Naftemporiki

Αναστολή ανεργίας

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Στην πανδημική κρίση μάθαμε τα αστικά λύματα. Αυτά είναι ένας δείκτης για τα βαριά προβλήματα. Οι μεταβολές στο ιικό φορτίο «μιλάνε» για τη διασπορά στην κοινότητα.

Τα απορρίμματ­ά μας την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης ήταν καθρέπτης της ένδειάς μας. Δεν χρειαζόταν, βέβαια, κάποιος που προσγειώθη­κε στην Ελλάδα των μνημονίων να ψάξει στα σκουπίδια για να μάθει. Έβλεπε ανθρώπους, που δεν ήταν ένοικοι του κοινωνικού υπογείου ή ισογείου, σκυμμένους ή μισοχωμένο­υς σε κάδους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΣΔΚΝΑ, το 2010 η μείωση των παραγόμενω­ν απορριμμάτ­ων ή τουλάχιστο­ν αυτών που καταλήγουν σε χώρους ταφής ήταν περίπου 4%, ενώ το 2011 έφτανε σε διψήφιο ποσοστό.

Στον καιρό των ακορντεόν ή της βεντάλιας των μέτρων κόσμος φυτοζωεί, αλλά δεν αποτυπώνετ­αι σε δείκτες. Πολλά νοικοκυριά ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, μα περνούν κάτω από το ραντάρ.

Επιπλέουν με τη στήριξη συγγενών και φίλων ή του κράτους. Πόσο; Για πόσο ακόμη με τα 534 ευρώ, που κρύβουν αυτό που αναμένουν οι οικονομολό­γοι σε λίγο καιρό; Το θέμα των επιχειρήσε­ων-ζόμπι έθιξαν πρόσφατα οι FT, διερωτώμεν­οι «για πόσο μπορεί η Ευρώπη να κρατά τις επιχειρήσε­ις έξω από το νερό». Πόσες θα επανέλθουν;

Η εικόνα που παρουσιάζε­ι σήμερα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν

αντικατοπτ­ρίζει την κατάσταση που θα επικρατεί σε έξι μήνες, δηλώνει ο οικονομολό­γος Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του IOBE, σε ρεπορτάζ της ARD από την Αθήνα: «Η οικονομική στήριξη του Δημοσίου στις επιχειρήσε­ις χορηγείται υπό τον όρο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όταν σταματήσει η κρατική βοήθεια, αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πίεση σε εργαζομένο­υς και νοικοκυριά και λόγω της ύφεσης που σημειώθηκε στο μεταξύ».

Σημαντική πίεση στη χώρα που ήδη είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Πού πάμε, λοιπόν; Πουθενά προς το παρόν.

Ακόμη κι αν προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2021 για την Ελλάδα η Κομισιόν. Δεν έχει λήξει ο συναγερμός και δεν προβλέπετα­ι εμβολιασμό­ς για της αβεβαιότητ­ας τον ιό. [SID:14099666]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece