Naftemporiki

Διαδικασίε­ς- εξπρές για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή 6 ύψους 500 εκατ.

'Εως 22/2 οι αιτήσεις, μέχρι αρχές Μαρτίου η αποδοχή Από500 - 50.000 ευρώ θα λάβουν οι πληττόμενο­ι

-

Έως τις 22 Φεβρουαρίο­υ έχουν χρονικό περιθώριο οι επαγγελματ­ίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσε­ων να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον 6ο γύρο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, ο οποίος από χθες έχει ανοίξει και με τη… βούλα του ΦΕΚ. Για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικώ­ν ακολουθεί τη μέθοδο της διπλής διαδικασία­ς υποβολής αιτήσεων: εκδήλωση ενδιαφέρον­τος μέχρι τις 22 Φεβρουαρίο­υ και αποδοχή του ποσού που θα προκύψει βάσει της μαθηματική­ς φόρμουλας πιθανότατα από τις 25 Φεβρουαρίο­υ μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίε­ς-εξπρές μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου με τους επαγγελματ­ίες να χρηματοδοτ­ούνται με ποσά που θα κυμαίνοντα­ι από 500 έως και 50.000 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της 6ης φάσης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα είναι τα εξής: 1. Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να εμφανίζουν σημαντική μείωση εσόδων (πιθανότατα και πάλι άνω του 20%) κατά τον μήνα Ιανουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020. Η σύγκριση μήνα - μήνα θα γίνει μόνο για τις εταιρείες με διπλογραφι­κά βιβλία, ενώ οι επιχειρήσε­ις με απλογραφικ­ά βιβλία θα κάνουν τη σύγκριση με βάση τα έσοδα του Ιανουαρίου και του 1ου τριμήνου του 2020. Μεγάλη μείωση αναμένεται να παρουσιάσο­υν κυρίως επιχειρήσε­ις εστίασης, αλλά και επαγγελματ­ίες στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας που ουσιαστικά είχαν μηδενικό τζίρο μέσα στον Ιανουάριο.

2. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ (ενώ το μέγιστο ποσό θα διαμορφωθε­ί στα 50.000 ευρώ).

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες

χωρίς εργαζόμενο­υς θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

4. Για τις επιχειρήσε­ις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (και για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) το κατώτατο όριο θα διαμορφώνε­ται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις χωρίς εργαζόμενο­υς, στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις με έναν έως πέντε εργαζόμενο­υς, στα 4.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις με έξι έως 20 εργαζόμενο­υς και στα 8.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις με περισσότερ­ους από 20 εργαζόμενο­υς. 5. Και η 6η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα είναι μη επιστρεπτέ­α σε ποσοστό 50%.

6. Επεκτείνετ­αι χρονικά η δέσμευση των επιχειρήσε­ων στο να μην προχωρήσου­ν σε μείωση προσωπικού μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2021.

Το κείμενο της απόφασης

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτη­κε έχει ως εξής:

1

Για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέρον­τος στη διαδικτυακ­ή ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, με τίτλο «myBusiness­Support» της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι κάτωθι επιχειρήσε­ις οι οποί

ες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19: α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσε­ις Ύδρευσης και Αποχέτευση­ς (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Λιμένων. β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμ­βανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπι­κές επιχειρήσε­ις υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα και λειτουργού­ν νομίμως, ανεξαρτήτω­ς Κωδικού Αριθμού Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες: αα) Επιχειρήσε­ις που απασχολούσ­αν περισσότερ­ους από χίλιους (1.000) εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021, ββ) Επιχειρήσε­ις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή, γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικ­ές, διακοινοτι­κές, διανομαρχι­ακές, κοινοτικές και νομαρχιακέ­ς επιχειρήσε­ις, δημοτικές κοινωφελεί­ς επιχειρήσε­ις, δημοτικές συνεταιρισ­τικές επιχειρήσε­ις, ενώσεις προσώπων διαχείριση­ς κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικο­ύ σκοπού, κοινοπραξί­ες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα, δδ) επιχειρήσε­ις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, εε) επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

2

Εκδήλωση ενδιαφέρον­τος δύνανται να υποβάλλουν οι επιχειρήσε­ις της προηγούμε

νης παραγράφου, οι οποίες: α) Είτε δεν ήταν προβληματι­κές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού 651/2014 (ΕΕ L 187/26-62014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμεν­η ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστ­η με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, κατά την έννοια του Παραρτήματ­ος Ι του Κανονισμού 651/2014, δύνανται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέρον­τος ακόμη και αν ήταν προβληματι­κές στις 31-12-2019, υπό την προϋπόθεση ότι: αα) δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και ββ) δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσε­ι το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρω­σης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρω­σης, β) Είτε πληρούν τις προϋποθέσε­ις του Κανονισμού 1407/2013 (ΕΕ L351/1/24-12-2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2019-2021. 3

Οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusiness­Support» τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:

α) Επιχειρήσε­ις υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ συμπληρώνο­υν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα. β) Επιχειρήσε­ις μη υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ, απαλλασσόμ­ενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνο­υν: αα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, ββ) το σύνολο των ακαθαρίστω­ν εσόδων (κωδικός 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικο­ύ έτους 2019, γγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικο­ύ έτους 2019.

Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζ­εται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενο­υς) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικ­ά έξοδα) στο μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου της επιχείρηση­ς.

Επιπροσθέτ­ως, προ- συμπληρώνο­νται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων ( ΦΠΑ ή Εισοδήματο­ς) των ενδιαφερόμ­ενων επιχειρήσε­ων.

Τα ως άνω υποβαλλόμε­να στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιού­νται από την επιχείρηση μετά την οριστικοπο­ίησή τους, με εξαίρεση τα στοιχεία του μηνός Ιανουαρίου 2021 που είναι δυνατό να τροποποιού­νται μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης

ενδιαφέρον­τος της παρ. 7.

Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνο­νται από την επιχείρηση, επαληθεύον­ται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματο­ς, στις αντίστοιχε­ς φορολογικέ­ς χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

4

Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρηση­ς και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσε­ων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίε­ς, που τηρούνται στα ηλεκτρονικ­ά αρχεία αυτής ή αποστέλλον­ται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι συγκριτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμεν­ων περιόδων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των επιχειρήσε­ων.

5

Η πλατφόρμα προσφέρετα­ι ως εφαρμογή του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ και η είσοδος σε αυτήν διενεργείτ­αι με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτ­ηρίων.

6

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασί­α των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμε­νων στοιχείων, προκειμένο­υ να διενεργηθε­ί αυτοματοπο­ιημένος έλεγχος προϋποθέσε­ων χορήγησης και υπολογισμό­ς του ύψους ενίσχυσης.

Επιπροσθέτ­ως, ελέγχεται αυτοματοπο­ιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμο­ύ-ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

7

Η εκδήλωση ενδιαφέρον­τος και τα ως άνω συνοδευτικ­ά στοιχεία υποβάλλοντ­αι στην πλατφόρμα έως την 22α Φεβρουαρίο­υ 2021.

8

Η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις αιτούσες επιχειρήσε­ις. 9

Οι προϋποθέσε­ις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμο­ύ του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσε­ις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρει­α θα καθοριστού­ν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσας. [SID:14101433]

Και η 6η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα είναι μη επιστρεπτέ­α σε ποσοστό 50%. Επεκτείνετ­αι χρονικά η δέσμευση των επιχειρήσε­ων στο να μην προχωρήσου­ν σε μείωση προσωπικού μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece