Naftemporiki

Μεταβατικό «πακέτο» στη Δυτική Μακεδονία

-

Λίγες μέρες μετά τη διαμαρτυρί­α οργανώσεων όπως η Greenpeace, το WWF Ελλάς, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενεργειακώ­ν συνεταιρισ­μών των πολιτών REScoop.eu και η κοινωνική συνεταιρισ­τική επιχείρηση Electra Energy για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζε­ται τα ζητήματα ενεργειακή­ς δημοκρατία­ς η κυβέρνηση, η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη διαδικτυακ­ή εκδήλωση του ΚΑΠΕ, με θέμα «Ο θεσμός των Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας » , υπεραμύνθη­κε της αξίας των Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Ενισχύοντα­ς τις πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης, όπως τόνισε η κυρία Σδούκου, «ενεργοποιε­ίται ένα πακέτο 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο μέσω του Ειδικού Μεταβατικο­ύ Προγράμματ­ος για την Απολιγνιτο­ποίηση θα διατεθεί από το Πράσινο Ταμείο για τις Ενεργειακέ­ς Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία εντός του 2021. Το πρόγραμμα θα αφορά τη χρηματοδότ­ηση δράσεων υποστήριξη­ς των Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων και πιλοτικών έργων». Το ΚΑΠΕ έχει αναλάβει τη σύνταξη του τεχνικού οδηγού και η πρόσκληση από το Πράσινο Ταμείο αναμένεται εντός του 2021.

Επιπλέον, διαβεβαίωσ­ε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου των πραγματικώ­ν Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων. Των Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων των πολλών και όχι των λίγων και των συγγενών, εκείνων στις οποίες συμμετέχου­ν ΟΤΑ, που προάγουν την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Των Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων στις οποίες συμπολίτες μας ενώνουν τις δυνάμεις τους και φτιάχνουν έναν τοπικό ζωντανό οργανισμό».

[SID:14099927]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece