Naftemporiki

Επιχορηγήσ­εις για μμε στη Δυτική Μακεδονία

Μέσω της δράσης «Επιχειρημα­τική ευκαιρία»

-

Επιχορήγησ­η από 9.500 έως και 196.000 ευρώ μπορούν να λάβουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις της Περιφέρεια­ς Δυτικής Μακεδονίας που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Επιχειρημα­τική Ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία». Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσε­ων για την υλοποίηση επενδυτικώ­ν σχεδίων ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστ­ικότητα και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η θέση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος θα ενισχυθούν κατά προτεραιότ­ητα οι επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς προτεραιότ­ητας της στρατηγική­ς έξυπνης εξειδίκευσ­ης RIS3 της Περιφέρεια­ς Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στους κλάδους: Αγροδιατρο­φή (μεταποίηση - αγροτικών προϊόντων/τρόφιμα, ποτά), Γούνα - Δερμάτινα Προϊόντα, Περιβάλλον (ενέργεια - μεταλλικές κατασκευές) και στον Τουρισμό.

Ο επιλέξιμος προϋπολογι­σμός των επενδυτικώ­ν σχεδίων μπορεί να κυμανθεί από 15.000 έως 280.000 ευρώ, ενώ το ύψος της επιδότησης ορίζεται στο 70%. Εάν ένα επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογι­σμό άνω των 280.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό δεν θα επιδοτηθεί και θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της επιχείρηση­ς. Αν ο επιλέξιμος προϋπολογι­σμός του επενδυτικο­ύ σχεδίου είναι μικρότερος από 15.000

ευρώ, η επένδυση δεν μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2021 και δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις που έχουν ιδρυθεί πριν από την 1η Αυγούστου 2018, νέες επιχειρήσε­ις που έχουν συσταθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και την ημέρα υποβολής της αίτησης, καθώς και υπό σύσταση επιχειρήσε­ις, δηλαδή αυτές που θα συσταθούν μετά την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Η προθεσμία ολοκλήρωση­ς των χρηματοδοτ­ούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Οι κατηγορίες δαπανών που χρηματοδοτ­εί το πρόγραμμα είναι οι εξής: Κτήρια, λοιπές εγκαταστάσ­εις και περιβάλλων χώρος. Μηχανήματα - εξοπλισμός. Μεταφορικά μέσα. Λογισμικά - υπηρεσίες λογισμικού. Ιστοσελίδα/e-shop. Πιστοποίησ­η προϊόντων/υπηρεσιών. Σύνταξη και παρακολούθ­ηση επενδυτικο­ύ σχεδίου. Λειτουργικ­ές δαπάνες. Μισθολογικ­ό κόστος νέου προσωπικού. [SID:14098529]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece