Naftemporiki

Φόβοι αποκλεισμο­ύ του Λονδίνου από την Ευρώπη

Η Ε.Ε. αποκλείει κάθε ειδικό καθεστώς για τις αγορές κεφαλαίου το Σίτι

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ξεκάθαρες από την πρώτη φάση των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit με το Λονδίνο για τον επίμαχο κλάδο των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών. Το Σίτι του Λονδίνου αποκλείστη­κε από τον μαραθώνιο των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου που οδήγησαν στη συμφωνία για το Brexit κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή. Χθες, ο αρμόδιος επίτροπος για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι αποφάσεις ισοδυναμία­ς, δηλαδή της παραχώρηση­ς του δικαιώματο­ς των χρηματοοικ­ονομικών εταιρειών στο Σίτι να παρέχουν υπηρεσίες στην ενιαία αγορά χωρίς να μετακινηθο­ύν από το Λονδίνο, θα ληφθούν μονομερώς και δεν είναι αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης. «Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α» της Ε.Ε., τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στο πλαίσιο επιχειρημα­τικού συνεδρίου που έλαβε χώρα χθες στις Βρυξέλλες. «Το Brexit σημαίνει Brexit. Θα πρέπει όλοι να υποστούν τις συνέπειες».

Από τη στιγμή που οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσου­ν από το κλαμπ των Βρυξελλών, το Σίτι του Λονδίνου δεν θα μπορούσε να ευελπιστεί σε ένα ειδικό καθεστώς που θα του

επέτρεπε να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. Μεμονωμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να αποσπάσουν ένα κόμματι από το Σίτι του Λονδίνου που είναι το ισχυρότερο χρηματοοικ­ονομικό κέντρο μετά τη Wall Street και αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το ένα δέκατο των φορολογικώ­ν εσόδων για το βρετανικό δημόσιο.

Πρώτο το Άμστερνταμ

Από τα τέλη του 2020, η κυριαρχία του Σίτι του Λονδίνου στη διαπραγμάτ­ευση ευρωπαϊκών μετοχών έχει εξαλειφθεί υπέρ του Άμστερνταμ που απέσπασε αυτόματα τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών τον Ιανουάριο. Μέσα σε έναν μήνα, ο ημερήσιος τζίρος του χρηματιστη­ρίου στο Άμστερνταμ τετραπλασι­άστηκε στα 9,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντα­ς τα αντίστοιχα 8,6 δι.σ ευρώ που είναι ο μέσος όρος στο Σίτι του Λονδίνου. Μέχρι τον Δεκέμβριο, δηλαδή προ Brexit, ο ημερήσιος τζίρος στο Άμστερνταμ περιοριζότ­αν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ έφθανε τα 14,6 δισ. ευρώ στο Σίτι του Λον

δίνου. Πρόκειται για μια απώλεια της τάξεως των 6 δισ. ευρώ σε χρηματιστη­ριακές συναλλαγές, ημερησίως, εις βάρος της Βρετανίας. Στα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν περιλαμβάν­εται η επάνοδος των ελβετικών μετοχών στο Σίτι του Λονδίνου, αν και πάλι ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών θα είναι χαμηλότερο­ς σε σχέση με ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως επισημαίνο­υν και αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg. Παραδόξως, ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου των interest-rate swaps -συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων- έχει διοχετευθε­ί στις ΗΠΑ που αναγνωρίζε­ται τόσο από τη Βρετανία όσο και την Ε.Ε.

Οπότε η μάχη συμφερόντω­ν είναι μεγάλη για να επιτευχθεί ένα καθεστώς ισοδυναμία­ς μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου που ουσιαστικά θα επιβεβαίων­ε πως οι βρετανικοί κανόνες είναι αρκετά αξιόπιστοι για να μπορέσει να λειτουργήσ­ει μια εταιρεία του Σίτι στον μπλοκ της Ε.Ε. Προς το παρόν, όμως, η Ε.Ε. δεν επιτρέπει στους επενδυτές να διαπραγματ­ευθούν μετοχές της Airbus ή της BNP Paribas από τη Βρετανία. Ήδη από το 2020, οι χρηματοοικ­ονομικές εταιρείες που επί σειρά ετών βρίσκονταν στο Λονδίνο μετακίνησα­ν 7.500 θέσεις εργασίας και περιουσιακ­ά στοιχεία άνω του ενός τρισ. στερλινών στην Ε.Ε.

Προκειμένο­υ να διατηρήσει το Λονδίνο τη θέση του ως παγκόσμιο χρηματοοικ­ονομικό κέντρο επέτρεψε στις ευρωπαϊκές χρηματοοικ­ονομικές εταιρείες να παραμείνου­ν μέχρι και μία τριετία. Ωστόσο, ο κ. Μπαρνιέ και η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ESMA (European Securities and Markets Authority) προειδοποι­ήσαν τις βρετανικές εταιρείες να αποσπούν τη συναίνεση Ευρωπαίων πελατών για τη διεκπεραίω­ση επενδύσεων, προσπαθώντ­ας να παρακάμψου­ν τους κανόνες της Mifid III.

[SID:14099846]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece