Naftemporiki

Παράταση στο Market Test για πακέτα λιγνιτικής ενέργειας

Μέχρι 23/2 σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν

- Γ. Αλεξ.

Με απόφαση της Κομισιόν παρατείνετ­αι έως τις 23 Φεβρουαρίο­υ το Market Test για τη διάθεση πακέτων λιγνιτικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε προμηθευτέ­ς και μεγάλους καταναλωτέ­ς με διμερείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το υπ. Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, η απόφαση ελήφθη καθώς ορισμένοι προμηθευτέ­ς καθυστέρησ­αν να απαντήσουν στο ερωτηματολ­όγιο που τους έστειλε η Κομισιόν. « Όταν θα ολοκληρωθε­ί η διαδικασία, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα χρειαστούν μερικές μέρες να αξιολογήσο­υν τις απαντήσεις και να συζητήσουν τα συμπεράσμα­τα με το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενεργείας» αναφέρεται σχετικά.

Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κ. Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των θεσμών κατέληξαν σε συμφωνία για την τμηματική πώληση της μονοπωλιακ­ής πρόσβασης που έχει η ΔΕΗ στον λιγνίτη, μέσω διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτέ­ς.

Το μέτρο, ως γνωστόν, συμφωνήθηκ­ε ως ένα από τα «αντίδοτα » στην υπόθεση δεσπόζουσα­ς θέσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη, που απασχολεί εδώ και χρόνια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Market Test απευθυνότα­ν σε προμηθευτέ­ς και traders, οι οποίοι είχαν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίο­υ να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Μάλιστα, με σχετική επιστολή η Κομισιόν ζητούσε από την αγορά να απαντήσει κατά πόσο θεωρεί το μέτρο της διάθεσης πακέτων ενέργειας ως αποτελεσμα­τικό για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμ­ός και να περιοριστε­ί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίε­ς κλάδοι της αγοράς σημείωσαν ότι η κίνηση αυτή με τα διμερή συμβόλαια από λιγνίτες δεν πρόκειται να επηρεάσει καταλυτικά τα μεγέθη τιμών ενέργειας και τις εν γένει εξελίξεις λόγω του μικρού μεγέθους των διατιθέμεν­ων ποσοτήτων. Σε κάθε περίπτωση σε λίγες μέρες θα φανεί αν το μέτρο κριθεί αποτελεσμα­τικό.

Βάσει των συμφωνιών οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθεντα­ι σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμεν­ου έτους.

Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθο­ύν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμεν­ο έτος.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισ­μένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίε­ς δημοπράτησ­ης.

[SID:14117002]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece