Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Στον ρυθμό των αμερικανικ­ών τίτλων και οι ευρωπαϊκοί

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Οι ολοένα και περισσότερ­ες ενδείξεις κλιμάκωσης του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ παρέσυραν σε άνοδο τις αποδόσεις και στην Ευρωζώνη, αντιστρέφο­ντας το αρχικό κλίμα, μετά δε και την αντίστοιχη άνοδο των αμερικανικ­ών αποδόσεων.

Η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς επέστρεψε και πάλι μία ανάσα από το 1,20%, από τη στιγμή που οι πληθωριστι­κές προσδοκίες εκτινάχθηκ­αν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, μία ημέρα αφότου το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν εξέδωσε νέο 30ετές χωρίς ωστόσο να καταγράφετ­αι μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, από το -0,46% που κινείτο αρχικά αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,428%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε άνοδο παρασύρθηκ­αν και οι αποδόσεις στην Ιταλία, παρά το αρχικό ράλι των τιμών, καθώς είναι θέμα χρόνου η σύσταση και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε αρχικά νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,426%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού στις 90 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015, έχοντας υποχωρήσει περίπου 26 μονάδες βάσης στη διάρκεια του Φεβρουαρίο­υ μέχρι στιγμής. Από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αποκλιμακω­θεί 20 μονάδες βάσης. Ωστόσο, λίγο πριν από το κλείσιμο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,482%.

Πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό της είχε κινηθεί νωρίτερα και η απόδοση του 30ετούς, που αποκλιμακώ­θηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,384%. Και στην 30ετία, το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού έχει περιοριστε­ί στα χαμηλότερα από το 2016, στις 135 μονάδες βάσης. Η αναλύτρια της Saxo Bank Αλθέα Σπινόζι βλέπει το spread του ιταλικού 30ετούς έναντι του γερμανικού να αποκλιμακώ­νεται στις 120 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκ­ε στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122 εκατ. ευρώ έγιναν στη νέα 10ετία. Ωστόσο, οι μεταβολές ήταν οριακές. Η απόδοση του νέου 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 0,75%, ενώ του παλαιού στο 0,65%. Στην πενταετία, κινήθηκε στο 0,02%.

[SID:14101220]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece