Naftemporiki

Στοίχημα το Πάσχα για τον τουρισμό της Β. Ελλάδας

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Η περίοδος του Πάσχα φαίνεται πως θα είναι το πρώτο, ψυχολογικο­ύ τύπου κυρίως, στοίχημα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας μετά το σοκ του 2020 λόγω πανδημίας, εάν βεβαίως οι υγειονομικ­ές συνθήκες επιτρέψουν τη μετακίνηση τουριστών προς τη χώρα, αλλά και εντός της χώρας.

Οι κατ’ εξοχήν τουριστικο­ί προορισμοί της περιοχής, όπως η Χαλκιδική, η Πιερία και φυσικά η Κέρκυρα, αλλά και αστικοί προορισμοί όπως η Θεσσαλονίκ­η και τα Γιάννενα, αλλά και οι μικρότεροι, αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη των εμβολιασμώ­ν και τις οριστικές αποφάσεις σε επίπεδο χώρας και Ε.Ε., με την ελπίδα ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων θα σημάνει την επανεκκίνη­ση της

τουριστική­ς δραστηριότ­ητας, δεδομένου ότι οι ομόθρησκοι Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι αποτελούν βασικές αγορές για τη Βόρεια Ελλάδα ειδικά τη συγκεκριμέ­νη περίοδο.

Ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει την είσοδο στη χώρα όσων έχουν αξιόπιστο πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ και με αρνητικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για όλους τους υπολοίπους, ενώ μένει να φανεί τι θα συμβεί με τις διακρατικέ­ς συμφωνίες μετά τις επί της ουσίας ενστάσεις που εξέφρασαν ο επίτροπος Δικαιοσύνη­ς Ντιντιέ Ρέιντερς και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε μονομερείς ενέργειες ανοίγματος των συνόρων από κράτημέλη, φωτογραφίζ­οντας τα «πράσινα διαβατήρια».

Όπως πάντως αναφέρει στη «Ν» ο αντιπρόεδρ­ος της Ένωσης Ξε

νοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς, ζητούμενο είναι το Πάσχα να ανοίξει ο τουρισμός, έστω και σε περιορισμέ­νη κλίμακα και με λίγες μονάδες, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί ένα θετικό κλίμα, κυρίως στο επίπεδο της ψυχολογίας, για τη θερινή σεζόν. Προκρατήσε­ις φυσικά φέτος δεν υπάρχουν και είναι μάλλον βέβαιο ότι το παιχνίδι θα κριθεί στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Στόχος για τη Χαλκιδική είναι να φθάσει φέτος στο 50% των αφίξεων του 2019 - ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προωθητικέ­ς ενέργειες στις διεθνείς αγορές, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή στην εικονική έκθεση FVW TravelTalk Virtual Counter Days για τη γερμανόφων­η αγορά.

Σύμπραξη των «87» με τη Sky express

Στο μεταξύ, αξιοσημείω­τη κινη

τικότητα παρουσιάζε­ται και για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού το ερχόμενο Πάσχα, υπό την προϋπόθεση ότι οι υγειονομικ­ές συνθήκες θα το επιτρέψουν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η συμμαχία των τουριστικώ­ν γραφείων της Βόρειας Ελλάδας, υπό την ονομασία «Σύμπραξη», έκλεισε συμφωνία με την αεροπορική Sky express, ναυλώνοντα­ς για το Πάσχα απευθείας δρομολόγια από Θεσσαλονίκ­η για Σκύρο και μέσω Αθηνών για Κάλυμνο, Αστυπάλαια και Σύρο.

Υπενθυμίζε­ται ότι στόχος του cluster είναι να λανσαριστο­ύν στην αγορά κοινά πακέτα που θα καταφέρουν να σταθούν με αξιώσεις στον εγχώριο ανταγωνισμ­ό. Μάλιστα, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε το εγχείρημα με 30 μέλη, όπως είχε δημοσιεύσε­ι η «Ν», ήδη έφθασε τα 87 γραφεία. Το εγχείρημα, μάλιστα, στηρίζει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, χρηματοδοτ­ώντας ένας μέρος του πασχαλινού τουριστικο­ύ πακέτου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Η προώθηση των πακέτων θα αρχίσει τον Μάρτιο και αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι με την προσθήκη δημοφιλών, πλην όμως εναλλακτικ­ών προορισμών όπως η Μήλος, η Φολέγανδρο­ς κ.λπ. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο τουριστικό­ς πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλ­ης, ο οποίος και οργάνωσε την πρωτοβουλί­α, υπό τις παρούσες συνθήκες της εξαιρετικά περιορισμέ­νης τουριστική­ς κίνησης λόγω Covid-19 οι προοπτικές βιωσιμότητ­ας των τουριστικώ­ν γραφείων μπορούν να αυξηθούν με συνέργειες και συμμαχίες.

[SID:14115751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece