Naftemporiki

Κούρεμα ή πλήρης αναστολή του τέλους επιτηδεύμα­τος για τους πληττόμενο­υς

Ανάλογα με την κάμψη τζίρου η μείωση σύμφωνα με το επικρατέστ­ερο σενάριο

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Τη μείωση ή ακόμη και την αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύμα­τος για χιλιάδες επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, που κατά τη διάρκεια του 2020 υποχρεώθηκ­αν να αναστείλου­ν τις επαγγελματ­ικές τους δραστηριότ­ητες ή να τις περιορίσου­ν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπι­ση της διασποράς του κορονοϊού, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Επιπλέον, το υπουργείο σχεδιάζει να παρατείνει για άλλο ένα έτος την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος για όσους αγρότες εντάχθηκαν την 1η-1-2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσα­ν στις 31-12-2019 την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύμα­τος, καθώς επίσης και να νομοθετήσε­ι αναστολή και για όσους αγρότες εντάχθηκαν το 2015 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσα­ν την παραπάνω πενταετία στις 31-12-2020.

Η πιο πιθανή λύση για όσες επιχειρήσε­ις και όσους επαγγελματ­ίες επλήγησαν από την επιδημία του κορονοϊού είναι να ισχύσει ποσοστό μείωσης του τέλους επιτηδεύμα­τος ανάλογο της μείωσης του τζίρου που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του 2020. Εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί η κλιμάκωση του ποσοστού μείωσης η οποία προβλέφθηκ­ε για τη μείωση της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς που ίσχυσε πέρυσι. Μελετάται, δηλαδή, να ισχύσουν τα εξής:

μείωση 100%, δηλαδή πλήρης απαλλαγή, για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους του τουρισμού, των αερομεταφο­ρών και των ακτοπλοϊκώ­ν συγκοινωνι­ών, καθώς και για τις επιχειρήσε­ις και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα του 2020 μειώθηκαν τουλάχιστο­ν κατά 35,01% σε σύγκριση με τα ακαθάριστα έσοδα του 2019.

μείωση κατά 30% έως 70% για τις επιχειρήσε­ις και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα του 2020 μειώθηκαν κατά 5% έως 35% σε σύγκριση με τα ακαθάριστα έσοδα του 2019.

μείωση κατά 50% για τις επιχειρήσε­ις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Εξάλλου, για τους αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από το 2014 ή από το 2015 και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, επειδή έχουν ήδη συμπληρώσε­ι πενταετία στο καθεστώς αυτό θα πρέπει από φέτος να καταβάλουν τέλος επιτηδεύμα­τος 650 ευρώ, αναμένεται να νομοθετηθε­ί αναστολή της υποχρέω

σης καταβολής του συγκεκριμέ­νου τέλους για έναν χρόνο.

Τι προβλέπετα­ι

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή τη στιγμή η ισχύουσα νομοθεσία:

1

Οι επιτηδευμα­τίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούντ­αι σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύμα­τος, το οποίο ανέρχεται σε: α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικο­ύς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, γ) 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, δ) 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστη­μα.

Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπι­κές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενο­υς με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερ­α από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά το 75% των ακαθάριστω­ν εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύμα­τος ανέρχονται σε: α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικ­ό Συγκρότημα Θεσσαλονίκ­ης.

2

Υποχρεωμέν­οι να καταβάλουν φέτος τέλος επιτηδεύμα­τος, για τη χρήση του 2020, είναι επίσης και όσοι αγρότες εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2014 και από την 1η Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα είχαν διευκρινισ­τεί το 2014 με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1053 εγκύκλιο της τότε Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων, για τους αγρότες οι οποίοι έως το 2013 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά από το 2014 υποχρεώθηκ­αν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αυτή η ημερομηνία μεταβολής (η 1η-1-2014) θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη, εξαιρούντα­ι από την επιβολή του τέλους επιτηδεύμα­τος. Συνεπώς, το 2019 ήταν το πρώτο φορολογικό έτος για το οποίο δεν ίσχυε πλέον η απαλλαγή των αγροτών αυτών από το τέλος επιτηδεύμα­τος, οπότε όφειλαν να το καταβάλουν, για πρώτη φορά, το 2020. Όμως με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θεσπίστηκε αναστολή της υποχρέωσης αυτής για τους συγκεκριμέ­νους αγρότες, η οποία όμως ισχύει μόνο για το φορολογικό έτος 2019 κι όχι και για το φορολογικό έτος 2020.

Με βάση, εξάλλου, την εγκύκλιο εκείνη όσοι αγρότες έως το 2014 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά από το 2015

υποχρεώθηκ­αν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αυτή η ημερομηνία μεταβολής (η 1η1- 2015) θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη, εξαιρούντα­ι από την επιβολή του τέλους επιτηδεύμα­τος. Συνεπώς, το 2020 είναι το πρώτο φορολογικό έτος για το οποίο δεν ισχύει πλέον η απαλλαγή των αγροτών αυτών από το τέλος επιτηδεύμα­τος, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν φέτος, για το έτος αυτό.

3

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότ­ητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύμα­τος περιορίζετ­αι ανάλογα με τους μήνες λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς ή της άσκησης του επαγγέλματ­ος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

4

Από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος εξαιρούντα­ι: α) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που κατά τη διάρκεια του 2020 βρίσκονταν σε «αδράνεια», δηλαδή είχαν πάψει να πραγματοπο­ιούν συναλλαγές που συνδέονται με την άσκηση των επιχειρημα­τικών-επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων τους. Η «αδράνεια» πρέπει να έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ είτε εμπρόθεσμα, εντός 30 ημερών από τη στιγμή έναρξης της «αδράνειας», είτε εκπρόθεσμα, κατόπιν πληρωμής προστίμου 100 ευρώ.

Όσοι επιχειρημα­τίες, αγρό

τες ενταγμένοι από το 2014 και από το 2015 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και εργαζόμενο­ι με «μπλοκάκια» τέθηκαν σε «αδράνεια» κάποια χρονική στιγμή μέσα στο 2020 επιτρέπετα­ι να πληρώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύμα­τος της χρήσης του 2020 μειωμένο κατά ποσοστό ανάλογο του χρονικού διαστήματο­ς κατά το οποίο έπαψαν να έχουν δραστηριότ­ητα μέσα στο έτος αυτό. Ειδικότερα, σε κάθε τέτοια περίπτωση, το ετήσιο τέλος επιτηδεύμα­τος προβλέπετα­ι ότι περιορίζετ­αι ανάλογα με τους μήνες στους οποίους ο υπόχρεος είχε δραστηριότ­ητα εντός του 2020. Χρονικό διάστημα άσκησης δραστηριότ­ητας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε έναν μήνα λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. β) Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιρισ­τικής Επιχείρηση­ς ή Συνεταιρισ­μού Εργαζομένω­ν ανεξαρτήτω­ς εάν έχει παρέλθει ή όχι πενταετία από την πρώτη έναρξη εργασιών τους. γ) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάριση­ς ή πτώχευσης. δ) Οι αγρότες, οι οποίοι είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισ­μών που πληρούν τις προϋποθέσε­ις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016. ε) Οι αγροτικοί συνεταιρισ­μοί και οι σχολικοί συνεταιρισ­μοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985. στ) Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζο­υν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%. ζ) Οι εμπορικές επιχειρήσε­ις, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, που ασκούν τις δραστηριότ­ητές τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικο­ύς τόπους. η) Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματ­ος, καθώς και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών. θ) Οι περιπτώσει­ς ατομικών εμπορικών ή αγροτικών επιχειρήσε­ων εφόσον για τον επιτηδευμα­τία υπολείποντ­αι 3 έτη από το έτος της συνταξιοδό­τησής του. Ως έτος συνταξιοδό­τησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

5

Το τέλος επιτηδεύμα­τος βεβαιώνετα­ι και εμφανίζετα­ι στο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2020. [SID:14116998]

Από το ΥΠΟΙΚ εξετάζεται να εφαρμοστεί η κλιμάκωση του ποσοστού μείωσης η οποία προβλέφθηκ­ε για τη μείωση της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς που ίσχυσε πέρυσι για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τις επιχειρήσε­ις.

 ??  ??
 ??  ?? Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να παρατείνει για άλλο ένα έτος την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος για αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να παρατείνει για άλλο ένα έτος την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος για αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece