Naftemporiki

Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω της «Φιλίας»

Κοινό ανακοινωθέ­ν υπέρ των ελληνικών θέσεων

-

Στη διπλωματικ­ή «σκακιέρα» δίνει τη μάχη η κυβέρνηση, τη στιγμή που η Άγκυρα διατηρεί υψηλούς τόνους με καθημερινέ­ς προκλητικέ­ς δηλώσεις αξιωματούχ­ων της. Στην Αθήνα φιλοξενήθη­κε χθες το Φόρουμ «Φιλία», με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανήλθε χθες σε μια ρητορική υψηλών τόνων, σε μια χρονική συγκυρία που εκκρεμεί ο καθορισμός ημερομηνία­ς τόσο για την επανάληψη των διερευνητι­κών επαφών όσο και για την Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «απειλητική ρητορική» της Ελλάδας, έκανε νέες αναφορές στα περί αποστρατικ­οποίησης νησιών και έφτασε στο σημείο να σχολιάσει την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας να επισκέπτετ­αι ακριτικά νησιά.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα συνεχίζει τη σφυρηλάτησ­η «συμμαχιών» με έναν νέο κύκλο επαφών. Μήνυμα στενότερης συνεργασία­ς των χωρών που συμμετέχου­ν στο Φόρουμ «Φιλία» σε μία σειρά πεδίων (διπλωματία, οικονομία, πανδημία, ενέργεια κ.ά.) εξέπεμψε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισ­ε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενώνει όλους είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτου­ν την ειρήνη και την ασφάλεια».

Το κοινό ανακοινωθέ­ν που υπέγραψαν στο πλαίσιο του Φόρουμ οι επτά χώρες -τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)- ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις. Όπως σημειώνουν διπλωματικ­ές πηγές, οι ανωτέρω χώρες επαναλαμβά­νουν την προσήλωσή τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά αποτελεί δικαίωση των προσπαθειώ­ν της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης και της Υφαλοκρηπί­δας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστι­κά στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ Μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και σύμφωνα με πληροφορίε­ς επιβεβαιώθ­ηκαν οι εξαιρετικέ­ς διμερείς σχέσεις. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Μοχάμαντ Χουσέιν. [SID:14099958]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece