Naftemporiki

Κριτική με το γάντι σε διαχρονικέ­ς κοινωνικές πραγματικό­τητες

«Ο δικαστής των διαζυγίων και άλλα κωμικά ιντερμέδια» από τις εκδόσεις Printa

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

« Οδικαστής των διαζυγίων και άλλα κωμικά ιντερμέδια», είναι ο τίτλος βιβλίου με έργα του Μιγέλ δε Θερβάντες (1547-1616) που κυκλοφορεί από τη σειρά «Οι κλασικοί» των εκδόσεων Printa, σε μετάφραση Δήμητρας Παπαβασιλε­ίου. Η μεταφράστρ­ια υπογράφει και την εμπεριστατ­ωμένη εισαγωγή -εκεί, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε για τα ιντερμέδια: «Πρόκειται για φαρσικά ιντερλούδι­α,πουσυχνάτε­λείωνανμε τραγούδικα­ιχορό,καιταοποία παρεμβάλλο­ντανανάμεσ­αστην πρώτηκαιτη­δεύτερηπρά­ξημιας “λόγιας”(ήκαιλιγότε­ρολόγιας)κωμωδίας?[…]Στόχος των ιντερμέδιω­ν ήταν να προσφέρουν μια σύντομηανά­παυλαδιασκ­έδασης, καιπροκειμ­ένουνατονυ­πηρετήσουν­παρουσίαζα­νστοκοινό ταελαττώμα­τα,τημωρίακαι­τηγελοιότη­τααπλώνκαθ­ημερινώναν­θρώπων…» .

Τα οκτώ σπαρταριστ­ά επεισόδια του τόμου, αντιπροσωπ­ευτικά της ζωής στην Ισπανία του Θερβάντες -την Ισπανία του

Χρυσού Αιώνα αλλά και της παρακμής ηθών και θεσμών-, μας παρουσιάζο­υν ένα πολυποίκιλ­ο πανόραμα ανθρώπινων τύπων και ευτράπελων καταστάσεω­ν, με ρεαλισμό και ενάργεια που αφοπλίζουν. Απατημένοι σύζυγοι, μοιχαλίδες, συμφεροντο­λόγες και αδίστακτες υπηρέτριες, γειτόνισσε­ς-προξενήτρε­ς, μαστροποί, πόρνες, απατεώνες, αυλικοί που διασκεδάζο­υν την πλήξη τους, ζευγάρια που αντιδικούν, πειναλέοι γραμματιζο­ύμενοι και ικανοποιημ­ένοι μες στην άγνοιά τους χωρικοί, ημιμαθείς αξιωματούχ­οι, αρχοντοχωρ­ιάτες, τυχοδιώκτε­ς και τυχοδιώκτρ­ιες, αξιοθρήνητ­οι στρατιώτες, ερωτευμένο­ι καντηλανάφ­τες είναι οι κεντρικές φιγούρες.

Ένας αχθοφόρος, απευθυνόμε­νος στον δικαστή των διαζυγίων, λέει: «[…] θέλω να ξέρετε, κυρ-δικαστή,ότιόνταςκά­ποτεπολύ άρρωστος απ’ την ασθένεια τουΒάκχου,έταξαναπαν­τρευτώ μια αμαρτωλή γυναίκα. Ξαναβρήκα τον εαυτό μου, γιατρεύτηκ­α, κι εκπλήρωσα το τάξιμο πουείχακάν­ει:παντρεύτηκ­αμια γυναίκαπου­τηνέβγαλαα­π’το βούρκο,καιτηνέκαν­αμανάβισσα.Μουβγήκεόμ­ωςτόσοαλαζ­ονικήκαικα­κόψυχη,πουδεν υπάρχειπελ­άτηςμετονο­ποίονα μηνκαβγαδί­σει.Λογομαχείγ­ια τοζύγι,ήεπειδήτης­πιάνουντα φρούτα,καιδύοστις­τρειςφορές τούςδίνειμ­ιαστηνκεφα­λήήόπου αλλούβρει,καιτουςπερ­νάειγενεές­δεκατέσσερ­ις,χωρίςναησυ­χάζειούτελ­επτόμαζίμε­τιςγλωσσού­δεςτιςγειτ­όνισσέςτης­στους

πάγκους, κι εγώ είμαι αναγκασμέν­οςναέχωπάν­ταπρόχειρο το σπαθί για να την υπερασπιστ­ώ,αλλάδενμπο­ρώναπληρών­ωσυνέχειατ­ασπασμένατ­ης.Θα ήθελα,λοιπόν,ανείχατετη­νκαλοσύνη,ήναμεχωρίζ­ατεαπ’αυτήνή,τουλάχιστο­ν,ν’αλλάζατε τοναπότομο­χαρακτήρατ­ηςκαι νατηνυποχρ­εώνατεναγί­νειπιο μετρημένηκ­αιμαλακήστ­ουςτρόπους,κιεγώυπόσχ­ομαινασας κουβαλήσωδ­ωρεάνόλοτο­κάρβουνοπο­υθ’αγοράσετεφ­έτος-γιατίμπορώ­ναυπολογίζ­ωστιςπλάτε­ςτουσιναφι­ούμου». Στα παρόντα απολαυστικ­ά αναγνώσματ­α -μονόπρακτε­ς κωμωδίες που διαθέτουν όλη τη σπιρτάδα και την αμεσότητα των διαλόγων του Δον Κιχώτη- ο πολύπλευρο­ς και πολύτροπος Μιγέλ δε Θερβάντες, «συγγραφέας του ενός βιβλίου» στη συνείδηση της μεγάλης πλειονότητ­ας των αναγνωστών ανά τον κόσμο, επιδεικνύε­ι το κωμικό και σατιρικό του ταλέντο, ενώ παράλληλα ασκεί, «με το γάντι» μα και με χειρουργικ­ή ακρίβεια, κριτική σε κοινωνικές πραγματικό­τητες που αποκαλύπτο­νται αναπάντεχα οικείες και διαχρονικέ­ς.

[SID:14099766]

 ??  ??
 ??  ?? Ο Θερβάντες πέθανε στη Μαδρίτη στις 22/4/1616. Δυο μέρες νωρίτερα, στον Πρόλογο του κύκνειου άσματός του -«Τα βάσανα του Περσίλε και της Σιγισμόνδη­ς»-, είχε γράψει: «Αντίο, χαρές αντίο αρετές του πνεύματος αντίο, εύθυμοι φίλοι: εγώ πεθαίνω και προσδοκώ να σας ανταμώσω ευχαριστημ­ένους στην άλλη ζωή».
Ο Θερβάντες πέθανε στη Μαδρίτη στις 22/4/1616. Δυο μέρες νωρίτερα, στον Πρόλογο του κύκνειου άσματός του -«Τα βάσανα του Περσίλε και της Σιγισμόνδη­ς»-, είχε γράψει: «Αντίο, χαρές αντίο αρετές του πνεύματος αντίο, εύθυμοι φίλοι: εγώ πεθαίνω και προσδοκώ να σας ανταμώσω ευχαριστημ­ένους στην άλλη ζωή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece