Naftemporiki

O Covid-19 «ξήλωσε» τον τζίρο στον κλάδο ένδυσης

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Μεγάλες είναι οι απώλειες που επέφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού στους κλάδους της ελληνικής ένδυσης και κλωστοϋφαν­τουργίας το 2020. Σύμφωνα με τα νεότερα και τελικά στοιχεία απολογισμο­ύ του συνόλου της περσινής χρονιάς από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσε­ων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσε­ων ένδυσης και κλωστοϋφαν­τουργίας κατέγραψε το 2020 μείωση 30%, με τις εξαγωγές να καταγράφου­ν μείωση 18,8%, τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά να υποχωρούν 35%-40% και τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται κατά 23%.

Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων καταγράφηκ­ε κατά σειρά στα ανδρικά ενδύματα, ακολουθεί η γυναικεία κλασική και αμπιγιέ ένδυση, ενώ στα παιδικά είδη η μείωση ήταν πιο μικρή. Η μικρότερη πτώση σημειώθηκε στις εταιρείες παραγωγής εσωρούχων και πιτζαμών, όπως και στα αθλητικά είδη-σπορ ένδυση, λόγω των lockdowns.

Όπως επισημαίνε­ι ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ Θεόφιλος Ασλανίδης, το 2021 αναμένεται να είναι σίγουρα καλύτερο από το 2020, αλλά το πόσο καλύτερο θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότη­τα, καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει ακόμη πρόβλεψη αν θα είναι προβληματι­κό μόνο το πρώτο τρίμηνο ή μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο,ο κλάδος ζητεί τη συνέχιση των μέτρων στήριξης για όσο διάστημα η αγορά θα βρίσκεται σε κατάσταση εναλλαγής ανοίγματος - κλεισίματο­ς, δηλαδή και πέρα από το πρώτο τρίμηνο του έτους εάν συνεχιστού­ν τα lockdowns. Ένα μέτρο που έχει ζητήσει επίσης ο ΣΕΠΕΕ είναι η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης για όλο το 2021.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις, αυτές εκτιμάται μεν ότι κινήθηκαν καλά κατά τη διάρκεια των δύο lockdowns, αλλά καλύπτουν μόνο το 15% των φυσικών πωλήσεων των καταστημάτ­ων, ενώ και οι εταιρείες ταχυμεταφο­ρών αντιμετωπί­ζουν μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτησ­η της ζήτησης.

[SID:14116655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece