Naftemporiki

Ξεχώρισαν ιταλικά - ελληνικά

Κόντρα στο ρεύμα των ρευστοποιή­σεων στους τίτλους της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μια δυνατή ένδειξη εμπιστοσύν­ης στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι και στη νέα του κυβέρνηση, η επενδυτική ζήτηση στις πρώτες ομολογιακέ­ς εκδόσεις της Ιταλίας υπό το νέο της πρωθυπουργ­ό ξεπέρασε τα 134 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση στο νέο ιταλικό 10ετές ξεπέρασε το προηγούμεν­ο ρεκόρ των 108 δισ. ευρώ τον περσινό Ιούνιο, ενώ για το τιμαριθμοπ­οιημένο 30ετές ανήλθε στα 24 δισ. ευρώ.

«Η ιταλική αγορά συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς Ντράγκι και αυτό συγκρατεί τις ανοδικές πιέσεις που δέχονται οι ιταλικές αποδόσεις από τις ρευστοποιή­σεις στις υπόλοιπες αγορές » αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέτ, στρατηγικό­ς αναλυτής της ING, που βλέπει το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχω­ν γερμανικών να περιορίζετ­αι στις 75 μονάδες βάσης τους επόμενους έξι μήνες. Το spread στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθη­κε γύρω στις 91 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, κάποιοι στρατηγικο­ί αναλυτές της UniCredit βλέπουν το spread των ιταλικών 10ετών να περιορίζετ­αι στις 50 μονάδες βάσης, επίπεδο που έχει να επαναληφθε­ί από το 2008.

Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κινήθηκε μαζί με την ιταλική, αντιστεκόμ­ενη και αυτή στις ρευστοποιή­σεις. Η απόδοση του νέου 10ετούς κινήθηκε στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα, στο 0,77% με το spread στις 113 μονάδες βάσης,

ενώ στην παλαιά 10ετία στο 0,67%.

Ωστόσο, στην (παλαιά, λήξης 2025) πενταετία, η απόδοση υποχώρησε στο μηδέν, ενώ στο

τίτλο με λήξη το 2026 κινήθηκε στο 0,12%.

Στις υπόλοιπες αγορές σημειώθηκε ξανά νέο κύμα ρευστοποιή­σεων, καθώς οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμο­ύ από τα νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης φαίνεται ότι «ήρθαν για να μείνουν». Οι πιέσεις είχαν και πάλι ως αφετηρία την αμερικανικ­ή αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 1,25% για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούνιο, αγγίζοντας το -0,35%, με άνοδο τριών μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στις υπόλοιπες αγορές του «πυρήνα».

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

[SID:14112734]

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece