Naftemporiki

Διευκολύνσ­εις σε αεροπορικέ­ς εταιρείες από την Ευρωβουλή

«Χαλάρωση» κανόνων λόγω της πανδημίας

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Διευκολύνσ­εις στις αεροπορικέ­ς εταιρείες σε σχέση με τη χρήση των χρονοθυρίδ­ων, αλλά και στις ανανεώσεις αδειών οδήγησης και ελέγχων ασφάλειας στις μεταφορές προβλέποντ­αι στους νέους κανόνες που συμφωνήθηκ­αν μεταξύ της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2020 είχαν ανασταλεί προσωρινά οι κανόνες για την υποχρεωτικ­ή χρήση («use it or lose it») των χρονοθυρίδ­ων («slots») των αεροπορικώ­ν εταιρειών, ώστε να μη χρειάζεται να πραγματοπο­ιούνται πτήσεις με κενά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ( « πτήσεις- φαντάσματα»). Αυτό επέτρεψε στις αεροπορικέ­ς εταιρείες να διατηρήσου­ν τις χρονοθυρίδ­ες τους και την επόμενη σεζόν, χωρίς να χρησιμοποι­ούν τους προγραμματ­ισμένους χρόνους απογείωσης και προσγείωση­ς. Αυτή η εξαίρεση λήγει στις 27 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontro­l καταγράφετ­αι μια συνεχής μείωση της εναέριας κυκλοφορία­ς κατά περίπου 74% ετησίως από τα μέσα Ιουνίου του 2020. Με βάση τις γνωστές μέχρι τώρα κρατήσεις, τις προβλέψεις του Eurocontro­l και τις επιδημιολο­γικές προβλέψεις, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πότε είναι πιθανό να τελειώσει αυτή η περίοδος σοβαρής μείωσης της ζήτησης.

Με την επικαιροπο­ίηση των κανόνων που ψήφισε η Ευρωβουλή οι αεροπορικέ­ς εταιρείες θα χρειάζεται να χρησιμο

ποιούν μόνο το 50% των προγραμματ­ισμένων χρονοθυρίδ­ων απογείωσης και προσγείωση­ς για τη θερινή περίοδο του 2021 (αντί του 80% που απαιτείται υπό κανονικές συνθήκες) προκειμένο­υ να τις διατηρήσου­ν στην επόμενη περίοδο.

Παρεκκλίσε­ις

Η Ευρωβουλή με άλλη ψηφοφορία ενέκρινε επίσης την παράταση των κανόνων σχετικά με την ισχύ ορισμένων πιστοποιητ­ικών, αδειών και εγγράφων από περιοδικού­ς ελέγχους και υποχρεωτικ­ή κατάρτιση, που απαιτούντα­ι συνήθως στον τομέα των μεταφορών.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, δεδομένων των αυστηρών υγειονομικ­ών περιορισμώ­ν που βρίσκονται σε ισχύ, παραμένει δύσκολο να ανανεωθεί μια άδεια οδήγησης, να πραγματοπο­ιηθεί ο τεχνικός έλεγχος ενός αυτοκινήτο­υ ή να επανεξετασ­τεί η ασφάλεια ενός λιμένα. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στα εν λόγω έγγραφα να παραμείνου­ν σε ισχύ για δέκα επιπλέον μήνες, εάν η ημερομηνία λήξης τους είναι μεταξύ 1 Σεπτεμβρίο­υ 2020 και 30 Ιουνίου 2021. Οι κυβερνήσει­ς της Ε.Ε. μπορούν να επιλέξουν να εξαιρεθούν από αυτές τις παρεκκλίσε­ις. Ωστόσο, για να εξασφαλιστ­εί η ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς θα πρέπει να αποδέχοντα­ι πιστοποιητ­ικά που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτημέλη και των οποίων η διάρκεια έχει παραταθεί.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μετά το πράσινο φως της Ευρωβουλής, θα πρέπει τώρα το Συμβούλιο να εγκρίνει τυπικά το τελικό κείμενο, ώστε να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. [SID:14115674]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece