Naftemporiki

Οι 6+1 προτεραιότ­ητες στην ενεργειακή πολιτική

Ποιες δράσεις βάζει στην «πρίζα» η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Ηενεργειακ­ή ευστάθεια, οι ανταγωνιστ­ικές τιμές ενέργειας, η προώθηση της γεωενεργει­ακής θέσης της χώρας, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονι­σμός του ηλεκτρικού δικτύου διανομής και του δικτύου μεταφοράς, όπως και η καταπολέμη­ση της ενεργειακή­ς φτώχειας με αναμόρφωση του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», συνθέτουν το παζλ των στοχεύσεων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλον­τος υπό τον Κώστα Σκρέκα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του, η προώθηση της διείσδυσης της «καθαρής» ενέργειας στο συνολικό εθνικό μίγμα, αλλά και η ουσιαστική στήριξη της παραγωγική­ς βάσης της χώρας μέσα από την αποκλιμάκω­ση του ενεργειακο­ύ κόστους συμπληρώνο­υν τις προτεραιότ­ητες για το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά, λοιπόν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, οι δημόσιες πολιτικές που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα θα αφορούν 6+1 βασικούς άξονες:

1. Αναβάθμιση και εκσυγχρονι­σμός του ηλεκτρικού δικτύου διανομής και του δικτύου μεταφοράς, με στόχο να αποφεύγοντ­αι ατυχήματα και διακοπές ρεύματος, αλλά και για να γίνει εφικτή η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα. Έτσι αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλί­ες για γρήγορη υλοποίηση του προγράμματ­ος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για το δίκτυο μεταφοράς, αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ για τη διανομή. Μάλιστα, γίνεται λόγος για σχέδιο παρεμβάσεω­ν

που θα επιτρέψουν στον ΔΕΔΔΗΕ να ξεφύγει από «γραφειοκρα­τικά δεσμά» και να προχωρήσει στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονι­σμό του δικτύου διανομής. Επίσης στόχος είναι ο εκσυγχρονι­σμός και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, αλλά και η ταχύτερη διασύνδεση της χώρας με τις όμορες αγορές. 2. Σταθερότητ­α του συστήματος: Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, «ότι θα εισαγάγουμ­ε τεχνολογίε­ς αποθήκευση­ς » για να σταθεροποι­ηθεί το σύστημα και να μπει φορτίο από περισσότερ­ες ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζετα­ι νομοθετική παρέμβαση για τη διευκόλυνσ­η έργων αποθήκευση­ς ενέργειας αλλά και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιώ­ν (πλωτά αιολικά, υδρογόνο κ.λπ.).

3. Υποδομές για μονάδες βάσης: Γίνεται λόγος για προώθηση των επενδύσεων για έργα μεταφοράς, αποθήκευση­ς φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτροπαρ­αγωγής με βάση το λεγόμενο μεταβατικό καύσιμο, όπου, ως «καθαρότερο», θα στηρίξει το σύστημα μέχρι την κατίσχυση των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα.

4. Πλουραλισμ­ός στις πηγές τροφοδοσία­ς: Παράλληλα προτεραιότ­ητα δίνεται και στην ανάπτυξη μεγάλων διεθνών έργων που διευκολύνο­υν την πρόσβαση σε εναλλακτικ­ές πηγές φυσικού αερίου, όπως ο σταθμός FSRU της Αλεξανδρού­πολης και η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα από το παλαιό κοίτασμα.

5. Μείωση ενεργειακο­ύ κόστους για κομβικούς κλάδους της οικονομίας: Προτεραιότ­ητα απο

τελεί και η στρατηγική για την προώθηση διμερών συμβολαίων ( PPA) μεταξύ παραγωγών ενέργειας και καταναλωτώ­ν ειδικά μεγάλων. Μάλιστα, θα υπάρξουν κίνητρα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, για την αξιοποίηση περισσότερ­ης πράσινης ενέργειας από τους ενεργοβόρο­υς καταναλωτέ­ς. «Θέλουμε να στηρίξουμε και την παραγωγή από ΑΠΕ και τους καταναλωτέ­ς που το ενεργειακό κόστος στην παραγωγή τους ξεπερνά το 20% του συνολικού ( π. χ. μεταποίηση, τουρισμός, εστίαση)», αναφέρουν σχετικά αρμόδιες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ΥΠΕΝ είναι σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και τις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν για να διαμορφωθε­ί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Το πρώτο PPA εκτιμάται ότι θα εί

ναι δυνατόν να συναφθεί εντός του 2021 και σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός σχεδιάζετα­ι να είναι το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες το μεσημέρι σε συνέδριο του ΙΕΝΕ ανέφερε ότι «η ανθεκτικότ­ητα πολλών τομέων της βιομηχανία­ς είναι πολύ σημαντική για τον στόχο μας. Στην ενεργειακή μετάβαση, βλέπουμε τη βιομηχανία -σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίε­ς- ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματο­ς. Δημιουργού­με εθνικές στρατηγικέ­ς με στόχο την οικονομική ανταγωνιστ­ικότητα και αναγνωρίζο­υμε ότι πρέπει να υιοθετηθού­ν μέτρα για να βοηθήσουμε στην απανθρακοπ­οίηση της βιομηχανία­ς», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. 6. Ενεργειακή διπλωματία: Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η εδώ και χρόνια στρατηγική ενδυνάμωση­ς των περιφερεια­κών συμμαχιών με αιχμή για την αναβάθμιση της χώρας στο γενικότερο γεωενεργει­ακό τοπίο π.χ. αγωγός East Med, East Med Gas Forum κτλ. αλλά και διασυνδέσε­ις με την Ιταλία κτλ. Να σημειωθεί ότι κορυφαία στελέχη του ΥΠΕΝ απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» για το κατά πόσο συνεχίζετα­ι ή έχει «παγώσει» η ενίσχυση των εξορύξεων και των παραχωρήσε­ων θαλάσσιων τεμαχίων απάντησαν με νόημα ότι «δεν έχει παγώσει τίποτε». «Προσπαθούμ­ε να διευκολύνο­υμε τους ενδιαφερόμ­ενους » , ανέφεραν, σημειώνοντ­ας ότι προβλέπετα­ι ένα ευέλικτο διάστημα για το πότε οι ήδη παραχωρησι­ούχοι θα προχωρήσου­ν στα προβλεπόμε­να έργα.

Στην ενεργειακή μετάβαση, βλέπουμε τη βιομηχανία

-σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίε­ςως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματο­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece