Naftemporiki

5 όμιλοι «χτυπούν» έργα 131,5 εκατ.

Σε εξέλιξη δύο διαγωνισμο­ί για κατασκευή 13 Κέντρων Πολιτικής Προστασίας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Οι πέντε μεγαλύτερο­ι κατασκευασ­τικοί όμιλοι εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον για την κατασκευή και λειτουργία 13 Περιφερεια­κών Επιχειρησι­ακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), ενός σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας, έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), συνολικού προϋπολογι­σμού 131,5 εκατ. ευρώ, που έχει προκηρύξει η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές.

Πρόκειται για 2 διαγωνισμο­ύς ο ένας για τα 7 ΠΕΚΕΠΠ (στις περιφέρειε­ς Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) και ο δεύτερος για τα υπόλοιπα 6 (περιφέρειε­ς Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσ­ου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, για τους οποίους ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσε­ις, όμιλος Μυτιληναίο­υ, Άβαξ και Ιντρακάτ.

Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάν­ει δύο φάσεις: την A’ Φάση (προεπιλογή) και τη Β’ Φάση (διάλογος και υποβολή προσφορών), η οποία διακρίνετα­ι περαιτέρω σε επιμέρους στάδια (Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο και Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών, με την οποία ζητείται η υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης).

Το συγκεκριμέ­νο έργο καλύπτει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευασ­τική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργία­ς.

Διαχείριση συμβάντων

Ο ρόλος των Επιχειρησι­ακών Κέντρων θα είναι επικεντρωμ­ένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητ­ες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσοντ­αι στις 13 περιφέρειε­ς της χώρας. Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασί­ας όλων των σχετικών πληροφοριώ­ν, καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμο­ύ όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων για την αποτελεσμα­τική διαχείριση και αντιμετώπι­ση κάθε συμβάντος.

Επιπλέον, τα Περιφερεια­κά Επιχειρησι­ακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρ­ασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίε­ς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μο

νίμως και διοικητικέ­ς λειτουργίε­ς αυτής.

Ο ανάδοχος θα εκπονήσει το σύνολο των τεχνικών μελετών που απαιτούντα­ι, θα εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής, καθώς και την προμήθεια και εγκατάστασ­η του αναγκαίου εξοπλισμού των κτηριακών υποδομών, θα προβεί στη χρηματοδότ­ηση του έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια και θα αναλάβει την τεχνική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, η οποία συνίσταται, στην επιθεώρηση, τη συνήθη, την προληπτική και τη διορθωτική συντήρηση, τη βαριά συντήρηση, την καθημερινή τεχνική λειτουργία και επιστασία για την ετοιμότητα και ικανότητα για λειτουργία των εγκαταστάσ­εων και συστημάτων των κτηριακών υποδομών και του περιβάλλον­τος χώρου αυτών. [SID:14111215]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece