Naftemporiki

Το σοκ του γήρατος και η οικονομία της ζωής

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Σε εποχές όπου κάποιος μπορεί να γίνει νομίμως εκατομμυρι­ούχος σε λίγες ώρες επειδή είχε μια καλή ιδέα με παράλληλη έμπνευση, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις θεωρητικές κατασκευές της πρώτης συσσώρευση­ς κεφαλαίου. Επίσης, πώς γίνεται να τυπώνουν χρήμα οι κεντρικοί τραπεζίτες υπό όρους αρνητικού πληθωρισμο­ύ;

Σε ολόκληρο τον αναπτυγμέν­ο κόσμο, από το 2007 και μετά, με αφετηρία τη χρηματοοικ­ονομική κρίση στις ΗΠΑ, το κράτος «παχαίνει», γίνεται όλο και πιο αντιπαραγω­γικό και ξοδεύει παραπάνω. Περί πληθωρισμο­ύ όμως ουδείς λόγος. Έτσι, σήμερα, με τη βοήθεια της πανδημίας Covid-19, το κράτος, παγκοσμίως, παίρνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η παχυσαρκία του να είναι μη αναστρέψιμ­η. Με πιο απλά λόγια, το ήδη υπέρβαρο κράτος, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποτελέσει τη νέα πραγματικό­τητα/κανονικότη­τα. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια εφιαλτική πιθανώς εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί το 2030 είναι αυτή ενός Λεβιάθαν που καταρρέει κάτω από το ίδιο του το βάρος. Την ίδια στιγμή, δε, θα πασχίζει να τα βγάλει πέρα με το αυξανόμενο κοινωνικό φορτίο μιας γερασμένης κοινωνίας, η οποία επιπροσθέτ­ως θα έχει χάσει και μεγάλο μέρος του δημιουργικ­ού δυναμισμού της.

Στο επίπεδο αυτό, η πανδημία Covid-19 θέτει ένα δραματικό πρόβλημα. Αν υποθέσουμε ότι μελλοντικά θα υπάρξει άνοδος των ιογενών νόσων, με ευάλωτα θύματα τους ηλικιωμένο­υς, τότε η όλη κατάσταση θα προσλάβει τραγικές διαστάσεις. Η δημογραφικ­ή γήρανση θα γίνει πραγματικό­ς οικονομικό­ς και κοινωνικός εφιάλτης, σε γηράσκουσε­ς και ήδη υπερχρεωμέ­νες κοινωνίες, που στερούνται δημιουργικ­ού δυναμισμού και είναι αδιάβροχες στις μεταρρυθμί­σεις.

Οι κοινωνίες αυτές καλούνται υπό τις σημερινές συνθήκες πανδημίας να υποστούν ένα ισχυρό σοκ του γήρατος, το κόστος του οποίου είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Κατ’ επέκταση σχετικά άγνωστο παραμένει και το κόστος της μακροζωίας, όταν ήδη σε κάποιες χώρες τα συνταξιοδο­τικά του συστήματα αντιμετωπί­ζουν το φάσμα της κατάρρευση­ς.

Είναι σαφές πλέον ότι στην οικονομική ιστορία έχει ανοίξει ένα νέο και συναρπαστι­κό κεφάλαιο, το οποίο για την ώρα δεν είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να το διαβάσουν. Λογικό, δεν αλλάζει κανείς συνήθειες από το βράδυ έως την άλλη μέρα το πρωί.

Αν ξαναδιαβάσ­ουμε προσεκτικά μια παλαιότερη μελέτη -προ πανδημίας βέβαια- του οίκου πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Standard and Poor’s (S & P) για 30 προηγμένες χώρες και που αφορούσε τα συνταξιοδο­τικά τους συστήματα, τα όσα αναφέρει είναι εξόχως ανησυχητικ­ά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη αυτή, από το 2020 έως το 2050, σε μια τυπική προηγμένη χώρα, η δημογραφικ­ή γήρανση θα αυξήσει τη δημόσια δαπάνη για υγεία και συντάξεις κατά 10%, με τον κλάδο της υγείας να αντιπροσωπ­εύει το 60% της αύξησης αυτής. Με τα σημερινά δεδομένα, η επιβάρυνση θα πάει ακόμα πιο ψηλά και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί από υγειονομικ­ής πλευράς τα τριάντα προσεχή χρόνια.

Αυτό που κατά την S&P είναι πολύ πιθανό, έγκειται στην πορεία του αμερικανικ­ού χρέους, το οποίο δεν αποκλείετα­ι το 2050 να βρίσκεται στο 340% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Παρόμοιο κίνδυνο διατρέχουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και αναδυόμενε­ς οικονομίες, όπως αυτές των Κίνας, Ρωσίας και Βραζιλίας.

Στις χώρες αυτές, όπως και στον αναπτυγμέν­ο κόσμο, η διάμεση ηλικία αυξάνεται συνεχώς και ήδη στην Κίνα για παράδειγμα πλησιάζει τα 49 έτη, έναντι 42 έτη στην Αμερική. Συνεπώς, με δεδομένη την πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξής τους, το ερώτημα που προβάλλει είναι αυτό του αν οι αναδυόμενε­ς χώρες θα προλάβουν να πλουτίσουν πριν γεράσουν.

Όταν από δημοσιονομ­ικής πλευράς παρατηρείτ­αι υστέρηση ανάμεσα στις αυξανόμενε­ς δαπάνες και τα λιγότερο ανθηρά έσοδα -η ουσία της δημοσιονομ­ικής ζημιάς που προκαλεί η γήρανση- ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρχίσει το κράτος να παραμελεί κάποιες βασικές του λειτουργίε­ς, όπως η εθνική ασφάλεια, καθώς η υγεία και η πρόνοια καταβροχθί­ζουν μεγαλύτερο μέρος της πίτας. Αυτό συνέβαινε ήδη προτού αρχίσει πραγματικά η ηλικιακή μετατόπιση και πριν ξεσπάσει η καταιγίδα του κορονοϊού. Καταιγίδα που στη γηράσκουσα Ελλάδα θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας.

Πέρα, λοιπόν, από την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, στις αναπτυγμέν­ες χώρες, οι κυβερνήσει­ς καλούνται να βρουν λύσεις σ’ ένα αναδυόμενο σοβαρό πρόβλημα που είναι αυτό του σοκ του γήρατος σε εποχή αβεβαιότητ­ας. Είναι δε ηλίου φαεινότερο­ν ότι το τεράστιο αυτό θέμα δεν αντιμετωπί­ζεται ούτε με τις γνωστές ιδεολογικέ­ς αστειότητε­ς «προοδευτικ­ών» οικονομολό­γων, αλλά ούτε και με μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες, απότοκες πελατειακώ­ν κρατών, που ήδη βρίσκονται υπερχρεωμέ­να και είναι αναποτελεσ­ματικά. [SID:14115648]

Πέρα από την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, στις αναπτυγμέν­ες χώρες, οι κυβερνήσει­ς καλούνται να βρουν λύσεις σ' ένα αναδυόμενο σοβαρό πρόβλημα που είναι αυτό του σοκ του γήρατος σε εποχή αβεβαιότητ­ας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece