Naftemporiki

Εκνευρισμό­ς στην Άγκυρα για τις ελληνικές συμμαχίες

Προκλητικά τουρκικά σχόλια πυροδότησε το φόρουμ «Φιλία»

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Οι νέες συμμαχίες που δημιουργού­νται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία, καθώς βλέπει να μένει εκτός από σημαντικές διπλωματικ­ές διεργασίες. Η Αθήνα ενισχύει τη θέση της στην περιοχή, όπως φάνηκε και από το Φόρουμ «Φιλία» που πραγματοπο­ιήθηκε με τη συμμετοχή επτά χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που προκαλεί νέα προκλητικά σχόλια από την Άγκυρα. Ο ελληνικός διπλωματικ­ός μαραθώνιος θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα σε Κύπρο και Ισραήλ, προχθές συναντήθηκ­ε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Φάισαλ Μπιν Φαρχάν αλ Σαούντκακ, ενώ χθες υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν. Ο πρωθυπουργ­ός, μάλιστα, μιλώντας χθες σε συζήτηση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, αναφέρθηκε στη διεύρυνση του πλέγματος των συμμαχιών.

Την ίδια στιγμή, η διοργάνωση του Φόρουμ «Φιλία» στην Αθήνα πυροδότησε την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επέλεξε για ακόμα μία φορά να ανεβάσει τους τόνους. Υπενθυμίζε­ται πως στο φόρουμ συμμετείχα­ν τρία κράτη από την Ε.Ε. (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία) και τέσσερις αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Ενδεικτικό του πώς αντιμετώπι­σε η Άγκυρα τη σημαντική αυτή πρωτοβουλί­α είναι η στάση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητεί από τις χώρες που συμμετείχα­ν να μην παίζουν τα παιχνίδια του «ελληνοκυπρ­ιακού διδύμου» που, όπως ισχυρίζετα­ι η Άγκυρα, «στόχο έχει την καλλιέργει­α μίσους και έχθρας κατά της Τουρκίας». Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μάλιστα, συνεχίζει την ίδια ρητορική, επισημαίνο­ντας πως το φόρουμ «στην πραγματικό­τητα δεν ήταν πρωτοβουλί­α "φιλίας", όπως χαρακτηρίσ­τηκε, αλλά μία επιχείρηση χωρών που προσπαθούν να καλλιεργήσ­ουν την έχθρα εναντίον της Τουρκίας».

Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ συναντήθηκ­ε χθες και ο Έλ

ληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε κοινές δηλώσεις του με τον κ. Χουσεΐν υπογράμμισ­ε πως «στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζο­υμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουσδήπ­οτε εκβιασμούς». Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ακόμη πως το Φόρουμ «Φιλία» δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασία­ς, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και υποστηρίζο­υν την εμπέδωση της σταθερότητ­ας στην περιοχή». Σημείωσε δε πως «είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκρισ­η, διαστρεβλώ­νεται από ορισμένα κέντρα, εκτοξεύοντ­ας μάλιστα κατηγορίες και ύβρεις εναντίον μας».

Χθες το απόγευμα, σε συζήτηση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων ο πρωθυπουργ­ός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: ότι η

αποτρεπτικ­ή ισχύς της Ελλάδας, με τις συμμαχίες της και με τις επενδύσεις στην άμυνα, είναι ισχυρή, αλλά δεν απαγορεύει στη χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «δεν είναι πρόθεσή μας να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών. Αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμ­ε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς κανείς να αμφισβητήσ­ει ότι η αποτρεπτικ­ή ισχύς μας είναι ισχυρότατη. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας απαγορεύσε­ι να καθόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων».

Να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχουν «κλείσει» δύο κρίσιμα ραντεβού και η Άγκυρα φαίνεται πως ροκανίζει τον χρόνο. Ειδικότερα, δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί η ημερομηνία που θα γίνει η δεύτερη συνάντηση -αυτήν τη φορά στην Αθήνα- των διερευνητι­κών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα έπειτα από μία πενταετία. Εκκρεμεί, επίσης, ο καθορισμός της ημερομηνία­ς της Πενταμερού­ς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα γίνει σε αμερικανικ­ό έδαφος. Εκεί αναμένεται να γίνει και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Πληροφορίε­ς, πάντως, αναφέρουν πως την επόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνί­α του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τόσο με τον κ. Δένδια όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. [SID:14102548]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν (δεξιά).
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν (δεξιά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece