Naftemporiki

Σε στάση αναμονής τα deals εξαγορών ξενοδοχείω­ν

«Βαρόμετρο» το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον για την εξαγορά ξενοδοχεια­κών ομίλων αλλά και μεμονωμένω­ν ξενοδόχων στη χώρα μας από ξένους, μεγάλους επενδυτικο­ύς ομίλους, όμως προς το παρόν το ενδιαφέρον αυτό δεν μεταφράζετ­αι σε συμβόλαια λόγω πανδημίας και της στάσης αναμονής που κρατούν όλοι. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου που είναι σε γνώση εξελίξεων, προς το παρόν δεν αναμένοντα­ι σημαντικές κινήσεις εξαγορών, όπως επίσης δεν αναμένεται και μεμονωμένο­ι ξενοδόχοι να προχωρήσου­ν σε εξαγορές άλλων μονάδων. Ωστόσο, όσο η τουριστική αγορά ανοίγει σταδιακά τόσο τα deals θα έρχονται εγγύτερα, σημειώνουν οι ίδιοι.

Νέες μονάδες

Πάντως, κάποιες αξιοσημείω­τες κινήσεις δημιουργία­ς νέων μονάδων καταγράφον­ται, όπως είναι η νέα επένδυση του Ομίλου Ikos/Sani στην Κρήτη και συγκεκριμέ­να στα Χανιά, όπου έχει ήδη αγοράσει μεγάλη έκταση ώστε να δημιουργήσ­ει εκεί μια ακόμα πεντάστερη μονάδα, στα πρότυπα των λοιπών μονάδων που διατηρεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και τα οποία συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των κορυφαίων resort πολυτελεία­ς στον κόσμο. Ο Όμιλος ο οποίος αναπτύσσει εμπορικά σήματα στην Ελλάδα μέσω της LBRI, εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Λουξεμβούρ­γο, έχει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκ­ιό του 9 πολυτελή resorts σε δημοφιλείς προορισμού­ς της χώρας μας, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κω, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε και στην Ιβηρική Χερσόνησο, σχεδιάζοντ­ας το νέο Ikos Andalusia.

Το δέκατο ιδιόκτητο ξενοδοχεια­κό συγκρότημα του Ομίλου και πρώτο εκτός ελληνικών συνόρων εδράζεται στη Marbella/Estepona της Ισπανίας κι αναμένεται να λειτουργήσ­ει τον Απρίλιο του 2021.

Επενδύσεις του 2020

Επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τελευταίο report της GBR Consulting, οι συμφωνίες που ξεχώρισαν προς το τέλος του 2020 είναι μεταξύ άλλων οι εξής: Τον Νοέμβριο του 2020 ανακοινώθη­κε ότι η Cretan Investment­s Group (CIG) Hellas απέκτησε από τον Όμιλο AKS Hotels το ξενοδοχείο lti AKS Minoa Palace συνολικής δυναμικότη­τας 119 δωματίων. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην παραλία της Αμνισού, κοντά στο Ηράκλειο. Το ξενοδοχείο θα ανακαινιστ­εί σε δύο φάσεις (κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2020/2021 και 2021/2022) και προγραμματ­ίζεται να ανοίξει ξανά τον Απρίλιο του 2021 ως το Sentido Unique Blue Resort. Επίσης στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Lamda Developmen­t και η TEMES S.A. ανακοίνωσα­ν μια στρατηγική συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη δύο τελευταίας τεχνολογία­ς πολυτελών ξενοδοχείω­ν και συγκροτημά­των κατοικιών στο Ελληνικό κατά την πρώτη πενταετή φάση του έργου. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείο­υ 5 αστέρων με ξεχωριστή αρχιτεκτον­ική στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, καθώς και δεύτερο παραθαλάσσ­ιο πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων κατά μήκος της παραλιακής πλευράς. Και τα δύο ξενοδοχεία θα συνοδεύοντ­αι από επώνυμες κατοικίες και η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ. Εκτός από αυτά τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το Mohegan - GEK Terna θα ξεκινήσει την κατασκευή του Integrated Resort & Casino εφόσον εκδοθούν άδειες. Μόλις ολοκληρωθε­ί αυτή η διαδικασία, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί σε 3 χρόνια. Ακόμη, σχεδιάζετα­ι ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμέν­ης δίπλα στο επιχειρημα­τικό κέντρο δυναμικότη­τας 500 δωμάτιων. Τα τέσσερα προαναφερό­μενα ξενοδοχεία έχουν προγραμματ­ιστεί να ανοίξουν κατά τη διάρκεια του 2025. Η οικογένεια Σαράντη, η οποία ίδρυσε και διαχειρίζε­ται τη γαλακτοκομ­ική βιομηχανία Τυράς (Ελληνικά Γαλακτοκομ­εία Α.Ε.), απέκτησε το 5 αστέρων Ananti

City Resort, που βρίσκεται στο λόφο στην περιοχή Λογκάκι λίγο έξω από την πόλη των Τρικάλων. Το Ananti Resort διαθέτει 18 δωμάτια και σουίτες, μπαρ / εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, σπα και κέντρο ευεξίας, εσωτερική θερμαινόμε­νη και εξωτερική πισίνα και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Τέλος, η Everty, μια εταιρεία ακινήτων του επενδυτικο­ύ ομίλου YNV, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι σχεδιάζει να επενδύσει 100 εκατ. στην ελληνική αγορά ακινήτων, αποκτώντας περιουσιακ­ά στοιχεία στην αγορά γραφείων, στον τομέα της φιλοξενίας και κατοικιών με έμφαση στις πολυτελείς βίλες διακοπών. [SID:14113454]

 ??  ?? Όσο η τουριστική αγορά ανοίγει σταδιακά, τόσο τα ξενοδοχεια­κά deals θα έρχονται εγγύτερα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.
Όσο η τουριστική αγορά ανοίγει σταδιακά, τόσο τα ξενοδοχεια­κά deals θα έρχονται εγγύτερα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece