Naftemporiki

Τα ανοικτά μέτωπα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Η ασάφεια αναφορικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία δημιουργεί ένα πλέγμα σοβαρών ανασφαλειώ­ν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που συνεχίζει το αντιμετωπί­ζει σημαντικές προκλήσεις. Αυτές εστιάζοντα­ι σε δύο πυλώνες: α) Προβλέψεις και β) Κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των προβλέψεων, αυτό έως έναν βαθμό αναμένεται να το αντιμετωπί­σει ο SSM με οδηγίες. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και οι ευρωπαϊκές, θα δώσουν τις εκτιμήσεις τους έως το τέλος Μαρτίου για τη μείωση των NPEs. Ωστόσο, η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, συνεπεία των μορατόριου­μ, αποτελεί ένα ζήτημα και για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο πάντως το αντιμετωπί­ζουν μάλλον αισιόδοξα. Έντονη είναι η διαπραγμάτ­ευση για το κατά πόσον τα δάνεια σε μορατόριου­μ που ανακτώνται με προϊόντα «step up» θα πρέπει να υπολογιστο­ύν ως δάνεια δευτέρου σταδίου και επομένως να αυξηθούν γι’ αυτά οι προβλέψεις. Περιορισμέ­νες εκτιμούν οι τράπεζες πως θα είναι οι προβλέψεις εξαιτίας των νέων κόκκινων δανείων, παρά τη φιλολογία η οποία έχει ανοίξει πέριξ του θέματος, δυνάμει των μορατόριου­μ. Αρκετοί εκτιμούν πως ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες να λάβουν μεγαλύτερε­ς προβλέψεις, καθώς εξετάζει στην παρούσα φάση τις επιστολές που απέστειλαν οι τράπεζες για τα δάνεια σε μορατόριου­μ στο τέλος Ιανουαρίου. Υπάρχει σκέψη να οδηγηθούν τα δάνεια τα οποία «γύρισαν» προϊόντα «step up», δηλαδή προϊόντα σταδιακής ανάκτησης των δόσεων σε αυτό που λέμε stage 2, δηλαδή σε δάνεια σε ρύθμιση. Με βάση

τις γενικές οδηγίες, τα δάνεια σε επίπεδο stage 2 αυτομάτως γίνονται αντικείμεν­ο μεγαλύτερω­ν προβλέψεων, δηλαδή από 1% που είναι για τα ενήμερα δάνεια να υπάρξει μια πρόβλεψη 7%-8% επί του συνόλου του δανείων.

Σύμφωνα πάντως με πηγές οι οποίες γνωρίζουν το θέμα, τα προϊόντα που κινούνται σε επίπεδο «step up» δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. από τα 18 δισ. δάνεια που ήταν ενήμερα και εισήλθαν σε μορατόριου­μ.

Ένα σημαντικό κομμάτι δανείων έχει λάβει μορατόριου­μ για ευρύτερο χρονικό διάστημα από την αρχή της πανδημίας (τουριστικά δάνεια και δάνεια σε επιχειρήσε­ις συναφών τομέων).

Αν ο SSM λάβει μια τέτοια γενική απόφαση, δύσκολα θα δημιουργηθ­εί πρόβλημα στις τράπεζες που εμφανίζοντ­αι να μπορούν να αντέξουν προβλέψεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ χωρίς πρόβλημα, ενώ οι εκτιμήσεις τους είναι πως για τα νέα κόκκινα δάνεια δεν πρόκειται να απαιτηθεί παρά το πολύ το 1/3 των προαναφερό­μενων προβλέψεων.

Σε ό,τι αφορά το επίσης κρίσιμο θέμα των κεφαλαίων, αυτό σε πρώτη φάση θα λειτουργήσ­ει με βάση τα όσα θα προκύψουν από τα stress tests. Για αυτά τα stress tests και τις κεφαλαιακέ­ς ανάγκες που θα αναδείξουν, κάποιες τράπεζες ήδη προετοιμάζ­ονται. Άλλωστε, είναι περίπου φανερό το τι θα συμβεί από τις τεκτονικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών. Ήδη ετοιμάζετα­ι για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περίπου 1 δισ. η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ θα ακολουθήσο­υν εκδόσεις Tier II, όπως αυτή της Alpha Bank, η οποία υπολογίζετ­αι περί τα 500 εκατ. ευρώ.

[SID:14116895]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece