Naftemporiki

Νέες πιέσεις στο δολάριο

Ανοδικά το ευρωπαϊκό νόμισμα και η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Χαμηλότερα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκε το δολάριο χθες, καθώς δεν διαφαίνετα­ι προς το παρόν σύντομα αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων, με την αγορά να κινείται σε περιορισμέ­νο εύρος λόγω της αργίας στις αγορές της Ασίας. Η στερλίνα μετά την προχθεσινή της μεγάλη άνοδο πάνω από το 1,38 δολάριο, συνέχισε και χθες να κινείται πάνω από το επίπεδο αυτό.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,1% στο 90,354. Μέχρι στιγμής το αμερικανικ­ό νόμισμα βρίσκεται καθ’ οδόν να παρουσιάσε­ι τις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες απώλειες από τα μέσα Δεκεμβρίου. Πριν από αυτή την εβδομάδα το δολάριο κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη του 2% από τις αρχές του έτους.

Ο διοικητής της Fed Ζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη πως το νέο πλαίσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας μπορεί να ανεχτεί πληθωρισμό πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα πριν αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός το οποίο έχει συμβάλει στην υποχώρηση του δολαρίου.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% στο 1,2138 δολάριο. Η πρόβλεψη της Κομισιόν για μικρότερη ανάκαμψη από ό,τι

αναμενόταν για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2021, δεν επηρέασε το νόμισμα.

Η στερλίνα συνέχισε και χθες να κινείται πάνω από το 1,38 δολάριο.

Η αισιοδοξία για την ταχύτητα του βρετανικού προγράμματ­ος εμβολιασμο­ύ σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και οι εκτιμήσεις για εξασθένηση του δολαρίου φέτος, έχουν ωθήσει το βρετανικό νόμισμα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τριών ετών έναντι του δολαρίου και στο υψηλότερο από τον Μάιο του 2020 έναντι του ευρώ.

Η άνοδος της στερλίνας πάνω από το 1,38 δολάριο την κατέστησε το καλύτερο σε επιδόσεις νόμισμα μεταξύ των νομισμάτων των δέκα ισχυρότερω­ν οικονομιών (G10) φέτος.

Έχει ενισχυθεί 1,1% έναντι του δολαρίου και σχεδόν 2% έναντι του ευρώ. Χθες αργά το απόγευμα υποχωρούσε 0,14%

στο 1,3815 δολάριο, έχοντας την προηγούμεν­η ημέρα φθάσει σε 1,3865 δολάριο.

Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,2% στις 87,83 πένες. Στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 στις 87,38 πένες.

To δολάριο Αυστραλίας

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,5% σε 0,7765 δολ., έχοντας νωρίτερα φθάσει στο υψηλό των τριών εβδομάδων, 0,7762 δολ.

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν εδώ και τρεις εβδομάδες έφθασε το δολάριο Καναδά, επωφελούμε­νο από την άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο των τιμών του πετρελαίου.

Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε 0,2% στο 1,2677 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο.

[SID:14099921]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 12ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ­Υ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece