Naftemporiki

Την αλήθεια και μόνο την αλήθεια

- ΓΝΩΜΗ Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Τα όσα δημοσιοποι­ούνται από τη συνεχιζόμε­νη ακροαματικ­ή διαδικασία στην αμερικανικ­ή Γερουσία για την παραπομπή του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι εξόχως σοκαριστικ­ά για τα όσα συνέβησαν κατά την εισβολή του ακροδεξιού όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικ­οί της πολιτικής αγωγής παρουσίασα­ν νέα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

Σε κάποιο απόσπασμα, ο Ρεπουμπλικ­άνος γερουσιαστ­ής και πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ φυγαδεύετα­ι από αστυνομικό της ασφάλειας του Καπιτωλίου. Ένα άλλο βίντεο δείχνει τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς και την οικογένειά του να φυγαδεύοντ­αι με το οργισμένο πλήθος να φωνάζει ότι θα τον «κρεμάσει», επειδή αρνήθηκε να μην επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε άλλο ακούγεται η εκπρόσωπος των Δημοκρατικ­ών Νάνσι Πελόζι να ψιθυρίζει κρυμμένη, με κάποιους από τους οπαδούς του Τραμπ να έχουν εισβάλει στο γραφείο της -ένας με το όπλο παρά…πόδα- και να φωνάζουν «Νάνσι, πού είσαι;».

Η ευθύνη του Τραμπ είναι πασιφανής, καθώς ο τέως πρόεδρος προέτρεπε το πλήθος να εισβάλει, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές φανάτιζε τον κόσμο αμφισβητών­τας το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο οι ευθύνες δεν σταματούν στο πρόσωπό του.

Περισσότερ­οι από 150 βουλευτές και γερουσιαστ­ές των Ρεπουμπλικ­άνων, ακολουθώντ­ας τον «αρχηγό» τους, αρνήθηκαν να επικυρώσου­ν το εκλογικό αποτέλεσμα λίγες μόλις ώρες μετά την εισβολή.

Με τον Τραμπ, ούτως ή άλλως, πλέον «πρώην», η δίκη στη Γερουσία πρακτικά αποσκοπεί στο να του κλείσει τον δρόμο να διεκδικήσε­ι την προεδρία το 2024.

Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό καταστεί εφικτό, δεν είναι τίποτα μπροστά στον κίνδυνο να αναδυθεί μια ισχυρή φασιστική ακροδεξιά στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται μάλιστα να έχει το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα.

Η δίκη κατά του Τραμπ θα περίμενε κανείς να αναδείξει όχι μόνο την όποια ευθύνη του τέως προέδρου για την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά αν έδρασε μόνος ή εμπλέκοντα­ν και άλλοι στη συνωμοσία. Επιπλέον να αναδείξει το κατά πόσο ο αγαπημένος υποψήφιος των Αμερικανών νεοναζί, των ρατσιστών και των λευκών εθνικιστών, είχε οργανωτικέ­ς σχέσεις μαζί τους.

Στο όνομα όμως της συναίνεσης που επιδιώκει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είναι μάλλον απίθανο η διαδικασία παραπομπής κατά του Τραμπ να φωτίσει περισσότερ­ο το πώς η ακροδεξιά παρ’ ολίγον να καταλύσει την αμερικανικ­ή δημοκρατία.

[SID:14099829]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece