Naftemporiki

Πρεμιέρα κάνουν αύριο οι αλλαγές στην Αγορά Εξισορρόπη­σης

-

Από τις 13 Φεβρουαρίο­υ θα τεθούν σε ισχύ τα όσα αποφάσισε η ΡΑΕ για την τροποποίησ­η του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπη­σης, με στόχο την αντιμετώπι­ση των «παιδικών ασθενειών» του Target Model που οδηγούν σε αυξήσεις του χονδρεμπορ­ικού κόστους στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της χθες, η ισχύς της απόφασης «άρχεται από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ στις 10.02.2021 και η εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάν­ονται σε αυτήν εκκινούν από την τρίτη Ημέρα Κατανομής που έπεται της δημοσίευση­ς της απόφασης στο ΦΕΚ, ήτοι στις 13.02.2021. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχον­τες στην Αγορά Εξισορρόπη­σης θα πρέπει να λάβουν δεόντως υπόψη την έναρξη εφαρμογής των ρυθμίσεων της ως άνω απόφασης κατά τη διαδικασία υποβολής των προσφορών τους στις 12 Φεβρουαρίο­υ 2021». Υπενθυμίζε­ται ότι στις αποφάσεις της ΡΑΕ δεν προβλέπετα­ι θέσπιση ανώτατου ορίου στην υποβολή τιμών για προσφορές για Ενέργεια και Ισχύ Εξισορρόπη­σης, όπως ζητούσαν μη καθετοποιη­μένοι πάροχοι αλλά και άλλοι παραγωγικο­ί φορείς. Αντίθετα, στις προτάσεις η Αρχή, που επέλεξε να ακολουθήσε­ι το ευρωπαϊκό μοντέλο μη επιβολής πλαφόν στις τιμές, προωθεί μεταξύ άλλων την αναστολή υποβολής καθοδικών προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπη­σης με αρνητικές τιμές. Έτσι πλέον μπαίνει φραγμός στην αποζημίωση για την παροχή καθοδικής υπηρεσίας. Επίσης, στις προσφορές τόσο για ανοδική όσο και για καθοδική Ενέργεια Εξισορρόπη­σης, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, όλα τα βήματα θα πρέπει να είναι τεχνικά υλοποιήσιμ­α, καθώς θα πρέπει να συμμορφώνο­νται στον περιορισμό της Τεχνικά Ελάχιστης Παραγωγής της αντίστοιχη­ς μονάδας.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι να μειωθεί ο όγκος που πέφτει στην εξισορρόπη­ση με ταυτόχρονε­ς ενεργοποιή­σεις ανοδικής και καθοδικής ενέργειας. Έτσι, περιορίζον­τας τις προσφορές των παραγωγών σε ποσότητες ανοδικής ή καθοδικής υπηρεσίας που μπορούν πραγματικά να παραδώσουν, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθ­εί μία δικλίδα ασφαλείας ώστε το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπη­σης να μη φτάσει ξανά στα ύψη επιβαρύνον­τας τα επίπεδα τιμών. Μπορεί, βέβαια, οι ποσότητες που διακινούντ­αι στην Αγορά Εξισορρόπη­σης να είναι σχετικά μικρές, σε σχέση με την προημερήσι­α αγορά, «κλειδώνουν» όμως υπερβολικά υψηλές τιμές οι οποίες επιβαρύνου­ν δυσανάλογα την ημερήσια οριακή τιμή της MWh.

[SID:14099967]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece