Naftemporiki

56 εκατ. σε ΑΠΕ από τη Mytilineos

Συμφωνία για 20 φ/β πάρκα και 25 έργα αποθήκευση­ς ενέργειας

-

Τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακ­ίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊ­κών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησία­ς της Egnatia Group ανακοίνωσε η Mytilineos, στο πλαίσιο του στρατηγικο­ύ της σχεδιασμού για διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο του εν λόγω χαρτοφυλακ­ίου έχει υπαχθεί στη διαδικασία των Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του 2023 και θα απαιτήσει επενδύσεις που φτάνουν τα 900 εκατομμύρι­α ευρώ. Στο πλαίσιο, επίσης, της συμφωνίας η Mytilineos θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακ­ίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτώ­ν, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτώ­ν, ενεργειακά επικουρούμ­ενων από φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia Group.

Το συνολικό κόστος, δε, για την εταιρεία τόσο για το χαρτοφυλάκ­ιο αδειών των φωτοβολταϊ­κών πάρκων όσο και για το χαρτοφυλάκ­ιο έργων αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργει

ας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Mytilineos συμφώνησε να συμβασιοπο­ιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊ­κά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής 33 ευρώ/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών. Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Όπως τονίζει η εταιρεία «η υλοποίηση του επενδυτικο­ύ αυτού προγράμματ­ος αναμένεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της Mytilineos, ενώ θα σημάνει και το πέρασμα στη νέα εποχή» και προσθέτει ότι «με την ενίσχυση αυ

τή της ισχύος της, η ανάπτυξη της Mytilineos στον χώρο των ανανεώσιμω­ν πηγών είναι πλέον δυναμική και πλουραλιστ­ική, όπως άλλωστε ορίζουν οι επιταγές της σύγχρονης και αποδοτικής ενεργειακή­ς διαχείριση­ς».

Παράλληλα αναφέρεται ότι « η εταιρεία πρωτοπορεί και επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευση­ς ενέργειας, καθώς αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και τη βελτιστοπο­ίηση της λειτουργία­ς των μονάδων ΑΠΕ » αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση.

[SID:14113463]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece