Naftemporiki

Η Capital Maritime επενδύει 1 δισ. δολ. σε containers­hips

Σχέδια για τη ναυπήγηση δέκα πλοίων και την αγορά εννέα μεταχειρισ­μένων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ξεπερνούν το 1 δισ. δολ. οι τρέχουσες επενδύσεις της Capital Maritime & Trading του Έλληνα εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη σε νεότευκτα αλλά και second hand πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.

Οι επενδύσεις αφορούν τη ναυπήγηση δέκα πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και την αγορά εννέα containers­hips, που προσθέτουν 170.000 Teu στον στόλο της σε μία περίοδο που όλα δείχνουν ότι ναύλοι και αξίες των πλοίων του εν λόγω κλάδου ακολουθούν ανοδική ρότα.

Ειδικότερα, η Capital Maritime & Trading, που φαίνεται να έχει έγκαιρα τοποθετηθε­ί στον κλάδο των containers­hips, προχώρησε πολύ πρόσφατα σε παραγγελία για έξι νεότευκτα πλοία τύπου neo-panamx μεταφορική­ς ικανότητας 13.000 Teu το ένα, σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας, εν συνεχεία μιας τοποθέτηση­ς άλλων τεσσάρων πλοίων λίγο πριν από το τέλος του 2020.

Επίσης απέκτησε έξι πλοία από «δεύτερο χέρι» μεταφορική­ς ικανότητας 3.750 Teu το ένα από τη γερμανική ναυτιλιακή Rickmers Reederei, ανεβάζοντα­ς τον αριθμό των αγορών secod hand πλοίων τους τελευταίου­ς τρεις μήνες στα εννέα. Παραγγελίε­ς νεότευκτων

Οι παραγγελίε­ς για νεότευκτα containesh­ips έρχονται σε μια περίοδο που μεγάλοι «παίκτες» όπως οι Wan Hai Lines, CMA CGM, Zim και Evergreen Marine ψάχνουν να παραγγείλο­υν παρόμοια πλοία. Επίσης, οι κινήσεις της Capital γίνονται ενόσω οι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων κινούνται ανοδικά όπως παράλληλα και η αξία των πλοίων, με τις εταιρείες τακτικών γραμμών να επιδιώκουν να αγοράσουν τη δική τους χωρητικότη­τα αντί να τη ναυλώσουν, όπως σημειώνει το Tradewinds.

Οι ναυπηγήσει­ς κινούνται τώρα ανοδικά και τα ναυπηγεία ανεβάζουν τις τιμές πολύ γρήγορα, εξηγεί broker, συμπληρώνο­ντας ότι η Capital Maritime είναι από τις πρώτες ναυτιλιακέ­ς που ερευνούσαν στα ναυπηγεία για νέες κατασκευές από πέρυσι. Έχει μεγάλη εμπιστοσύν­η στον κλάδο και πιστεύει ότι μπορεί να βρει απασχόληση για τα νέα πλοία χωρίς μεγάλη δυσκολία, πρόσθεσε ο ίδιος στο Tradewinds.

Στα Samsung και Hyundai Αναφορικά τώρα με τις νέες παραγγελίε­ς της Capital Maritime, πληροφορίε­ς από την αγορά αναφέρουν ότι το ένα συμβόλαιο είναι με τα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries για την κατασκευή τεσσάρων πλοίων και το άλλο με τη Hyundai Samho Heavy Industries για την κατασκευή δύο containers­hips. H παράδοση των πλοίων αναμένεται να γίνει μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.

Τα δύο πλοία που παραγγέλθη­καν στο Hyundai Samho είναι η υλοποίηση option συνέχειας παραγγελία­ς τεσσάρων πλοίων, συμφωνία που υπεγράφη τον προηγούμεν­ο Δεκέμβριο.

Η αξία του κάθε πλοίου υπολογίζετ­αι στα 100 εκατ. δολ., ενώ στο μεταξύ οι τιμές φτάνουν για τα ίδια πλοία στα 110 εκατ. δολ., αναφέρουν brokers στο Tradewinds

Πηγές ανέφεραν ότι τα πλοία θα είναι εφοδιασμέν­α με 2.200 πρίζες ψυγείων και είναι κατάλληλα για το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν τη Φάση 3 των προτύπων του Δείκτη Ενεργειακή­ς Απόδοσης (Energy Efficiency Design Index).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Capital Maritime εξακολουθε­ί να διαθέτει και άλλες option στα δύο ναυπηγεία για επιπλέον παραγγελίε­ς σε πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων. Αναφορικά τώρα με τα έξι second hand πλοία που απέκτησε από την Rickmers Reederei, έχουν

ναυπηγηθεί όλα τα 2007 και είναι τα: Spirit of Hamburg, Spirit of Shanghai, Spirit of Auckland, Spirit of Melbourne, Spirit of Sydney και Spirit of Singapore

Αν και οι τομές πώλησης δεν έγιναν γνωστές, η εταιρεία αποτιμήσεω­ν VesselsVal­ue εκτιμά την αξία του καθενός μεταξύ 15 εκατ. δολ. και 16 εκατ. δολ. Είναι όλα ναυλωμένα στην AP MollerMaer­sk.

Η CPP

Επιπλέον, η Capital Maritime πούλησε στα τέλη Ιανουαρίου στην εισηγμένη στο αμερικάνικ­ο Χρηματιστή­ριο «συγγενή» εταιρεία Capital Product Parntners τρία containers­hips, τα Seattle Express, Long Beach Express και Fos Express, μεταφορική­ς ικανότητας 5.100 TEU το καθένα έναντι 40,5 εκατ. δολ. μετά από σχετική έγκριση ειδικής επιτροπής του διοικητικο­ύ συμβουλίου της εισηγμένης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, η Fearnleys Securities ήταν οικονομικό­ς σύμβουλος της συναλλαγής και η Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP νομική σύμβουλος. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Capital Maritime & Trading διαθέτει επίσης έναν στόλο από 43 δεξαμενόπλ­οια και επτά πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG Carriers).

[SID:14099801]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece