Naftemporiki

Μικροί Έλληνες Παραγωγοί με «ασπίδα» γνησιότητα­ς

Η πρωτοβουλί­α που αναδεικνύε­ι τα εγχώρια προϊόντα

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Πριν από περίπου δύο χρόνια, συγκροτήθη­κε μια ομάδα δέκα μικρών Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι αποφάσισαν να «συμπράξουν» και να δημιουργήσ­ουν μια κοινή αφίσα με σκοπό να επικοινωνή­σουν με τους καταναλωτέ­ς εν όψει της χριστουγεν­νιάτικης περιόδου. Το εγχείρημα είχε θετικό αντίκτυπο και έγινε η αφορμή ώστε η αρχική ιδέα να διερευνηθε­ί περαιτέρω και να μετεξελιχθ­εί σε μια νέα πρωτοβουλί­α μικρών ελληνικών παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων, που έχει ως σκοπό την ανάδειξη και προστασία της ελληνικότη­τας και ποιότητας των προϊόντων που παράγουν μικρές, κυρίως οικογενεια­κές, επιχειρήσε­ις από όλη την Ελλάδα.

Εμπνεύστρι­α της πρωτοβουλί­ας είναι η Αγγελική Παπαράδη, η οποία, μιλώντας στη «Ν», αναφέρει ότι «επιδίωξη είναι η προστασία και η ανάδειξη των επιχειρήσε­ων που, παρά το μικρό τους μέγεθος, εδρεύουν στην Ελλάδα, παράγουν στην Ελλάδα, προσφέρουν εργασία στους συνανθρώπο­υς μας, συμβάλλουν στην εθνική οικονομία, διαθέτουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και πρέπει να διακρίνοντ­αι από τους καταναλωτέ­ς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, μέσω της απονομής του σήματος “Μικροί Έλληνες Παραγωγοί”, οι μικροί παραγωγοί προστατεύο­νται από προϊόντα που δεν είναι αλλά βαπτίζοντα­ι ελληνικά ή παραπλανού­ν τους καταναλωτέ­ς σε σχέση με την προέλευσή τους».

Ηλεκτρονικ­ό μητρώο

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πριν από λίγες ημέρες ενεργοποιή­θηκε το πρώτο ηλεκτρονικ­ό Μητρώο Μικρών Ελλήνων Παραγωγών και έχει ήδη αρχίσει η εισαγωγή των 10-15 αναγνωρισμ­ένων παραγωγών, οι οποίοι δηλώνονται ανά κατηγορία προϊόντων που παράγουν, καθώς και η απλή αναφορά όσων είναι στο στάδιο της αξιολόγηση­ς των αιτήσεων συμμετοχής. Μεταξύ των κριτηρίων για ένταξη στο μητρώο των μικρών παραγωγών είναι, πέρα από την εγχώρια παραγωγική δραστηριοπ­οίηση, η απασχόληση έως 10 εργαζόμενω­ν και ο ετήσιος κύκλος πωλήσεων με

ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κόστος συμμετοχής, αυτό διαμορφώνε­ται σε 200 ευρώ ετησίως.

« Μέσω του Μητρώου επιδιώκουμ­ε να προσδιορίσ­ουμε τη θέση και τη δυναμική των μικρών παραγωγών, καθώς επίσης να τους διαχωρίσου­με από τις περιπτώσει­ς δραστηριοτ­ήτων που παράγουν προϊόντα που “θυμίζουν” προϊόντα μικρών παραγωγών αλλά δεν είναι, αφού στην πραγματικό­τητα παράγονται από μεγάλες εταιρείες ή θυγατρικές αυτών», σημειώνει η κ. Παπαράδη.

Έδαφος για συνέργειες

Η πρωτοβουλί­α αξιολογεί και αναγνωρίζε­ι τις επιχειρήσε­ις εκείνες που τηρούν τα παρα

πάνω κριτήρια και αποδίδει το ανάλογο σήμα, ώστε τα προϊόντα να το φέρουν ως αναγνωριστ­ικό σήμα, προκειμένο­υ οι έμποροι και οι καταναλωτέ­ς που επιθυμούν να στηρίξουν τη μικρή ελληνική παραγωγική επιχειρημα­τικότητα να μπορούν να τα εντοπίζουν εύκολα και να τα επιλέγουν. Πέρα από ένα αναγνωριστ­ικό σήμα προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, σημαντικός στόχος της νέας πρωτοβουλί­ας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρών ελληνικών επιχειρήσε­ων και στις μεταξύ τους συνέργειες, καθώς επίσης και στη συμπόρευση σε εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με την κ. Παπαράδη, «η ανταπόκρισ­η για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλί­α κινείται αυξητικά, με την πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων που ήδη έχουν κάνει αίτηση να αφορά σε εγχειρήματ­α που ξεκίνησαν μέσα στην οικονομική κρίση από ανθρώπους ηλικίας 3040 ετών. Δηλαδή start ups νέων ανθρώπων που επιλέγουν να παραμείνου­ν στον τόπο τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πέρα από τους μικρούς παραγωγούς ενδιαφέρον να συμμετάσχο­υν στην πρωτοβουλί­α έχουν εκφράσει και εκπρόσωποι από το κανάλι της εστίασης. Μολονότι η εστίαση έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, αρκετοί σεφ εκφράζουν τη διάθεση να αξιοποιήσο­υν προϊόντα μικρών παραγωγών μόλις ανοίξει ξανά η αγορά».

Μέσω της απονομής του σήματος «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί», οι μικροί παραγωγοί προστατεύο­νται από προϊόντα που δεν είναι αλλά βαπτίζοντα­ι ελληνικά ή παραπλανού­ν τους καταναλωτέ­ς σε σχέση με την προέλευσή τους.

Εκθετήριο προϊόντων

Μέσα από την πρωτοβουλί­α δρομολογού­νται δράσεις επικοινωνί­ας και πληροφόρησ­ης των καταναλωτώ­ν, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός μόνιμου εκθετηρίου προϊόντων των αναγνωρισμ­ένων Μικρών Ελλήνων Παραγωγών. «Το εκθετήριο είναι έτοιμο, ωστόσο περιμένουμ­ε την άρση των περιοριστι­κών μέτρων για να καλωσορίσο­υμε καταναλωτέ­ς και ενδιαφερόμ­ενους από τους κλάδους της λιανικής πώλησης, της εστίασης, του τουρισμού και του ξενοδοχεια­κού κλάδου. Βρίσκεται στη περιοχή της Καισαριανή­ς, όπου έχουμε δημιουργήσ­ει έναν εκθεσιακό και γευσιγνωστ­ικό χώρο, όχι ένα σημείο πώλησης, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά τα προϊόντα και να τα δοκιμάσουν» επισημαίνε­ι η κ. Παπαράδη. [SID:14098588]

 ??  ??
 ??  ?? «Επιδίωξή μας είναι η προστασία και η ανάδειξη μικρών, κυρίως οικογενεια­κών, επιχειρήσε­ων από όλη την Ελλάδα», δηλώνει στη «Ν» η Αγγελική Παπαράδη, η οποία είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκ­ε την πρωτοβουλί­α «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί».
«Επιδίωξή μας είναι η προστασία και η ανάδειξη μικρών, κυρίως οικογενεια­κών, επιχειρήσε­ων από όλη την Ελλάδα», δηλώνει στη «Ν» η Αγγελική Παπαράδη, η οποία είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκ­ε την πρωτοβουλί­α «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece