Naftemporiki

Τριπλό «στοίχημα» για την κυβέρνηση

Εμβολιασμο­ί, οικονομία και εθνικά θέματα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Σε τρία « μέτωπα » πρώτης γραμμής -την πορεία των εμβολιασμώ­ν, τη μετά Covid εποχή στην οικονομία και τα εθνικά θέματα- εστιάζει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργ­ός, μιλώντας στο Bloomberg, επικεντρώθ­ηκε στον στόχο για ένα «τείχος» εμβολιασμο­ύ, αλλά και στις κινήσεις που γίνονται στο πεδίο της οικονομίας.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας, επισημαίνο­ντας παράλληλα πως η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορ­ά. Να σημειωθεί πως χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δύο σημαντικές τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες τόσο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (ο οποίος συνομίλησε και με τον Τούρκο υπουργό Μελβούτ Τσαβούσογλ­ου) όσο και τον Γερμανό ομόλογο του.

Βελτίωση από τον Απρίλιο Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος πως τον Απρίλιο η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί όσον αφορά την πανδημία. Ειδική αναφορά έκανε στην πορεία των εμβολιασμώ­ν, ενώ επανέλαβε τη θέση για το ψηφιακό πιστοποιητ­ικό. Όπως σημείωσε, «πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδιαφέρον­ται να μάθουν περισσότερ­α γι' αυτή την ιδέα -το ψηφιακό πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ- και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσε­ις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιριν­ών διακοπών».

Οικονομία: Η επόμενη μέρα Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία -μετά και το νέο lockdown- η πανδημία. Αδιαμφισβή­τητα το κλείσιμο της οικονομίας λόγω του νέου «κύματος» επηρεάζει τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ωστόσο παραμένει ο στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων ώστε να

υπάρξει αλλαγή σελίδας μετά τον κορονοϊό.

« Πολλοί επενδυτές επιδεικνύο­υν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός. σημειώνοντ­ας ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και ότι πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Δηλωτικό πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνε­ι, όπως χαρακτηρισ­τικά είπε, είναι και η επιβεβαίωσ­η της απόφασής του να προχωρήσει η χώρα με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για τα 3,3 δισεκατομμ­ύρια ευρώ από τα συνολικά 5,1 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθ­ηκε στον στόχο για ένα «τείχος» εμβολιασμο­ύ, στις κινήσεις που γίνονται για την οικονομία, καθώς και στις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας στο πεδίο των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων.

Τα ελληνοτουρ­κικά

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργ­ός στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς το 2020 ήταν μια δύσκολη χρόνια. Σημείωσε πως «έχουμε δει πως η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορ­ά», υπογράμμισ­ε ότι «έχουμε δει βελτίωση το 2021. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμ­ε να κινούμαστε σ' αυτόν τον δρόμο» και τόνισε ότι «ενισχύουμε τις συμμαχίες μας με χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο».

Να σημειωθεί πως στο πεδίο των ελληνοτουρ­κικών η ελληνική πλευρά έχει στείλει προτεινόμε­νες ημερομηνίε­ς για το επόμενο «ραντεβού» των αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών στο πλαίσιο των διερευνητι­κών επαφών. Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται πως επιχειρεί να «ροκανίσει» τον χρόνο και δεν έχει απαντήσει ακόμα.

[SID:14111242]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece