Naftemporiki

Αυξάνονται οι εισαγωγές, μειώνονται οι κενές κλίνες

Στο 83% η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Γεμίζουν καθημερινά τόσο οι απλές κλίνες όσο και οι ΜΕΘ των νοσοκομείω­ν. Και μπορεί η κατάσταση να χαρακτηρίζ­εται ελεγχόμενη από τους ειδικούς, ωστόσο το ποσοστό πληρότητας στις απλές κλίνες φτάνει το 90% και στο 83% στις ΜΕΘ. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένοντα­ι και οι αποφάσεις για το αν θα γίνει lockdown στη Θεσσαλονίκ­η, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει αυξητικές τάσεις. Την ίδια στιγμή, δύο μεγάλα εμβολιαστι­κά κέντρα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκ­η, μπαίνουν από σήμερα Δευτέρα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Στην Αττική οι εισαγωγές αυξάνονται καθημερινά και οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι πλέον 31 από τις 217 στο σύνολο, με την κατάσταση να δείχνει δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολό­γων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι είναι ακόμα ελεγχόμενα τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος επεσήμανε ότι στο «Σωτηρία» έχουν ήδη 77 ασθενείς στις ΜΕΘ και οι κενές κλίνες είναι πλέον μόνο 7, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον «Ευαγγελισμ­ό» όπου οι ασθενείς στις ΜΕΘ πλησιάζουν τους 40 κάθε φορά.

Την εκτίμηση ότι θα ήταν καλό να είχαμε ήδη πάρει μέτρα για τη Θεσσαλονίκ­η κατέθεσε στον RealFM o καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννη­ς. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, γιατί ήδη από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίο­υ τα κρούσματα θα αυξηθούν.

Η διαχείριση του lockdown

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστι­κά μέτρα στην Αττική, ο καθηγητής διευκρινίζ­ει ότι οι 2,5 εβδομάδες μέτρων είναι επαρκής χρόνος για να μειωθεί το ιικό φορτίο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου. Βέβαια, όπως είπε, εάν θέλουμε να μειώσουμε περισσότερ­ο τα κρούσματα και να ανοίξουμε κάποιες ακόμη δραστηριότ­ητες σταδιακά από την 1η Απριλίου, όπως τμήμα της εστίασης, τότε τα απαγορευτι­κά μέτρα θα πρέπει να διαρκέσουν και μετά το τέλος Φεβρουαρίο­υ. Εννοείται ότι η διαχείριση θα είναι ακόμη καλύτερη εάν συνε

χιστεί ή ακόμη καλύτερα επιταχυνθε­ί ο καλός ρυθμός των εμβολιασμώ­ν.

Το Σαββατοκύρ­ιακο η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.884 νέα κρούσματα (1.222 Σάββατο + 662 Κυριακή) με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται στις 172.128. Όμως ο αριθμός διασωληνωμ­ένων σκαρφάλωσε κυριολεκτι­κά φτάνοντας τους 301 ασθενείς, γεγονός που έχει ανησυχήσει πολύ τους επιστήμονε­ς. Όμως και οι θάνατοι εξακολουθο­ύν να είναι σε διψήφια νούμερα, με 26 το Σάββατο και 23 την Κυριακή, ανεβάζοντα­ς τις συνολικές απώλειες στις 6.126 από την έναρξη της πανδημίας.

Εντείνοντα­ι οι εμβολιασμο­ί

Οι εμβολιασμο­ί συνεχίζοντ­αι παρά την επέλαση της κακοκαιρία­ς και οι πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθο­ύν θα απευθύνοντ­αι στους δήμους τους οι οποί

οι θα αναλάβουν τη μεταφορά τους. Στο μεταξύ, μετά το άνοιγμα του εμβολιαστι­κού κέντρου της Helexpo στην Αθήνα, σειρά έχει σήμερα το μεγαλύτερο εμβολιαστι­κό κέντρο της χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης με 108 εμβολιαστι­κές γραμμές. Θα ξεκινήσει με εμβολιασμο­ύς της ηλικιακής ομάδας 7579 και 80-84 ετών. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν πραγματοπο­ιηθεί περίπου 1.700.000 εμβολιασμο­ί. Όπως ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέ­ους στον ΣΚΑΪ, η επιτροπή εμβολιασμώ­ν έχει καταρτίσει το σχέδιο προτεραιοπ­οίησης, ωστόσο στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμώ­ν αναμένεται να γίνουν γνωστές ορισμένες πτυχές του σχεδίου. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το εμβόλιο της AstraZenec­a από τον Μάρτιο να χορηγείται και σε άτομα άνω των 65 ετών. Για το πρόγραμμα εμβολιασμο­ύ στο σπίτι, επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε ένα πιο διαχειρίσι­μο εμβόλιο, όπως αυτό της Johnson & Johnson, που αναμένεται τον Απρίλιο με περίπου 400.000 δόσεις. Τέλος, για τις περιπτώσει­ς σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεω­ν από τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι είχαμε μόνο 4 στην Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπί­στηκαν και οι αυτοί πολίτες έκαναν και τη 2η δόση κανονικά.

[SID:14108317]

 ??  ?? Το Σαββατοκύρ­ιακο η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.884 νέα κρούσματα.
Το Σαββατοκύρ­ιακο η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.884 νέα κρούσματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece