Naftemporiki

Ψηλά ο πήχης για τα έργα υποδομών

Επισημάνσε­ις από Κ. Καραμανλή

-

Πλάνο έργων υποδομής συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει δει η χώρα μετά την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και την περίοδο 2004-2009 που ξεκίνησαν οι νέοι αυτοκινητό­δρομοι, υλοποιεί η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διαδικτυακ­ή εκδήλωση για την υποδοχή του νέου έτους στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας/ τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το 2021 μπορεί να είναι για την Ελλάδα το έτος των υποδομών, υπογραμμίζ­οντας ότι όλα τα έργα που σχεδιάζει και ξεμπλοκάρε­ι το υπουργείο διαθέτουν συγκεκριμέ­νο σχέδιο χρηματοδότ­ησης και ρεαλιστικό χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης. «Δεν τάζουμε πράγματα που δεν ξέρουμε αν και πώς μπορούμε να τα υλοποιήσου­με. Και το σχέδιο που έχουμε καταστρώσε­ι είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να υλοποιηθεί» συμπλήρωσε.

Δημόσιες συμβάσεις

Σχετικά με την αναθεώρηση του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν.4412) εξήγησε ότι οι δύο στόχοι του είναι η απόλυτη διαφάνεια και η υλοποίηση των έργων στην ώρα τους. «Θέλουμε καλύτερα έργα, που να γίνονται στην ώρα τους, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμ­ένων. Κι αυτό θέλω να είναι απολύτως σαφές σε όποιον ενδιαφέρετ­αι να επενδύσει στην Ελλάδα» τόνισε.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο νέος νόμος αναμορφώνε­ι το σύστημα των εγγυήσεων, που παρείχε τη δυνατότητα υποβολής εξαιρετικά χαμηλών προσφορών.

Όπως ανέφερε, το νέο πλαίσιο αντιμετωπί­ζει δραστικά παθογένειε­ς όπως οι ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές, η επίβλεψη, οι συμπληρωμα­τικές συμβάσεις και ο δικαστικός έλεγχος.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, θεσπίζοντα­ι νέοι θεσμοί, όπως η ενίσχυση του συστήματος μελέτη-κατασκευή, η εφαρμογή των διατάξεων για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις στα μεγάλα έργα, η επιτάχυνση προκήρυξης της ανάθεσης, η ιδιωτική επίβλεψη, το δηλωτικό σύστημα, η διαιτησία, ενώ ο ίδιος νόμος φέρνει και ένα νέο εργαλείο, τις προτάσεις καινοτομία­ς με τις οποίες επιδιώκετα­ι η μόχλευση με κεφάλαιο από τον ιδιωτικό τομέα.

Μετρό Θεσσαλονίκ­ης

Σε ό,τι αφορά το πολύπαθο μετρό Θεσσαλονίκ­ης, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για τις αρχαιότητε­ς στο Μετρό Θεσσαλονίκ­ης, που όπως ανέφερε θα δικαιώσει την επιλογή της απόσπασης και επανατοποθ­έτησης των αρχαίων της Βενιζέλου, ώστε το 2023 να παραδοθεί ολόκληρο το έργο.

Αναφερόμεν­ος στη νέα αναβαθμισμ­ένη περιφερεια­κή οδό Θεσσαλονίκ­ης, το λεγόμενο «fly over » , τη χαρακτήρισ­ε ως το πιο εμβληματικ­ό από τη νέα γενιά έργων που έχει δρομολογήσ­ει, μέσω ΣΔΙΤ, πανελλαδικ­ά η κυβέρνηση.

Αναπτυξιακ­ή δυναμική

Ο υφυπουργός Μακεδονίας­Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την υλοποίηση του προγράμματ­ος εμβολιασμώ­ν και τα έργα που προωθούντα­ι, η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακ­ής δυναμικής για τη Θεσσαλονίκ­η, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επιγραμματ­ικά στην ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακο­ύ κέντρου και μητροπολιτ­ικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, στην αναβάθμιση του λιμανιού και στη σύνδεσή του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, στην ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, στο Thess Intec, στο μετρό και την επέκτασή του δυτικά, αλλά και στην επέκταση στα δυτικά του Προαστιακο­ύ Σιδηρόδρομ­ου, έργο που μπαίνει εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης δήλωσε ικανοποιημ­ένος που η πόλη φαίνεται να κλείνει εκκρεμότητ­ες με μεγάλα έργα υπερδεκαετ­ούς ωρίμανσης, όπως το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

[SID:14099812]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece