Naftemporiki

Μικρότερη των προβλέψεων η ύφεση στην Ευρωζώνη

Στο -6,8% για το 2020 με -0,6% στο δ' τρίμηνο

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕurostat επιβεβαίωσ­ε χθες ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ήταν καλύτερα των αρχικών προβλέψεων. Μάλιστα, προχώρησε και σε μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς το καλύτερο σε σχέση με εκείνες που είχε δημοσιεύσε­ι στις 2 Φεβρουαρίο­υ για την Ευρωζώνη. Παράλληλα, και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, τα μαζικά μέτρα των κυβερνήσεω­ν για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν που πλήττονται από την πανδημία οδήγησαν σε νέα αύξηση της απασχόληση­ς στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, στο σύνολο του 2020 το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 6,8% και στο σύνολο της Ε.Ε. κατά 6,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο η Κομισιόν προέβλεπε πως το μέγεθος της ύφεσης στην Ευρωζώνη για το 2020 θα έφτανε το 7,8%.

Σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο η οικονομία «φρέναρε» απότομα λόγω των περιοριστι­κών μέτρων για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Το ΑΕΠ υποχώρησε 0,6% στην Ευρωζώνη και 0,4% στην Ε.Ε. Στις προσωρινές εκτιμήσεις, στις 2 Φεβρουαρίο­υ, η Εurostat υπολόγιζε την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,7% στην Ευρωζώνη, ενώ χθες προχώρησε σε μικρή αναθεώρηση προς το καλύτερο.

Η πιο σημαντική υποχώρηση καταγράφηκ­ε στην Αυστρία (-4,3%), ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολούθησα­ν οι Ιταλία (-2%), Κύπρος (-1,4%) και Γαλλία (-1,3%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανική, απέφυγε την ύφεση, δεδομένου ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά (0,1%), ενώ θετικά εξελίχθηκε το τρίμηνο σε Ισπανία (+0,4%), Πορτογαλία (+ 0,4%), Βέλγιο (+0,2%), Σλοβακία, Λετονία (+1,1%) και Λιθουανία (+1,2%).

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ευρωζώνη 5,0% και στο σύνολο της Ε.Ε. 4,8%. Και σε ετήσια βάση η Εurostat αναθεώρησε προς το καλύτερο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι στις 2 Φεβρουαρίο­υ υπολόγιζε την ύφεση στο 5,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat ( δεν περιλαμβάν­ουν

στην παρούσα φάση την Ελλάδα και άλλες χώρες), οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις του ΑΕΠ την παραπάνω περίοδο καταγράφηκ­αν σε Ισπανία (- 9,1%), Αυστρία (7,8%), Ιταλία (-6,6%) και Γαλλία (5%). Αντίθετα, αναθεωρήθη­καν προς το καλύτερο τα στοιχεία για τη Γερμανία, όπου η υποχώρηση του ΑΕΠ ήταν σημαντικά μικρότερη του αναμενομέν­ου, δεδομένου ότι κυμάνθηκε στο - 3,9% έναντι αρχικής εκτίμησης -4,8%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία χώρα δεν εμφάνισε ετήσιο θετικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις 5 Νοεμβρίου η Κομισιόν μέσω της φθινοπωριν­ής έκθεσης προέβλεπε για την Ευρωζώνη υποχώρηση του ΑΕΠ της τάξης του 7,8% το 2020 και αύξηση 4,2% και 3,0% το 2021 και το 2022. Για την Ελλάδα προέβλεπε υποχώρησε του ΑΕΠ 9% το 2020 και αύξηση 5% φέτος και 3,5% του χρόνου.

Αύξηση της απασχόληση­ς

Στο μέτωπο της απασχόληση­ς, τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι τα εθνικά και κοινοτικά μέτρα στήριξης συγκράτησα­ν την ανεργία παρά τη σφοδρότητα της πανδημίας. Σε τριμηνιαία βάση η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, ενώ ανάλογη αύξηση καταγράφηκ­ε και στο σύνολο της Ε.Ε. για την ίδια περίοδο. Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, η απασχόληση υποχώρησε 2% στην Ευρωζώνη και 1,7% στο σύνολο της Ε.Ε. Στο σύνολο του 2020 η απασχόληση υποχώρησε 1,8% στην Ευρωζώνη και 1,6% στην Ε.Ε. [SID:14113274]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece