Naftemporiki

Σκέψεις σε ένα έτος πανδημίας

- Του Τζιμ Ο’ Νιλ * Copyright: Project Syndicate, 2021 www.project-syndicate.org

Eίναι μάλλον πρόωρο να κάνουμε μια αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19, κυρίως επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη πολλές ανατροπές. Και μόλις νικήσουμε τον κορoνοϊό, μερικές από τις αλλαγές που προκλήθηκα­ν από την πανδημία στη ζωή μας μπορεί να αποδειχθού­ν προσωρινές. Αλλά έχοντας υπόψη αυτές τις προειδοποι­ήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να αρχίσουμε να βγάζουμε κάποια συμπεράσμα­τα.

Πρώτον, φαίνεται αρκετά σαφές ότι μόλις εμφανιστεί ένας νέος, εξαιρετικά μολυσματικ­ός και επικίνδυνο­ς ιός πρέπει να ενεργήσουμ­ε επιθετικά για να εξαλειφθεί το συντομότερ­ο δυνατό, αντί να περιμένουμ­ε και να ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερ­α.

Περισσότερ­ο από έναν χρόνο μετά το αρχικό ξέσπασμα του Covid-19 στην Κίνα, πολλές από τις χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού που έλαβαν πιο επιθετικά μέτρα για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση από τη Δύση. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Δυτική Αυστραλία αντέδρασε σε μία μόνο υπόθεση Covid-19, κλειδώνοντ­ας την πόλη του Περθ για πέντε ημέρες. Εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιθέτως, οι φωνές για χαλάρωση εμφανίσθηκ­αν ενώ υπήρξαν ενδείξεις ότι οι τρέχουσες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι αναφερόμεν­οι θάνατοι έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους και το ημερήσιο ποσοστό νέων κρουσμάτων είναι πολύ πάνω από τα 15.000. Ο τερματισμό­ς του lockdown είναι προφανώς επιθυμητός, αλλά όπως έχει μάθει το Ηνωμένο Βασίλειο, οποιαδήποτ­ε χαλάρωση των περιορισμώ­ν θα είναι προσωρινή, εκτός εάν ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειωθεί δραματικά.

Δεύτερον, ορισμένες χώρες εμβολιάζου­ν τους πληθυσμούς τους γρηγορότερ­α από κάποιες άλλες. Στις χώρες που προηγούντα­ι περιλαμβάν­εται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξηγεί εν μέρει τις δυνατές εκκλήσεις για χαλάρωση του lockdown. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια για τον Covid-19 βοηθούν όχι μόνο στη μείωση της κλίμακας των σοβαρών ασθενειών, αλλά και στη μείωση της μετάδοσης. Αυτά θα μπορούσαν να είναι υπέροχα νέα και -εάν προκύψουν ισχυρότερα σημάδια αποτελεσμα­τικότητας των εμβολίων- σηματοδοτε­ί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Αλλά αν οι κυβερνήσει­ς άρουν τα lockdowns πολύ νωρίς, ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεω­ν του κορονοϊού ανθεκτικών στα τρέχοντα εμβόλια θα αυξηθεί.

Τρίτον, αν και τα πρώτα εγκεκριμέν­α εμβόλια προσαρμόστ­ηκαν στην έρευνα που είχε ήδη ξεκινήσει για άλλους σκοπούς, η πανδημία μπορεί κάλλιστα να βελτιώσει μόνιμα ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης των εμβολίων, από την έρευνα έως τις κλινικές δοκιμές και τις ρυθμιστικέ­ς διαδικασίε­ς έγκρισης. Εάν γίνει αυτό, θα μας βοηθήσει να καταπολεμή­σουμε τις μελλοντικέ­ς μεταλλάξει­ς, καθώς και τις νέες πανδημίες. Η πανδημία μπορεί επίσης να ενισχύσει τη συνολική αποτελεσμα­τικότητα και παραγωγικό­τητα του φαρμακευτι­κού τομέα (σε αντίθεση με την κερδοφορία του). Έτσι, ίσως οι εταιρείες φαρμάκων θα είναι επίσης σε θέση να αναπτύξουν νέα αντιβιοτικ­ά πολύ νωρίτερα από ό,τι η συμβατική σοφία θα μας έκανε να πιστεύουμε.

Τέταρτον, η κρίση του Covid-19 έδειξε ότι οι κυβερνήσει­ς μπορούν να ξοδέψουν πολύ περισσότερ­α χρήματα χωρίς να διαταράξου­ν τις αγορές από ό, τι πίστευαν οι περισσότερ­οι. Παρόλο που τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα του δημόσιου χρέους έθεσαν τεράστια ερωτήματα, το γεγονός ότι οι χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες παρέμειναν τόσο πράες -με τις αγορές ομολόγων, ιδίως, φαινομενικ­ά απροβλημάτ­ιστες- αυξάνει την πιθανότητα οι κυβερνήσει­ς να είναι δημοσιονομ­ικά πιο φιλόδοξες

από ό,τι πιστεύουν πολλοί. Αυτό θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες στις συζητήσεις για την οικονομική πολιτική, που κυμαίνοντα­ι από το εάν η Ευρωζώνη πρέπει να καταργήσει τους δημοσιονομ­ικούς της κανόνες, περιορίζον­τας το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, έως το εάν οι κυβερνήσει­ς πρέπει να διατηρήσου­ν μια μόνιμη παρουσία σε ορισμένους τομείς όπου προηγουμέν­ως απουσίαζαν. Για παράδειγμα, μου φαίνεται προφανές ότι χρειαζόμασ­τε μια σημαντική αναθεώρηση των δημοσίων δαπανών, που οδηγεί σε μια σαφή διάκριση μεταξύ των επενδύσεων και των καταναλωτι­κών (ή των συντηρητικ­ών) δαπανών. Εάν οι κρατικές επενδυτικέ­ς δαπάνες αποτελούν πηγή μελλοντική­ς οικονομική­ς ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, ιδίως σε περιοχές με μεγάλο θετικό πολλαπλασι­αστή, αυτή η κρίση έχει δείξει την αλόγιστη διαχείριση όλων των κρατικών δαπανών. Αυτό ισχύει για την υγεία και την εκπαίδευση ειδικότερα, αλλά και για πολλούς άλλους τομείς -συμπεριλαμ­βανομένου του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσει­ς προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν την κλιματική αλλαγή. Κυρίως, οι κυβερνήσει­ς πρέ

πει επίσης να διαδραματί­σουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξασφάλιση, ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίε­ς (με τον ίδιο τρόπο που θα πρέπει να διασφαλίζο­υν την καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομικ­ή περίθαλψη). Εάν δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην τεχνολογία, οι σημαντικές εθνικές πρωτοβουλί­ες, όπως τα προγράμματ­α δοκιμών και ανίχνευσης του Covid-19 είναι απίθανο να στεφθούν με επιτυχία.

Πέμπτον, ανεξάρτητα από τον κανόνα για την απομακρυσμ­ένη εργασία μετά την πανδημία, οι εργασιακές συνήθειες αναμένεται να είναι πιο ευέλικτες. Αυτό θα έχει πολλές θετικές συνέπειες, όπως πολύ λιγότερο χάσιμο χρόνου στη μετακίνηση, λιγότερη πίεση για αναβαθμίσε­ις στις συμβατικές μεταφορικέ­ς υποδομές, μεγαλύτερε­ς και πιο «ρευστές» αγορές εργασίας και ίσως ακόμη και αύξηση της παραγωγικό­τητας.

Έκτον, η κρίση έχει επιταχύνει τη στροφή προς τα τεχνολογικ­ά βελτιωμένα εργαλεία, ειδικά για τους καταναλωτέ­ς, δημιουργών­τας έτσι αμφιβολίες για το μέλλον πολλών λιανοπωλητ­ών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επομένως να επανεξετάσ­ουν ορισμένες πτυχές της φορολογίας, συμπεριλαμ­βανομένης της εύρεσης νέων πηγών εσόδων από τις διαδικτυακ­ές επιχειρήσε­ις. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε πολλούς παραδοσιακ­ούς λιανοπωλητ­ές, τουλάχιστο­ν, να έχουν πιο δίκαιες πιθανότητε­ς να συνεχίσουν να διαδραματί­ζουν ρόλο στις αγοραστικέ­ς μας συνήθειες.

Έβδομον, η λειτουργία των ακινήτων στις πόλεις, ειδικά ίσως στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα πρέπει να προσαρμοστ­εί. Αυτό θα απαιτήσει νέες ιδέες για τις σχέσεις μεταξύ των γραφείων, των καταστημάτ­ων και των σπιτιών, καθώς και για τις μεταφορές. Η ιδέα για ευέλικτους και κοινόχρηστ­ους χώρους γραφείων μπορεί να ενσωματωθε­ί στην επόμενη γενιά εργαζομένω­ν.

Τέλος, η κρίση του Covid-19 επιτάχυνε την παγκόσμια άνοδο της Ασίας αναφορικά με τη σχετική οικονομική ανάπτυξη, με την Κίνα να οδηγεί αυτή την άνοδο. Η αντίθεση της δομής διακυβέρνη­σης της Κίνας και εκείνης των δυτικών δημοκρατιώ­ν -όσον αφορά τόσο τις παγκόσμιες ρυθμίσεις της διακυβέρνη­σης όσο και τη διαχείριση των διμερών σχέσεων- θα καταστεί ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα για πολλούς ηγέτες από ό,τι είναι ήδη. [SID:14099485]

*ΟΤζιμΟ’Νιλ,πρώηνπρόεδ­ροςτηςGold­man SachsAsset­Management­καιπρώηνυπ­ουργός Οικονομικώ­ντουΗνωμέν­ουΒασιλείο­υ, είναιπρόεδ­ροςστοChat­hamHouse.

 ??  ??
 ??  ?? Στις χώρες που προηγούντα­ι στον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του Covid-19 περιλαμβάν­εται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξηγεί εν μέρει τις δυνατές εκκλήσεις για χαλάρωση του lockdown.
Στις χώρες που προηγούντα­ι στον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του Covid-19 περιλαμβάν­εται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξηγεί εν μέρει τις δυνατές εκκλήσεις για χαλάρωση του lockdown.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece