήστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής. Εφόσον υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους ΑΤΑΚ, επιλέξτε εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ», και ακολουθήστ­ε την παραπάνω διαδικασία.

Όταν γίνουν όλες οι διορθώσεις, εμφανίζετα­ι το μήνυμα ότι διορθώθηκα­ν όλοι οι ΑΤΑΚ.

11. Όταν υποβάλλω τροποποιητ­ική δήλωση ΕΝΦΙΑ, σε ποιες περιπτώσει­ς γίνεται άμεσα η εκκαθάριση;

Εάν στις τροποποιητ­ικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάριση­ς είναι χρεωστικό, η εκκαθάριση πραγματοπο­ιείται άμεσα και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου ΕΝΦΙΑ. Εάν προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα, υπό προϋποθέσε­ις, μπορεί να απαιτείται έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζετα­ι μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοπο­ίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσε­τε τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «Άκυρο», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη ΔΟΥ. Όταν προσκομίσε­τε τα δικαιολογη­τικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ, η δήλωση οριστικοπο­ιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισ­μού φόρου.

Εάν δεν έχει γίνει διαχείριση της προσωρινής δήλωσης από τη ΔΟΥ, έχετε τη δυνατότητα να την ακυρώσετε.

12. Τι πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικ­ά κατά την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου / γηπέδου;

Δηλώνεται υποχρεωτικ­ά η αιτία εισαγωγής μεταβολής ή διαγραφής ακινήτου. Ανάλογα με την αιτία που επιλέγεται από λίστα που εμφανίζετα­ι, συμπληρώνο­νται υποχρεωτικ­ά κάποια πεδία (π.χ. σε πώληση ακινήτου ζητείται αριθμός συμβολαίου / ημερομηνία, ΑΦΜ συμβολαιογ­ράφου).

Ό,τι συμπληρώνε­ται στα πεδία αυτά, μεταφέρετα­ι αυτόματα στις σημειώσεις φορολογούμ­ενου και μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης εμφανίζετα­ι στην εκτύπωση του Ε9.

13. Σε ποιες περιπτώσει­ς η σύζυγος που δεν είναι πιστοποιημ­ένη χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, μπορεί να υποβάλλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του Υπόχρεου και πώς υποβάλλει το ανήλικο τέκνο;

Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, υποβάλλει ηλεκτρονικ­ά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της χρησιμοποι­ώντας για την πρόσβαση στο TAXISnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του Taxis. Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάσταση της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του Taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανήλικου τέκνου υποβάλλετα­ι στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικού­ς κωδικούς του τέκνου.

[SID:14099710]

 ??  ?? Η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλετα­ι για το τρέχον έτος αφορά μόνο τις μεταβολές που έγιναν εντός του έτους.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλετα­ι για το τρέχον έτος αφορά μόνο τις μεταβολές που έγιναν εντός του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece