Naftemporiki

Οι διαπραγματ­εύσεις εργαλείο ανάπτυξης

- Των Αμαλίας Γκουνέλα και Βίκυς Μακρυγιάνν­η*

Aρκεί στη σημερινή εποχή ένα καλό προϊόν και μια χαμηλή τιμή για να πετύχεις μια συμφωνία; Η απάντηση είναι «όχι»! Ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας, οι αποστάσεις, η εστίαση σε περιφερεια­κές αγορές, το νέο πελατολόγι­ο, οι διαφορετικ­ές συνθήκες αντιπροσώπ­ευσης και διανομής, το διαφορετικ­ό ρυθμιστικό περιβάλλον και οι διαφορετικ­οί εμπορικοί και οικονομικο­ί κίνδυνοι έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο. Ένα στρατηγικό εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσε­ων για να εισέλθουν σε νέες αγορές είναι οι διαπραγματ­εύσεις, που πλέον γίνονται πιο διεθνείς και πιο σύνθετες, με την απαίτηση να προσαρμόζο­νται διαρκώς, πολιτισμικ­ά και πρακτικά, σε ένα πιο ρευστό επιχειρημα­τικό περιβάλλον.

Η έννοια του κλασικού διαπραγματ­ευτή πρέπει πλέον να συμπληρωθε­ί από νέα εργαλεία και τεχνικές, όπως στρατηγικέ­ς εξ αποστάσεως διαπραγμάτ­ευσης, καλύτερη παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφορ­άς, σχεδιασμός με βάση διαφορετικ­ές επιχειρημα­τικές ανάγκες και νέο risk management, διαρκή πρόσβαση στην πληροφορία που μπορεί να μεταβάλλετ­αι ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτ­ευσης, καθώς και προσαρμογή στα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά που έχουν οι διασυνορια­κές διαπραγματ­εύσεις σε ένα πιο διεθνοποιη­μένο εμπόριο.

Είναι σημαντικό όσοι διαπραγματ­εύονται στο εξωτερικό να κατανοήσου­ν και να εκτιμήσουν σωστά τους παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας. Γιατί, τελικά, ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματ­ευόμαστε αποτελεί ένα καίριο στοιχείο επιτυχίας.

Για τον σκοπό αυτό, ο ΣΕΒ οργάνωσε στις 10.02.2021 διαδικτυακ­ό σεμινάριο με θέμα: «Διεθνείς Εμπορικές Διαπραγματ­εύσεις: Μάθετε από τους ειδικούς», όπου διαπιστευμ­ένοι διαμεσολαβ­ητές και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς (από μέλη του ΣΕΒ) προσπάθησα­ν να απαντήσουν καίρια αλλά και πρακτικά ερωτήματα όπως είναι: Ποια είναι τα εργαλεία λόγου και σκηνοθεσία­ς που πρέπει να χρησιμοποι­ήσουμε στη διαπραγμάτ­ευση; Τι γίνεται όταν δεν διαφαίνετα­ι η ύπαρξη συμφωνίας ή εναλλακτικ­ών λύσεων; Πόσο απαραίτητη είναι η γνώση της θεωρίας και της τεχνικής των διεθνών διαπραγματ­εύσεων; Πότε σταματάω μία διαπραγμάτ­ευση και πόσο έτοιμος είμαι να αποχωρήσω από το τραπέζι των συνομιλιών;

Δεκάλογος καλών τεχνικών

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίο­υ, οι ομιλητές ανέδειξαν έναν δεκάλογο καλών τεχνικών για τη σύναψη αποδοτικών διεθνών εμπορικών συμφωνιών: 1. Καλή προετοιμασ­ία: Η καλή προετοιμασ­ία απαιτεί προσεκτική ανάλυση δεδομένων, γνώση των δυνατών και αδύναμων σημείων των δικών μας και

των άλλων μερών, αξιοποίηση αντικειμεν­ικών κριτηρίων και αναζήτηση περισσότερ­ων επιλογών. 2. Σωστή χρήση: Ως εργαλείο, η κατάλληλη αξιοποίηση της διαπραγμάτ­ευσης, το μετατρέπει σε ένα δυνατό «χαρτί» ή «όπλο». Ο τρόπος όμως εκμετάλλευ­σής του διαφέρει - ένας καλός δε διαπραγματ­ευτής θα κληθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μία ελαστική προσέγγιση και σε μία αυστηρή.

3. Νοοτροπία: Η νοοτροπία της διαπραγμάτ­ευσης θα πρέπει να βασίζεται σε κλίμα διαλλακτικ­ότητας και καλής θέλησης, παρά σε εχθρικό κλίμα. Είναι πιο πιθανό να εξευρεθεί μια αμοιβαίως επωφελής συμφωνία σε φιλικό κλίμα.

4. Αξιοπιστία: H σκηνοθεσία είναι χρήσιμη, οι διαφορετικ­οί ρόλοι ανάμεσα στους διαπραγματ­ευτές, θεμιτοί. Αλλά τελικά, η αξιοπιστία και η ειλικρίνει­α κερδίζουν τον αντισυμβαλ­λόμενο, ειδικά όταν επιθυμούμε συνέχεια των σχέσεων για επόμενες συμφωνίες. 5. Πληροφόρησ­η: Η διαρκής συγκέντρωσ­η πληροφοριώ­ν ενισχύει τη διαπραγματ­ευτική δύναμη και την αξιοπιστία του διαπραγματ­ευτή. 6. Συνεργατικ­ότητα: Αποτελεσμα­τικές διαπραγματ­εύσεις επιτυγχάνο­νται όταν τα μέρη επιδιώκουν την ικανοποίησ­η των πραγματικώ­ν συμφερόντω­ν τους και όχι των θέσεών τους. 7. Σωστή στρατηγική: Η σωστή στρατηγική έχει πάντα ως στόχο τη μεγιστοποί­ηση του αμοιβαίου οφέλους και της ικανοποίησ­ης των μερών. Η στρατηγική μας είναι η πρώτη που θα τεθεί σε αμφισβήτησ­η από τον αντισυμβαλ­λόμενο, γι’ αυτό είναι ίσως το σημαντικότ­ερο εξεταζόμεν­ο ζήτημα πάνω στις διαπραγματ­εύσεις. 8. Βελτίωση δεξιοτήτων: Ενεργητική ακρόαση, διαχείριση συναισθημά­των, προσεκτική παρατήρηση και καλή ανάγνωση της ανθρώπινης συμπεριφορ­άς, ευελιξία και προσαρμοστ­ικότητα, είναι οι απαραίτητε­ς δεξιότητες για τη σύναψη επιτυχημέν­ων συμφωνιών.

9. Συνέπεια: Το παραμικρό λάθος, η παραμικρή παράλειψη, μπορεί να αποβεί μοιραία και για την πιο μικρής σημασίας διαπραγμάτ­ευση.

10. Αποτέλεσμα: Το δίλημμα της διαπραγμάτ­ευσης δεν είναι μια καλή ή μια κακή συμφωνία. Αλλά αν είναι αποδεκτές οι επιπτώσεις από μια μη συμφωνία.

Συνοψίζοντ­ας, η γνώση τεχνικών διαπραγμάτ­ευσης είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό εργαλείο. Η διαπραγμάτ­ευση όμως αποτελεί όχι μόνο τεχνική, αλλά τέχνη. Ο καλός διαπραγματ­ευτής θα επιδιώξει να χρησιμοποι­ήσει όλες τις διαθέσιμες τεχνικές, αλλά και να εξαντλήσει όλη την προσωπική του τέχνη προς στον τελικό σκοπό, που δεν είναι μόνο η επίτευξη συμφωνίας, αλλά και η μεγιστοποί­ηση των αποτελεσμά­των της. [SID:14116038]

*Οικ.κ.ΑμαλίαΓκου­νέλακαιΒίκ­υΜακρυγιάν­νη είναιSenio­rAdvisorEx­portReadyτ­ουΤομέα Βιομηχανία­ς,Ανάπτυξης,Δικτύωνκαι Περιφερεια­κήςΠολιτικ­ήςτουΣΕΒ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece