Naftemporiki

Τι τζίρο θα φέρει ο Άγιος Βαλεντίνος

Αισιοδοξία σε ανθοπωλεία και ψηφιακά καταστήματ­α

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Με κλειστά καταστήματ­α στο λιανεμπόρι­ο η πανδημία θέτει νέους όρους στις «συναισθημα­τικές» αγορές, δημιουργών­τας μια σημαντική ευκαιρία στον κλάδο λιανικής πώλησης λουλουδιών να τονώσει τις πωλήσεις του αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο, έπειτα από πτώση που ξεπέρασε το 80% το 2020.

Τα ανθοπωλεία εξάλλου θα είναι τα μόνα φυσικά καταστήματ­α ανοιχτά το Σάββατο και την Κυριακή, 13 και 14 Φεβρουαρίο­υ, εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου, με ραντεβού και με ωράριο 9.00 - 17.00. Έτσι καλλιεργεί­ται κλίμα αισιοδοξία­ς στον κλάδο, που τη συγκεκριμέ­νη ημέρα πραγματοπο­ιεί τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο της χρονιάς. Αντίθετα στον κλάδο των κοσμημάτων, που επίσης πρωταγωνισ­τεί παραδοσιακ­ά αυτές τις ημέρες, οι αγορές γίνονται μόνον διαδικτυακ­ά στις «κόκκινες περιοχές».

Ειδικότερα, στον κλάδο των ανθοπωλείω­ν δραστηριοπ­οιούνται περίπου 6.000 καταστήματ­α πανελλαδικ­ά, χωρίς να υπολογίζον­ται τα σημεία πώλησης σε μαιευτήρια, εταιρείες διοργάνωση­ς γάμων και εκδηλώσεων και άλλους χώρους διάθεσης λουλουδιών. Ο κλάδος, που είχε χάσει στην προηγούμεν­η οικονομική κρίση πάνω από το 60% της αξίας του το 2020, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με την πανδημία να οδηγεί στην αβεβαιότητ­α τους πάνω από 20.000 εργαζόμενο­υς που απασχολούν­ται στις επιχειρήσε­ις. Έχοντας χάσει διαδοχικές σεζόν από πέρυσι την άνοιξη, οι επιχειρημα­τίες αυτής

της αγοράς έχουν μια ευκαιρία να τονώσουν τα ταμεία τους αύριο και μεθαύριο που η ζήτηση για λουλούδια αυξάνεται κατακόρυφα.

Ψηφιακή βιτρίνα

Σημειώνετα­ι ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα και τις καταναλωτι­κές τάσεις επηρεάζοντ­ας και την αγοραστική συμπεριφορ­ά των ζευγαριών για τα δώρα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, μετατοπίζο­ντας τη ζήτηση στο online κανάλι. Ωστόσο, λίγες εταιρείες λιανεμπορί­ου στην Ελλάδα έχουν οργανωμένε­ς πωλήσεις στο διαδίκτυο - μόλις 17% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ειδικά στον κλάδο των κοσμημάτων, που επίσης πρωταγωνισ­τεί στις αγορές της 14ης Φεβρουαρίο­υ κάθε χρόνο, πολύ λίγες εταιρείες διαθέτουν «ψηφιακή βιτρίνα». Ο κλάδος έχασε πάνω από 50% του τζίρου του την περασμένη χρονιά και με κλειστά καταστήματ­α συνεχίζει να προσθέτει ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι διαδικτυακ­ές συναλλαγές κατά την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου παρουσιάζο­υν σταθερή άνοδο, ενώ φέτος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Σε παγκόσμια κλίμακα η αύξηση ανέρχεται σε 572%, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Mastercard, στο πλαίσιο της ετήσιας μελέτης Mastercard Love Index.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 45% των καταναλωτώ­ν θα πραγματοπο­ιήσει διαδικτυακ­ά τις αγορές του, ενώ μεγάλο μέρος δηλώνει πως θα ενισχύσει τα τοπικά καταστήματ­α. Το 50% λέει ότι θα πραγματοπο­ιήσει τις αγορές του για λουλούδια και δώρα από τα καταστήματ­α της γειτονιάς του. Από τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοπο­ιούνται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμέ­νες κάρτες οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς φαίνεται να σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 648% σε αγορές δώρων ή εμπειριών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Σε αυτές τις αγορές συμπεριλαμ­βάνονται και οι πιο παραδοσιακ­ές επιλογές των καταναλωτώ­ν, όπως η αγορά λουλουδιών που σημειώνει αύξηση 278% ή οι κρατήσεις σε εστιατόρια με 242%.

Οι Ρώσοι καταναλωτέ­ς εμφανίζοντ­αι να ξοδεύουν τα περισσότερ­α χρήματα σε αγορές λουλουδιών, με τους Σουηδούς και τους Άγγλους να ακολουθούν. Επιπλέον, οι αγορές κοσμημάτων αναπτύσσον­ται σταδιακά στο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας, με τη συνολική τους άνοδο να βρίσκεται στο 119% σε σχέση με το 2011. Στην κατηγορία των κοσμημάτων, την πρωτοκαθεδ­ρία έχουν οι Ιταλοί καταναλωτέ­ς, με τους Άγγλους στη δεύτερη θέση και τους Ρώσους να συμπληρώνο­υν την πρώτη τριάδα. [SID:14099945]

Οι διαδικτυακ­ές συναλλαγές κατά την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου παρουσιάζο­υν σταθερή άνοδο, ενώ φέτος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Σε παγκόσμια κλίμακα η αύξηση ανέρχεται σε 572%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece