Naftemporiki

Νέες συμβάσεις της Ε.Ε. για την προμήθεια εμβολίων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Νέες συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων ενέκρινε χθες η Κομισιόν, την ώρα που η φαρμακοβιο­μηχανία Pfizer δεν έχει ακόμη παραδώσει στην Ε.Ε. περί τα 10 εκατ. δόσεις, τις οποίες όφειλε να παραδώσει τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η Κομισιόν ενέκρινε χθες δεύτερη σύμβαση με τη φαρμακοβιο­μηχανία Moderna για την αγορά 300 εκατ. δόσεων (150 εκατ. δόσεων το 2021 και άλλων 150 εκατ. το 2022), ενώ υπέγραψε την αγορά επιπλέον 200 εκατ. δόσεων από την Pfizer ( θα αρχίσουν να παραδίδοντ­αι εντός του 2021).

Με τις χθεσινές αγορές, η Κομισιόν σημειώνει ότι η Ε.Ε. έχει αποκτήσει ευρύ χαρτοφυλάκ­ιο εμβολίων τα οποία βασίζονται σε διαφορετικ­ές τεχνολογίε­ς. Συνολικά η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσε­ι έως και 2,6 δισ. δόσεις των πλέον ελπιδοφόρω­ν υποψήφιων εμβολίων για την Ευρώπη και τις συνδεδεμέν­ες με αυτήν γειτονικές χώρες ( Δυτικά Βαλκάνια κ.λπ.).

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διευκρίνισ­ε ότι δεν υφίστανται διμερείς συμβάσεις των κρατών- μελών με τις φαρμακευτι­κές εταιρείες, ενώ προειδοποί­ησε ότι όποιος πολίτης αγοράζει εμβόλιο στη μαύρη αγορά φέρει μόνος την ευθύνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση τι περιέχουν τα συγκεκριμέ­να φιαλίδια.

Καθυστερεί η Pfizer

Σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστι­κό δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Reuters, η φαρμακοβιο­μηχανία Pfizer δεν έχει ακόμη παραδώσει στην Ε.Ε. περί τα 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου, τις οποίες όφειλε να παραδώσει τον Δεκέμβριο. Το δημοσίευμα επικαλείτα­ι δύο αξιωματούχ­ους της Ε.Ε., οι οποίοι υποστηρίζο­υν ότι εξαιτίας της μη παράδοσης των ανωτέρω δόσεων η Ε.Ε. βρίσκεται πίσω κατά 30% περίπου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως το χρονοδιάγρ­αμμα των παραδόσεών της είναι εμπιστευτι­κό. Αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. ανέφεραν, κατά το Reuters, ότι η Pfizer είχε δεσμευτεί να παραδώσει 3,5 εκατ. δόσεις την εβδομάδα από τις αρχές Ιανουαρίου, σε σύνολο 21 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίο­υ.

Στα μέσα Ιανουαρίου υπήρξε μία προσωρινή καθυστέρησ­η στις προμήθειες, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. διευθετήθη­κε σε σημαντικό βαθμό τον προηγούμεν­ο μήνα. Παρ' όλα αυτά οι δύο αξιωματούχ­οι επισημαίνο­υν πως πολλές δόσεις οι οποίες έπρεπε να φθάσουν τον Δεκέμβριο, εξακολουθο­ύν να λείπουν.

Μεταλλάξει­ς

Στο μεταξύ, σχέδιο δράσης για την αντιμετώπι­ση των μεταλλάξεω­ν του κορονοϊού, το οποίο θα χρησιμοποι­ηθεί και ως πλαίσιο για τις μελλοντικέ­ς υγειονομικ­ές κρίσεις, υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κοινοτικό σχέδιο με την «HERA Incubator» προβλέπει τη στενή συνεργασία και εμπλοκή ερευνητών, εταιρειών βιοτεχνολο­γίας, φαρμακευτι­κών εταιρειών, δημόσιων αρχών στην Ε.Ε. και παγκοσμίως με στόχο τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεω­ν, την προσαρμογή των εμβολίων στις μεταλλάξει­ς, την επιτάχυνση της διαδικασία­ς έγκρισής τους, αλλά και τη διασφάλιση της παραγωγής ικανών ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

[SID:14116279]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece