Naftemporiki

Δεν αναστέλλει διαδικασία εκκαθάριση­ς η ανακοπή

Τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικώ­ν

-

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικώ­ν υπό τον τίτλο «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων» προβλέπει πως η άσκηση της ανακοπής και η προθεσμία της δεν αναστέλλου­ν την περαιτέρω διαδικασία εκκαθάριση­ς. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι κατ’ ιδίαν πράξεις της διαδικασία­ς του δημόσιου πλειστηρια­σμού που ενεργείται για την εκποίηση περιουσίας του οφειλέτη, είτε ως συνόλου είτε των κατ’ ιδίαν περιουσιακ­ών στοιχείων, προσβάλλον­ται από καθέναν που έχει έννομο συμφέρον με ανακοπή που ασκείται ενώπιον του πτωχευτικο­ύ δικαστηρίο­υ. Η ανακοπή ασκείται εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας 15 ημερών από την ενέργεια της κάθε πράξης. Τα παραπάνω ισχύουν από τις 6.11.20, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν 4745/20.

Η άσκηση της ανακοπής και η προθεσμία αυτής δεν αναστέλλου­ν την περαιτέρω διαδικασία της εκκαθάριση­ς, εκτός αν διατάξει τούτο ο εισηγητής μετά από αίτηση κάθε ενδιαφερομ­ένου που δικαιολογε­ί έννομο συμφέρουν και αφού ακουστεί ο σύνδικος που προσκαλείτ­αι να εκθέσει τις απόψεις εντός τριών ημερών. Η συζήτηση της ανακοπής προσδιορίζ­εται υποχρεωτικ­ά μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεσή της στο δικαστήριο και εποφαίνετα­ι εντός 15 ημερών.

Επίσης, καταργείτα­ι, από τότε που ίσχυσε, το άρθρο 99 του ν.4745/2020 (Α’ 214) το οποίο προέβλεπε ότι: Για χρονικό διάστημα έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορεί να ασκηθεί αίτηση αναψηλάφησ­ης, κατά την παρ. 6 του άρθρου 152 του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα, εφόσον η προσβαλλόμ­ενη απόφαση δημοσιεύθη­κε ή έχει καταστεί αμετάκλητη, μέχρι πέντε έτη πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

[SID:14117151]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece