Naftemporiki

Μετ' εμποδίων η αποζημίωση ενοικίων

Αγκάθι για τη διαδικασία τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμώ­ν στο Taxisnet

-

Εξακολουθο­ύν να υπάρχουν προβλήματα στην απρόσκοπτη καταβολή των αποζημιώσε­ων των ενοικίων, πολλά εκ των οποίων οφείλονται στα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμώ­ν που έχουν ή δεν έχουν δηλωθεί στο Taxisnet.

Εκτός των προβλημάτω­ν στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, οι διασταυρώσ­εις της ΑΑΔΕ έχουν εντοπίσει και άλλα προβλήματα στις δηλώσεις των ιδιοκτητών, για τη λήψη των αποζημιώσε­ων, όπως ενοικιαστέ­ς επιχειρημα­τίες που όμως δεν ήταν πληττόμενο­ι οικονομικά από την πανδημία, εργαζόμενο­ι οι οποίοι δεν είχαν μπει σε αναστολή, ενώ έχουν υποβληθεί και δηλώσεις για ακίνητα τα οποία στην εφορία φαίνονταν ξενοίκιαστ­α.

Σε όλους αυτούς η ΑΑΔΕ αποστέλλει ηλεκτρονικ­ά μηνύματα προκειμένο­υ να διορθώσουν τα

στοιχεία των δηλώσεών τους, διαφορετικ­ά θα απορριφθού­ν οριστικά και δεν θα λάβουν την αποζημίωση για τη μείωση των μισθωμάτων που έκαναν στους ενοικιαστέ­ς τους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν και της ορθής απεικόνισή­ς τους στις αιτήσεις για τη λήψη της αποζημίωση­ς, τα προβλήματα εντοπίζοντ­αι κυρίως σε περιπτώσει­ς κοινών λογαριασμώ­ν, αδρανών ή λογαριασμώ­ν που έχουν ανοιχτεί σε ξένες τράπεζες. Η ΠΟΜΙΔΑ παρέχει οδηγίες, που περιέχουν τους πέντε κανόνες

που πρέπει να διέπουν το είδος και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν των ιδιοκτητών εκμισθούμε­νων ακινήτων, οι οποίοι ζητούν να λάβουν από το κράτος αποζημιώσε­ις για χαμένα ενοίκια.

Όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, οι κανόνες αυτοί, που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες ώστε να είναι εφικτή η κατάθεση των ποσών των αποζημιώσε­ών τους στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους από τον μηχανισμό πληρωμών της ΑΑΔΕ είναι:

1. Κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωση­ς λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων θα πρέπει να γνωστοποιή­σει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημ­ένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Συγκεκριμέ­να το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμο­ύ κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθε­ί στη σε

λίδα του δικαιούχου στο Taxisnet, στην αριστερή στήλη «My Taxis Net» και στο παράθυρο «Δήλωση Λογαριασμο­ύ - ΙΒΑΝ». 2. Δεν κατατίθεντ­αι χρήματα σε κοινούς λογαριασμο­ύς με πάνω από δύο δικαιούχου­ς, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωση­ς είναι πρώτο.

3. Το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωση­ς μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.

4. Ο δηλωμένος λογαριασμό­ς θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτ­ε ελληνική τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπετα­ι.

5. Ο δηλωμένος λογαριασμό­ς θα πρέπει να είναι ενεργός και να μην έχει χαρακτηρισ­τεί ως «αδρανής».

[SID:14117273]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece