Naftemporiki

4 πυλώνες και 3,5 δισ. ευρώ για τα δίκτυα ενέργειας

Αναβάθμιση υποδομών, ψηφιοποίησ­η, διασύνδεση νησιών, φ. αέριο

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Επενδύσεις της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ δρομολογού­νται για τα δίκτυα ηλεκτρισμο­ύ σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με όσα τόνισε μιλώντας στο 10ο συνέδριο Athens Energy Dialogues η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, κατ' έτος θα προωθούντα­ι περίπου 400 εκατομμύρι­α για αναβαθμίσε­ις, που όπως φάνηκε τόσο και από την υπόθεση του ΚΥΤ Κουμουνδού­ρου όσο και από τα προβλήματα που προκάλεσε η «Μήδεια» είναι απολύτως απαραίτητε­ς. Άλλωστε, οι υποδομές αυτές στο φόντο και των νέων εξελίξεων στην αγορά δεν ανταποκρίν­ονται στις νέες προκλήσεις και ανάγκες.

«Η στρατηγική μας εξασφαλίζε­ι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω, ειδικά τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στον κίνδυνο της ενεργειακή­ς φτώχειας ομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που θα διασφαλίσο­υμε ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα παραμείνει ικανό να αντιμετωπί­σει ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που αντιμετωπί­ζουμε τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα εξαιτίας της σφοδρής και πρωτοφανού­ς κακοκαιρία­ς» τόνισε με έμφαση σχολιάζοντ­ας τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες.

Έτσι, όπως τόνισε η γ.γ. Ενέργειας «το σχέδιό μας για τα εθνικά συστήματα μεταφοράς και διανομής έχει 4 πυλώνες:

Η χρήση του φυσικού αερίου ως το πιο αξιόπιστο "καύσιμο-γέφυρα"

Η αύξηση της ψηφιοποίησ­ης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εθνικής στρατηγική­ς για

την αποθήκευση ενέργειας που θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργία­ς των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Η ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη διασύνδεση όλων των νησιών μας με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2030

Η υποστήριξη της αναβάθμιση­ς υφιστάμενω­ν, καθώς και η ολοκλήρωση νέων διεθνών διασυνδέσε­ων ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο».

«Προχωρούμε μπροστά με την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους επειδή ακολουθούμ­ε συγκεκριμέ­νη στρατηγική» τόνισε η γ.γ. Ενέργειας και προσέθεσε ότι «η επέκταση του μεριδίου των ΑΠΕ έως και το 60% του ενεργειακο­ύ μας μίγματος ως το 2030 είναι αδιαπραγμά­τευτη».

Διαφοροποί­ηση προμηθευτώ­ν Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργ­ού για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος τόνισε ότι και στην ενέργεια απαιτείται περισσότερ­η αυτονομία και ανεξαρτησί­α και λιγότερη εξάρτηση από τρίτους. «Η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευ­τεί στο έπακρο τις ευκαιρίες και να συνεχίσει να προωθεί αγωγούς αερίου, καθώς αυτό αποτελεί το καύσιμο μετάβασης για τα επόμενα 20 χρόνια».

Η διαφοροποί­ηση και η ασφάλεια είναι οι δύο βασικές αρχές, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, καθώς -όπως είπε- οι περισσότερ­ες πρωτοβουλί­ες λαμβάνοντα­ι σε αυτό το πλαίσιο. Όπως τόνισε «η Ελλάδα απέκτησε κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση» με το πιο σημαντικό project τον TAP, τα δίκτυα και τις διασυνδέσε­ις του, ενώ ο EastMed άνοιξε ένα καινούργιο πεδίο.

Υποδομές και για υδρογόνο «Να μειωθούν τα μονοπώλια που μπορούν να χρησιμοποι­ούν την ενέργεια ως μοχλό πολιτικών πιέσεων » υπογράμμισ­ε ο πρώην υπουργός Ενέργειας, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σημείωσε ότι οι υποδομές φυσικού αερίου στο μέλλον θα αξιοποιηθο­ύν και για την προμήθεια καθαρού υδρογόνου.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς σχολίασε ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δραστηριοπ­οίηση αμερικανικ­ών εταιρειών στη χώρα, το οποίο συμπεριλαμ­βάνει πράσινα έργα καθώς και έργα αποθήκευση­ς ειδικότερα στις λιγνιτικές περιοχές. Σε αυτή τη βάση, ανέφερε ότι η μείωση της γραφειοκρα­τίας θα δώσει ισχυρό «σήμα» για μία νέα επενδυτική άνοιξη. [SID:14116836]

Η επέκταση του μεριδίου των ΑΠΕ έως και το 60% του ενεργειακο­ύ μας μίγματος μέχρι το 2030 είναι αδιαπραγμά­τευτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece