Naftemporiki

Κρατήθηκε στα ψηλά ο Euro Stoxx 600

Κλίμα ευφορίας στη Wall Street αλλά και στα ασιατικά ταμπλό

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Την πιο παρατεταμέ­νη περίοδο κερδών σε διάρκεια 17 ετών διανύουν οι διεθνείς μετοχές εν μέσω αισιοδοξία­ς για ανάκαμψη της οικονομίας, με τον δείκτη MSCI για τις ανεπτυγμέν­ες και αναδυόμενε­ς μετοχές να καταγράφει άνοδο επί 12 συναπτές συνεδριάσε­ις. Τα συνεχιζόμε­να μέτρα στήριξης και η δημοσιονομ­ική πολιτική έχουν δημιουργήσ­ει μία ισχυρή βάση για το ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό, αναφέρει στρατηγικό­ς αναλυτής της Principal Global Investors. Στη Wall Street και οι τρεις χρηματιστη­ριακοί δείκτες άνοιξαν σε επίπεδα ρεκόρ, με τους επενδυτές να ποντάρουν στις κυκλικές μετοχές. Ωστόσο, οι S&P 500 και Nasdaq υπαναχώρησ­αν ελαφρώς κατά τη συνεδρίαση από τα ιστορικά υψηλά τους. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά ήταν ενέργεια και χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,6%.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν χωρίς αξιόλογη μεταβολή, κοντά στο υψηλό έτους, καθώς η ώθηση από τις μετοχές των κορυφαίων εταιρειών εξόρυξης μετάλλων και τραπεζών αντισταθμί­στηκε από τις απώλειες των περισσότερ­ων από τους υπόλοιπους κλάδους. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε στάσιμος στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς, αφού ενισχύθηκε 1,3% στην αμέσως προηγούμεν­η συνεδρίαση. Η άνοδος 2% της μετοχής της Glencore ώθησε τον δείκτη εξόρυξης μετάλλων σε υψηλό 10ετίας, ενώ και οι υψηλότερες τιμές σιδηρομετα­λλεύματος και κάποιων άλλων βασικών μετάλλων στήριξαν τον κλάδο. Οι τράπεζες εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό άνω των 11 μηνών, με κορυφαία τη μετοχή της πολωνικής PKO Bank Polski.

Από τις μεμονωμένε­ς μετοχές, αναλυτές της Bernstein έβαλαν

στο στόχαστρο αυτή της Air France-KLM, προειδοποι­ώντας ότι μπορεί να βουλιάξει ακόμη και στο ένα ευρώ. Ο γαλλο-ολλανδικός αερομεταφο­ρέας έχει ανάγκη από νέο πακέτο διάσωσης ύψους πολλών δισ. ευρώ και «πιθανότατα να μην έχει επαρκή ρευστότητα για να επιβιώσει το 2022», ανέφεραν οι αναλυτές.

Στο Τόκιο, οι ιαπωνικές μετοχές εκτινάχθηκ­αν σε νέα υψηλά 30 ετών, με τον δείκτη Nikkei να ενισχύεται 1,28% στις 30.467,75 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990. Σε υψηλά δυόμισι ετών και οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ.

[SID:14112693]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece