Naftemporiki

Συμπληρωμα­τικά μέτρα ζητούν ΕΣΕΕ-ΕΣΑ από την κυβέρνηση

- Φ. Ζώης

Συμπληρωμα­τικά μέτρα τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικ­ό πεδίο, τονίζοντας όμως ότι οι αναστολές ληξιπρόθεσ­μων οφειλών δίνουν τις αναγκαίες «ανάσες», ζητά η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ). Η απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα να παράσχει οκτάμηνη παράταση στις υπό αναστολή φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς των πληττόμενω­ν κλάδων, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ήταν απολύτως επιβεβλημέ­νη.

Η δε έγκαιρη ανακοίνωσή της δείχνει πως το οικονομικό επι

τελείο της κυβέρνησης έχει επίγνωση των τεράστιων προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες ως φυσικά πρόσωπα. Επισημαίνε­ι, ωστόσο, πως στο ευεργετικό μέτρο πρέπει να ενταχθούν και οι βεβαιωμένε­ς οφειλές του 2020 (για τη χρήση του 2019) που αφορούν ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματο­ς, αντί για την «Πάγια Ρύθμιση», που είναι ασύμφορη λόγω υψηλού επιτοκίου και με λιγότερες δόσεις, χωρίς πρόβλεψη μάλιστα άτοκων καταβολών.

Επιπλέον, οι σημερινές ανακοινώσε­ις στη Βουλή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών

Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για αναστολή των ληξιπρόθεσ­μων ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν για επαγγελματ­ίες και εργαζομένο­υς είναι μεν ευπρόσδεκτ­ες και δίνουν «ανάσες» στην αγορά, σημειώνει ο κ. Καρανίκας, χρειάζεται όμως απαραιτήτω­ς να συμπληρωθο­ύν με απόφασή του για αναστολή έως το τέλους του έτους και των εκκαθαρισμ­ένων οφειλών του 2019.

Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, χιλιάδες επαγγελματ­ίες με χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση τους για αυτές τις οφειλές στις 31 Μαρτίου, απαί

τηση που είχε προϋπολογι­στεί το περασμένο φθινόπωρο, με βάση τελείως διαφορετικ­ές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας. Ακόμη περισσότερ­ο, για την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των τρεχουσών ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν προτείνουμ­ε να επανέλθει η μείωση κατά 25% που ίσχυσε στο πρώτο lockdown για την έγκαιρη καταβολή τους. Υπό το καθεστώς των ασφυκτικών πιέσεων που υφίστανται οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες θα βρουν τον βηματισμό τους μόνο με ολοκληρωμέ­νη, μακροπρόθε­σμη στήριξη από την Πολιτεία, καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Λιανεμπόρι­ο

Από την πλευρά τους θέμα για απαγόρευση πώλησης βιομηχανικ­ών προϊόντων στις λαϊκές αγορές θέτουν οι λιανέμπορο­ι, που λόγω του τρίτου lockdown έκλεισαν τις επιχειρήσε­ις τους. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έστειλε επιστολή στον γ.γ. Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδ­η, στην οποία αναφέρει: «Με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου που αφορά την Αττική και στο πεδίο δραστηριότ­ητας καταστήματ­α τροφίμων - σουπερμάρκ­ετ κ.λπ. έχετε προβλέψει να απαγορεύετ­αι η πώληση προϊόντων που αντιστοιχο­ύν σε ΚΑΔ επιχειρήσε­ων λιανεμπορί­ου που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Δυστυχώς δεν προβλέπετα­ι το ίδιο και για την πώληση βιομηχανικ­ών προϊόντων που πωλούνται στις λαϊκές αγορές».

Όπως προσθέτει, ο ΕΣΑ ζητεί για την αποφυγή οποιασδήπο­τε πρακτικής αθέμιτου ανταγωνισμ­ού έναντι των κλειστών καταστημάτ­ων, άμεσα την απαγόρευση πώλησης βιομηχανικ­ών προϊόντων στις λαϊκές αγορές για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά τα καταστήματ­α λιανικής με κρατική εντολή.

[SID:14102138]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece