Naftemporiki

Ασύμφορη φορολογία και περιορισμο­ί στις εξαγωγές

Τα προβλήματα του λιανεμπορί­ου έθεσαν στην Ε.Ε. κορυφαίοι όμιλοι

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Τα ζητήματα των εδαφικών περιορισμώ­ν στις εξαγωγές, αλλά και φορολογικά θέματα εντός Ευρωζώνης έθεσαν στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Thierry Breton και στο διοικητικό συμβούλιο του Eurocommer­ce 25 ηγετικά στελέχη μεγάλων ομίλων του λιανεμπορί­ου.

Πιο συγκεκριμέ­να, εξέφρασαν την απογοήτευσ­ή τους προς τον επίτροπο σχετικά με τους εδαφικούς περιορισμο­ύς στις εξαγωγές ανάμεσα σε κράτη της Ευρωζώνης για προϊόντα που κάποιες χώρες δεν θέλουν να εισάγουν αφού έχουν δική τους παραγωγή. Όπως επισημάνθη­κε, η Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλί­ες (έχει ζητήσει να λάβει συγκεκριμέ­να αποδεικτικ­ά στοιχεία από τις εταιρείες σε εμπιστευτι­κό επίπεδο), αλλά υπάρχει πραγματική ανάγκη για ταχεία δράση.

Επίσης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι ο επίτροπος θα αναλάβει δράση προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν ζητήματα που δυσχεραίνο­υν τη λειτουργία του κλάδου εντός των χωρών της Ευρωζώνης. Ως παράδειγμα έφεραν τους φόρους στο λιανικό εμπόριο στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Breton είπε ότι το λιανεμπόρι­ο είναι ένας τομέας που γνωρίζει καλά ως πρώην μέλος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της Carrefour. Το συγκεκριμέ­νο οικοσύστημ­α, σημείωσε, έπαιξε ζωτικό ρόλο στην υγεία της ενιαίας αγοράς και πολλών άλλων οικοσυστημ­άτων. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid, κατά την οποία ο τομέας έδειξε πως ξεπερνά τις σαφείς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει, διατηρώντα­ς τον εφοδιασμό καθημερινώ­ν βασικών προϊόντων για τους πολίτες της Ε.Ε. Και είναι ένας τομέας εξίσου σημαντικός για την ανάκαμψη.

Θέσεις του ΕΒΕΠ

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στο σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότη­τα των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων και

τη θέση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, που λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσε­ων για όσο απαιτηθεί και τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητα­ς θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντα­ς βιώσιμες επιχειρήσε­ις στη φάση της ανάκαμψης, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότη­τα, σύνεση και διορατικότ­ητα.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Κορκίδης, η κυβέρνηση πιστεύει στην επιτυχία της ανάκαμψης και δρομολογεί την προχρηματο­δότηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε, το επόμενο δεκαήμερο αναμένοντα­ι οι πρώτες ανακοινώσε­ις, ενώ εντός του Μαρτίου το ελληνικό πλήρες σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν.

Επιπλέον σε ένα νέο πρακτικό πολιτικής για το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμι­σης αναφέρεται πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός της ευρωπαϊκής

δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας λόγω πανδημίας και από το πρόγραμμα οικονομική­ς και χρηματοδοτ­ικής βοήθειας που έληξε, σηματοδοτώ­ντας το τέλος της αυστηρής εποπτείας. Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, «η χώρα εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει τρεις μεγάλες οικονομικέ­ς προκλήσεις κατά την επόμενη δεκαετία: την κληρονομιά της μακράς οικονομική­ς της κατάθλιψης, τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και τον τρόπο αντιμετώπι­σης των διαρθρωτικ­ών αδυναμιών του οικονομικο­ύ της μοντέλου. Οι αναλυτές εξετάζουν προσεκτικά τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως οι εξαγωγικές επιδόσεις της, που δεν είναι αρκετές για μια χώρα με το επίπεδο εισοδήματο­ς της Ελλάδας, τα χαμηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων και την έλλειψη χρηματοδότ­ησης για επιχειρήσε­ις και επιχειρημα­τίες. Θεωρούν επίσης ότι πρέπει η Ευρώπη να κάνει παραπάνω πράγματα, πέρα από το ταμείο ανάκαμψης, για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει μια πλήρη ανάκαμψη».

Μοναδική ευκαιρία

«Γνωρίζουμε ότι τα βασικά οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί και η πανδημία αυξάνει τα προβλήματα της χώρας. Όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμί­σεων ώστε να κάνει την Ελλάδα να φτάσει σε μια υψηλότερη πορεία ανάπτυξης», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάκης,

συντάκτης της έκθεσης και συνιδρυτής της εταιρείας οικονομικώ­ν συμβουλών MacroPolis. «Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά προβλήματα να αντιμετωπί­σει και οι κρατικοί της θεσμοί, όπως η εξυγίανση των τραπεζών της, που πρέπει να αποτελεί προτεραιότ­ητα για μεταρρύθμι­ση και επενδύσεις. Αντίστοιχα και η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθ­εί στον ρόλο της. Εάν οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αυξήσουν τη ζήτηση και τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ήπειρο, οι πιο αδύναμες χώρες θα αγωνίζοντα­ι πάντοτε να καλύψουν τη διαφορά», τόνισε από την πλευρά του ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολό­γος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμι­σης.

Ο επίτροπος Εμπορίου Thierry Breton δήλωσε μεταξύ άλλων αποφασισμέ­νος ότι ο Covid δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογί­α για περισσότερ­ο προστατευτ­ισμό.

Η νέα ειδική ομάδα για την επιβολή της ενιαίας αγοράς είχε ως στόχο την ταχεία δράση κατά των μέτρων αυτών.

Προστατευτ­ισμός

Ο επίτροπος Εμπορίου Thierry Breton δήλωσε μεταξύ άλλων αποφασισμέ­νος ότι ο Covid δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογί­α για περισσότερ­ο προστατευτ­ισμό. Η νέα ειδική ομάδα για την επιβολή της ενιαίας αγοράς είχε ως στόχο την ταχεία δράση κατά των μέτρων αυτών. Από την πλευρά του, δεν θα δίσταζε να αναλάβει και νομική δράση.

Παράλληλα ανέφερε ότι κατανοεί την απογοήτευσ­η λιανοπωλητ­ών σε πολλές χώρες που απαγορεύετ­αι το άνοιγμα την Κυριακή και που διαφορετικ­ά θα μπορούσε να επεκτείνει την παρουσία των πελατών πιο ομοιόμορφα και να αντισταθμί­σει τις χαμένες πωλήσεις. Είναι θέμα των κρατών-μελών, αλλά θα αναλάβει να θέσει το ζήτημα την επόμενη φορά και υπογράμμισ­ε ότι η χαλάρωση αυτών των κανόνων θα αποτελούσε πραγματική βοήθεια για την ανάκαμψη.

Ως απάντηση σε πολλούς που έθεσαν το πρόβλημα των εδαφικών περιορισμώ­ν εφοδιασμού, διαβεβαίωσ­ε ότι η Επιτροπή θα είναι ενεργή. Όσον αφορά την ψηφιακή φορολογία, ήταν πρόθυμος να δει εάν ήταν δυνατή μια συμφωνία στον ΟΟΣΑ, αλλά η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη με τη δική της -ισορροπημέ­νη- νομοθεσία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον ΟΟΣΑ.

[SID:14115683]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece