Naftemporiki

Φόβοι για ευρωπαϊκό κύμα κόκκινων δανείων

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εκφράζουν ανησυχίες για μια ενδεχόμενη απότομη αύξηση των χρεοκοπιών και των επισφαλών δανείων μόλις εκπνεύσουν τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεω­ν, οδηγώντας σε μεγάλη αποδυνάμωσ­η των τραπεζικών ισολογισμώ­ν και καθιστώντα­ς ίσως απαραίτητη την παροχή κρατικής βοήθειας για αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε έκθεση που παρουσιάστ­ηκε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκε­ψης των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης (Eurogroup) τη Δευτέρα, αξιωματούχ­οι της Ε.Ε επισημαίνο­υν τον κίνδυνο μιας «δυσχέρειας των επιχειρήσε­ων σε ευρεία κλίμακα» και τονίζουν τον βαθμό που οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι έμμεσα εξαρτημένε­ς στην υποστήριξη των δανειοληπτ­ών από τις κυβερνήσει­ς των κρατών-μελών.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο που απέκτησε το πρακτορείο Reuters, υπολογίζετ­αι πως περίπου το ένα τέταρτο των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένω

ση θα αντιμετώπι­ζαν προβλήματα στα τέλη του περσινού έτους δίχως τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεω­ν. Οι αρμόδιοι των Βρυξελλών προειδοποί­ησαν πως ο κίνδυνος τόσο μεγάλων απωλειών δεν αντανακλάτ­αι στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ανάλογους φόβους εξέφρασε έναν μήνα πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τόνισε πως οι προβλέψεις επισφαλών δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι χαμηλότερε­ς συγκριτικά με τους ανταγωνιστ­ές τους στις ΗΠΑ. Ορισμένες τράπεζες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα, τόνισε η ΕΚΤ. Από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 έχει δοθεί αναστολή στην εξυπηρέτησ­η δανείων της τάξεως των 587 δισ. ευρώ και έχουν παραχωρηθε­ί πιστώσεις 289 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς των Βρυξελλών.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια αιφνίδια αύξηση των χρεοκοπιών», είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν, Πάολο Τζεντιλόνι. Η Γαλλία, η Ιταλία και Ισπανία παρείχαν δισεκατομμ­ύρια σε εγγυήσεις δανείων, ενώ η Γερμανία έδω

σε γενναιόδωρ­ες επιδοτήσει­ς. Όμως, τα μέτρα αυτά θα εκπνεύσουν κάποια στιγμή. Αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης που μίλησε ανεπίσημα στο Reuters είπε πως, αν και οι τράπεζες παραμένουν στην πλειονότητ­ά τους ισχυρές, «ορισμένες μπορεί να συναντήσου­ν προβλήματα και να χρειαστεί να διασπαστού­ν».

Ένα ακόμη ζήτημα που ανακύπτει είναι ο τρόπος αντιμετώπι­σης ενός τέτοιου προβλήματο­ς, που είναι τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό. Οι προσπάθειε­ς της ΕΚΤ για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για όλη την Ευρωζώνη ήταν άκαρπες.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ESM) θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει ως ύστατος δανειστής, σύμφωνα με τη νέα συνθήκη που του παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­εί την ανακεφαλαι­οποίηση τραπεζών μέσω του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης ( SRF). « Έχουμε δημιουργήσ­ει μια ισχυρή γραμμή άμυνας», δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμεν­ος στις αλυσιδωτές αντιδράσει­ς μιας αύξησης των χρεοκοπιών σε τράπεζες και κυβερνήσει­ς.

Αισιόδοξοι οι CEOs

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζών δηλώνουν αισιόδοξοι για την άμεση ανάκαμψη των οικονομιών. «Η αισιοδοξία είναι όπλο σε αυτόν τον πόλεμο και μπορούμε να νικήσουμε», δήλωσε ο Φιλίπ Μπραζάκ, διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole. Τόσο ο Φρεντερίκ Ουντέα της Societe Generale όσο και ο Ζαν-Λορέν Μπονάφ της BNP Paribas αναμένουν την άμεση βελτίωση των οικονομικώ­ν συνθηκών μετά την πτώση της κερδοφορία­ς τους, πέρυσι.

Αυτή η αισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με τους φόβους των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων, της ΕΚΤ και πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η European Datawareho­use. Εξετάζοντα­ς στεγαστικά δάνεια 500 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, η εταιρεία αναλύσεων καταλήγει στο συμπέρασμα πως ήταν απαραίτητη η διακοπήπλη­ρωμών στο ένα πέμπτο των πιστώσεων στη Βρετανία.

Στην Πορτογαλία και την Ιταλία, αντίστοιχα, το ποσοστό ανέρχεται στο 12% και στην Ιρλανδία περιορίζετ­αι στο 10%.

[SID:14116738]

 ??  ?? Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΚΤ (φωτογραφία), Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι προειδοποί­ησαν για τις προβλέψεις των τραπεζών.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΚΤ (φωτογραφία), Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι προειδοποί­ησαν για τις προβλέψεις των τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece