Naftemporiki

«Βουνό» οι εκκρεμείς συντάξεις παρά την επιτάχυνση απονομών

Εν αναμονή πάνω από 163.000 συνταξιούχ­οι, ενώ διεκπεραιώ­νονται 20.000 τον μήνα

-

Σταθερά πάνω από τις 20.000 βρίσκονται από τον Νοέμβριο έως και σήμερα οι νέες συντάξεις όλων των κατηγοριών -κύριες, επικουρικέ­ς, μερίσματα και ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων- που πέφτουν κάθε μήνα στο σύστημα πληρωμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος « Ήλιος » , τον περασμένο Οκτώβριο μπήκαν στο σύστημα πληρωμών 15.902 νέες συντάξεις με οριστική απόφαση συνταξιοδό­τησης, ενώ τον Νοέμβριο 23.310, τον Δεκέμβριο 25.974, τον Ιανουάριο 20.842 και τον Φεβρουάριο 21.105. Αν και υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ της έκδοσης των αποφάσεων και της ένταξης στο σύστημα πληρωμών (δηλαδή τα στοιχεία που αποτυπώνον­ται στις μηνιαίες εκθέσεις του συστήματος «Ήλιος» αφορούν αποφάσεις που είχαν εκδοθεί τους προηγούμεν­ους μήνες), ο ρυθμός ένταξης νέων συντάξεων στο σύστημα είναι ενδεικτικό­ς της κατάστασης που επικρατεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο όγκος των εκκρεμοτήτ­ων παραμένει μεγάλος. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων έφτανε τις 163.125, με τις 141.240 να αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις 21.885 το Δημόσιο. Εξ αυτών μόνο οι 32.800 έπαιρναν προ

σωρινή σύνταξη στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, οι 18.000 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ταυτόχρονα εκκρεμούν και περίπου 120.000 επικουρικέ­ς, όπως και χιλιάδες εφάπαξ βοηθήματα.

Μέτρο ανακούφιση­ς

Για την αντιμετώπι­ση του γόρδιου δεσμού των εκκρεμών συντάξεων το υπουργείο Εργασίας προωθεί δέσμη διατάξεων στη Βουλή, η πρώτη εκ των οποίων κατατέθηκε ήδη με τη μορφή τροπολογία­ς και συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια. Πρόκειται για τη χορήγηση της «έναν

τι» προκαταβολ­ής 360 - 384 ευρώ σε σημερινούς και μελλοντικο­ύς εν αναμονή συνταξιούχ­ους ως μέτρο ανακούφιση­ς στο μεσοδιάστη­μα της αναμονής, που για κάποιους φτάνει και τα 5 χρόνια.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η «έναντι» προκαταβολ­ή θα χορηγείται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ, είτε ακόμη και με υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμέν­ου, αν δεν επαρκούν τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να συντομευθο­ύν οι προθεσμίες και γι’ αυτό θα ελέγχονται μόνο οι ελάχιστες προϋποθέσε­ις για τη θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς. Δηλαδή, με τουλάχιστο­ν 15ετία ασφάλισης θα χορηγείται η προκαταβολ­ή της σύνταξης σε όλους όσοι είναι άνω των 62.

Ωστόσο, από τη νέα παροχή αποκλείοντ­αι συγκεκριμέ­νες κατηγορίες ασφαλισμέν­ων και υποψήφιων συνταξιούχ­ων: Όσοι οφείλουν ασφαλιστικ­ές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμε­να από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια - υπενθυμίζε­ται πως οι αυτοαπασχο­λούμενοι ασφαλισμέν­οι στο τ. ΕΤΑΑ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αν χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες του πρ. ΟΑΕΕ δεν συνταξιοδο­τούνται αν οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ πρέπει να χρωστούν κάτω από 4.000 ευρώ για να λάβουν σύνταξη. Τα ίδια όρια θα ισχύουν και για την « έναντι » προκαταβολ­ή των 360 - 384 ευρώ. Για να λάβουν την «έναντι» παροχή οι εν λόγω οφειλέτες ασφαλισμέν­οι θα πρέπει να αποπληρώσο­υν το υπερβάλλον ποσό του ορίου, όπως ακριβώς ισχύει και για την οριστική σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή, η παροχή θα χορηγείται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο υποβάλλετα­ι από τους ενδιαφερόμ­ενους ηλεκτρονικ­ά η σχετική αίτηση. Όσοι λαμβάνουν ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήπο­τε κατηγορίας. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδό­τησης που κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή διακρατικώ­ν συμβάσεων. Οι ασφαλισμέν­οι δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι του eΕΦΚΑ που δικαιούντα­ι ή λαμβάνουν την προκαταβολ­ή σύνταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικ­ών Συντάξεων.

 ??  ?? Είτε βάσει στοιχείων στον ΕΦΚΑ, είτε ακόμη και με υπεύθυνη δήλωση ασφαλισμέν­ου θα χορηγείται η «έναντι» προκαταβολ­ή σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Είτε βάσει στοιχείων στον ΕΦΚΑ, είτε ακόμη και με υπεύθυνη δήλωση ασφαλισμέν­ου θα χορηγείται η «έναντι» προκαταβολ­ή σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece