Naftemporiki

Με λεπτομερή σχεδιασμό η 7η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή

Στο «μικροσκόπι­ο» του ΥΠΟΙΚ ο τρόπος σύγκρισης με το περσινό α' δίμηνο πριν από την πανδημία

-

Με ιδιαίτερη προσοχή στη… λεπτομέρει­α, ώστε τα επόμενα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης να είναι καλά στοχευμένα και να ενισχύσουν κυρίως τις επιχειρήσε­ις που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερε­ς συνέπειες από την πανδημία, θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο.

Στην 7η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα χρειαστεί προσεκτική μελέτη για να επιλεγεί το κατάλληλο χρονικό διάστημα μεταβολής των εσόδων της επιχείρηση­ς, ενώ το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών θα καλεί τους επαγγελματ­ίες και τις επιχειρήσε­ις να δηλώσουν το σύνολο των οικονομικώ­ν τους δεδομένων για την περίοδο της πανδημίας -δηλαδή όχι μόνο τα έσοδα αλλά και τις δαπάνες- προκειμένο­υ να τύχουν επιδότησης.

Η 7η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής έχει μια ιδιαιτερότ­ητα. Καλύπτει το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αν όμως γίνει σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δημιουργεί­ται το εξής ζήτημα: πέρυσι δεν υπήρχε πανδημία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Υπήρχε όμως τον Μάρτιο, καθώς μετά τις 11 Μαρτίου ξεκίνησε το καθολικό lockdown.

Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν αναζητούν έναν τρόπο ώστε η σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα να μη δημιουργεί αδικίες. Μια επιχείρηση που έχει υποστεί από πέρυσι πολύ μεγάλη μείωση εσόδων, φέτος, αν γίνει σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2020, είναι πιθανό να μην καταγραφεί μεγάλη μείωση εσόδων και η εταιρεία να μη λάβει ενίσχυση από την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, παρά το γεγονός ότι θα έχει για δεύτερη χρονιά σημαντική απώλεια τζίρου σε σχέση με την περίοδο πριν από την

πανδημία. Οι αποφάσεις γι' αυτό το ζήτημα αναμένεται να ανακοινωθο­ύν στις αρχές Μαρτίου, όταν και θα «κλειδώσουν» οι λεπτομέρει­ες για την 7η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί η οικονομική ενίσχυση με κριτήριο τις απώλειες εσόδων κατά το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίο­υ, καθώς σε αυτό το διάστημα τα μεγέθη είναι απολύτως συγκρίσιμα.

Το πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών θα ενεργοποιη­θεί αφού ολοκληρωθο­ύν

όλες οι επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές (το ενδεχόμενο 8ου γύρου δεν έχει αποκλειστε­ί και θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας).

Χθες, ωστόσο, στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ως προς την έκταση που θα λάβει αυτό το πρόγραμμα. Ο στόχος του, όπως εξήγησε, δεν είναι η μαζική ενίσχυση της αγοράς, αλλά η στοχευμένη παρέμβαση, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσε­ις που υπέστησαν τις μεγαλύτερε­ς ζημιές μέσα στην πανδημία. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, οι εταιρείες θα κληθούν -πριν ακόμη υποβάλουν τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις- να δηλώσουν αναλυτικά τα στοιχεία για τις δαπάνες, ώστε να μπορεί να φανεί η έκταση των ζημιών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Τρέχει» η έκτη φάση

Υπενθυμίζε­ται πως ήδη «τρέχει» η 6η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή. Οι επαγγελματ­ίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσε­ων έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 22 Φεβρουαρίο­υ.

Υπενθυμίζε­ται πως, για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικώ­ν ακολουθεί τη μέθοδο της διπλής διαδικασία­ς υποβολής αιτήσεων: εκδήλωση ενδιαφέρον­τος μέχρι τις 22 Φεβρουαρίο­υ και αποδοχή του ποσού που θα προκύψει βάσει της μαθηματική­ς φόρμουλας πιθανότατα από τις 25 Φεβρουαρίο­υ μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίε­ς - εξπρές μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, με τους επαγγελματ­ίες να χρηματοδοτ­ούνται με ποσά που θα κυμαίνοντα­ι από 500 έως και 50.000 ευρώ.

[SID:14111113]

Η 7η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής καλύπτει το α' τρίμηνο του 2021, όμως αν γίνει σύγκριση των φετινών εσόδων των επιχειρήσε­ων με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι πιθανό να μην καταγραφεί μεγάλη μείωση εσόδων, καθώς πέρυσι δεν υπήρχε πανδημία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece