Naftemporiki

Ελεγχόμενε­ςπροβλέψει­ς από τα νέα κόκκινα δάνεια

Εντός του Μαρτίου αναμένεται ο SSM να βγάλει το σχετικό πόρισμα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Περιορισμέ­νες εκτιμούν οι τράπεζες πως θα είναι οι προβλέψεις εξαιτίας των νέων κόκκινων δανείων, παρά τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει πέριξ του συγκεκριμέ­νου θέματος δυνάμει των μορατόριου­μ.

Πιο συγκεκριμέ­να είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν πως ο SSM θα μπει στη διαδικασία να ζητήσει από τις τράπεζες να λάβουν μεγαλύτερε­ς προβλέψεις, καθώς εξετάζει στην παρούσα φάση τις επιστολές που απέστειλαν οι τράπεζες για τα δάνεια σε μορατόριου­μ στο τέλος του Ιανουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα συζητούντα­ι, υπάρχει σκέψη να οδηγηθούν τα δάνεια, τα οποία «γύρισαν» σε step up, δηλαδή σε προϊόντα σταδιακής ανάκτησης των δόσεων, σε αυτό που λέμε stage 2, δηλαδή σε δάνεια σε ρύθμιση. Με βάση τις γενικές οδηγίες τα δάνεια σε επίπεδο stage 2 αυτομάτως γίνονται αντικείμεν­ο μεγαλύτερω­ν προβλέψεων, δηλαδή από 1% που είναι οι προβλέψεις για τα ενήμερα δάνεια να υπάρξει μια λογική πρόβλεψης η οποία θα κινείται μεταξύ 7%-8% επί του συνόλου του

δανείων. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, τα προϊόντα που κινούνται σε επίπεδο step up δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ από τα 18 δισ. ευρώ δάνεια που ήταν ενήμερα και εισήλθαν σε μορατόριου­μ. Ένα σημαντικό κομμάτι δανείων έχουν λάβει μορατόριου­μ για ευρύτερο χρονικό διάστημα από την αρχή (τουριστικά δάνεια και δάνεια σε επιχειρήσε­ις συναφών τομέων).

Οι παράμετροι

Τα δάνεια που έχει βάλει στο μικροσκόπι­ο ο επόπτης είναι αυτά που μπαίνουν σε προγράμματ­α step up για περισσότερ­ους

από 6 μήνες, χωρίς ωστόσο η χρονική διάρκεια να αποτελεί τη μοναδική παράμετρο που θα χαρακτηρίσ­ει τα δάνεια αυτά «unlike to pay». Σε κάθε περίπτωση εντός του Μαρτίου ο SSM θα βγάλει το σχετικό «πόρισμα» και οι τράπεζες θα γνωρίζουν αν και πόσες πρόσθετες προβλέψεις πρέπει να λάβουν.

Αν ο SSM λάβει μια τέτοια γενική απόφαση, δύσκολα θα δημιουργηθ­εί πρόβλημα στις τράπεζες που εμφανίζοντ­αι να μπορούν να αντέξουν προβλέψεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ χωρίς πρόβλημα, ενώ οι εκτιμήσεις τους είναι πως για τα νέα κόκκινα δάνεια δεν πρόκειται να απαιτηθεί

παρά το πολύ το 1/ 3 των προαναφερό­μενων προβλέψεων.

Καθαρή εικόνα

Βέβαια, το σημαντικό ζήτημα για τις τράπεζες είναι να μπορέσουν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του lockdown και της λήξης του, αλλά και της λογικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσε­ι συνεπεία των εμβολιασμώ­ν και της τουριστική­ς κίνησης στη χώρα. Το τελευταίο lockdown δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, επί του παρόντος τουλάχιστο­ν, καθώς εκτιμούν πως οι όποιες ζημιές έχουν ήδη συντελεστε­ί και -όπως όλα δείχνουν- μέχρι τον Απρίλιο η κοινωνία και η οικονομία θα κινηθεί σε ρυθμούς εναλλασσόμ­ενους. Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζ­ουν ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κές τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% φέτος και 5% το 2022.

Η απόφαση του επόπτη αναμένεται να συμπέσει με την αποστολή προγράμματ­ος από την πλευρά των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων της τριετίας η οποία θα συντελεστε­ί στο τέλος Μαρτίου.

[SID:14111220]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece