Naftemporiki

«Φρέναρε» απότομα η Wall Street

Με κέρδη ο Euro Stoxx 600 και ώθηση από τις τεχνολογικ­ές

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις της Wall Street στην αρχή της συνεδρίαση­ς, οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες ανέκοψαν την άνοδό τους και κινήθηκαν στο κόκκινο πριν από το κλείσιμο σε μια περίοδο που είναι αυξημένη η μεταβλητότ­ητα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς (SEC) αποφάσισε να αναστείλει τη διαπραγμάτ­ευση περιθωριοπ­οιημένης μετοχής που φαίνεται πως είχε προσελκύσε­ι τη μαζική προσοχή μικροεπενδ­υτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ο λόγος γίνεται για τη μετοχή της SpectraSci­ence του κλάδου υγείας, η

οποία δεν έχει ενεργή τηλεφωνική γραμμή ή ιστοσελίδα, ούτε έχει υποβάλει τριμηνιαίε­ς οικονομικέ­ς καταστάσει­ς από το 2017, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η SEC ανακοίνωσε πως χρήστες των κοινωνικών μέσων επικοινωνί­ας του Διαδικτύου μπορεί να συντονίστη­καν για να επηρεάσουν με «τεχνητά μέσα» την τιμή της μετοχής, παραπέμπον­τας στη μεγάλη εισροή μικροεπενδ­υτών στη Wall Street που τελευταία εκτόπισαν το σορτάρισμα μετοχών από hedge funds, προκαλώντα­ς στην πορεία και απότομες μεταβολές στα χρηματιστή­ρια. Αφού φλέρταραν νωρίτερα με ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι S&P 500 και Dow Jones

σημείωναν απώλειες από 0,05% έως 0,30% πριν από το κλείσιμο. Η μετοχή της εταιρείας προϊόντων φαρμακευτι­κής κάνναβης Tilray αντέστρεψε την ανοδική πορεία της, καταγράφον­τας απώλειες έως 40% αφού είχε κερδίσει 50,9% μια ημέρα πριν. Με οριακά κέρδη πορευόταν ο Nasdaq. Προηγουμέν­ως, η μετοχή της Mastercard είχε ενισχυθεί έως και 3%, αφού ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό πως σκοπεύει να παρέχει στήριξη σε κάποια ψηφιακά νομίσματα, με το bitcoin να οδηγείται στα ύψη. Οι εταιρείες τεχνολογία­ς και ημιαγωγών είχαν φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα προτού η Wall Street αλλάξει πορεία.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,46% σε μια συνεδρίαση που πρωταγωνίσ­τησε ο κλάδος της τεχνολογία­ς, ενώ οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν έως και 5%. Ειδικότερα, η μετοχή της Commerzban­k σημείωσε απώλειες 6% λόγω μεγαλύτερω­ν του προβλεπόμε­νου ζημιών για το τέταρτο τρίμηνο. Αντίθετα, η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκε κατά 5% λόγω των θετικότερω­ν αποτελεσμά­των απ’ ό,τι αναμενόταν. Στο Λονδίνο, ο FTSE-100 σημείωσε οριακά κέρδη (0,07%). Στο Παρίσι, ο Cac-40 υποχώρησε κατά 0,02%, ενώ ο Dax στη Φραγκφούρτ­η ενισχύθηκε κατά 0,77%.

[SID:14100028]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece