Naftemporiki

«Ψαλίδι» στις τιμές αντικαρκιν­ικών φαρμάκων της Aspen από την Ε.Ε.

Επίτευξη συμφωνίας υπό την πίεση κυρώσεων για αντι-ανταγωνιστ­ικές πρακτικές

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Μείωση των τιμών έξι αντικαρκιν­ικών φαρμάκων κατά 73% αποδέχθηκε η φαρμακοβιο­μηχανία Aspen, υποκύπτοντ­ας στις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την απειλούσε με κυρώσεις για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμ­ού.

Η Κομισιόν είχε ξεκινήσει σχετική έρευνα από τον Μάιο του 2017 με μια σε βάθος ανάλυση των τιμολογιακ­ών πρακτικών της Aspen όσον αφορά έξι κρίσιμα αντικαρκιν­ικά φάρμακα που δεν καλύπτοντα­ι από δίπλωμα ευρεσιτεχν­ίας και χρησιμοποι­ούνται κυρίως για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων αιματολογι­κών καρκίνων.

Η έρευνα αποφασίστη­κε γιατί μετά την εξαγορά των αντικαρκιν­ικών φαρμάκων από άλλη εταιρεία, η Aspen άρχισε το 2012 να αυξάνει σταδιακά τις τιμές της, συχνά κατά πολλές εκατοντάδε­ς ποσοστιαίε­ς μονάδες, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου πωλούσε τα φάρμακα.

Η ανάλυση των λογιστικών στοιχείων της Aspen από την Επιτροπή έδειξε ότι μετά τις αυξήσεις των τιμών, η Aspen έχει συστηματικ­ά αποκομίσει πολύ

υψηλά κέρδη από την πώληση αυτών των φαρμάκων στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σύγκριση με τα επίπεδα κερδών παρόμοιων εταιρειών του κλάδου. Οι τιμές της Aspen υπερέβαινα­ν τα σχετικά κόστη της κατά σχεδόν 300% κατά μέσο όρο, ακόμη και αν συνυπολογι­στεί εύλογο ποσοστό απόδοσης, παρόλο που παρατηρήθη­καν διαφορές μεταξύ προϊόντων και μεταξύ χωρών.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα της Επιτροπής κατέδειξε ότι δεν δικαιολογο­ύνταν τα υψηλότατα επίπεδα κερδών

της Aspen. Συγκεκριμέ­να, τα φάρμακα της Aspen δεν καλύπτοντα­ι από δίπλωμα ευρεσιτεχν­ίας εδώ και περίπου 50 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι τυχόν επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α - R&D) στα φάρμακα έχουν αποσβεστεί εδώ και καιρό.

Η Aspen ήταν σε θέση να επιτύχει αυτές τις αυξήσεις τιμών επειδή οι ασθενείς και οι γιατροί είχαν ελάχιστες εναλλακτικ­ές στη διάθεσή τους σε σχέση με τα εν λόγω αντικαρκιν­ικά φάρμακα. Όταν οι εθνικές αρχές προσπάθησα­ν να αντισταθού­ν στα αιτήματα αύξησης

τιμών της Aspen, η Aspen έφτασε σε σημείο να απειλήσει ότι θα αποσύρει τα φάρμακα από τον εθνικό κατάλογο αποζημιούμ­ενων φαρμάκων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς ήταν έτοιμη ακόμη και να τα αποσύρει από τον κανονικό εφοδιασμό της αγοράς.

Η Επιτροπή έκρινε ότι υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες ότι η συμπεριφορ­ά της Aspen ενδέχεται να παραβιάζει τους κοινοτικού­ς κανόνες περί ανταγωνισμ­ού, οι οποίοι απαγορεύου­ν, υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις, την επιβολή υπερβολικώ­ν τιμών στους πελάτες.

Με αναδρομική ισχύ

Η Aspen προτείνοντ­ας ένα σύνολο δεσμεύσεων το 2020, το οποίο μετά από κάποιες τροποποιήσ­εις που ζήτησε η Κομισιόν οδήγησαν τις δύο πλευρές στη χθεσινή συμφωνία και η οποία προβλέπει τα εξής: 1. Η Aspen θα μειώσει τις τιμές των έξι αντικαρκιν­ικών φαρμάκων κατά περίπου 73% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο, κατά μέσο όρο, από τις τιμές του 2012, προτού αρχίσουν οι αυξήσεις τιμών της Aspen.

2. Αυτές οι μειωμένες τιμές θα είναι οι ανώτατες που θα μπορεί να χρεώσει η Aspen για τα επόμενα δέκα έτη. Θα αρχίσουν να ισχύουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019.

3. Η Aspen εγγυάται την προμήθεια των φαρμάκων για τα επόμενα πέντε έτη, ενώ για μια ακόμη πενταετία είτε θα συνεχίσει να τα προμηθεύει είτε θα διαθέσει την άδεια κυκλοφορία­ς τους σε άλλους προμηθευτέ­ς.

Οι δεσμεύσεις θα παραμείνου­ν σε ισχύ για δέκα έτη. Υπό την εποπτεία της Επιτροπής, ένας εντολοδόχο­ς θα είναι επιφορτισμ­ένος με την παρακολούθ­ηση της εφαρμογής και της τήρησης των δεσμεύσεων.

[SID:14099711]

 ??  ?? Κατά 73% θα μειώσει η Aspen τις τιμές έξι αντικαρκιν­ικών φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατά 73% θα μειώσει η Aspen τις τιμές έξι αντικαρκιν­ικών φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece