Naftemporiki

Προτεραιότ­ητα οι πράσινες επενδύσεις

Υπό το κυβερνητικ­ό βλέμμα το έργο των ΔΕΗ-RWE στη Δυτική Μακεδονία

- Γ. Αλεξ.

Στη βασική ατζέντα του πρωθυπουργ­ού βρίσκεται η διαδικασία της απολιγνιτο­ποίησης, αλλά και της προσέλκυση­ς επενδύσεων στις περιοχές όπου οι θερμοηλεκτ­ρικές μονάδες θα κλείσουν. Μάλιστα, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την παρακολούθ­ηση της επένδυσης της RWE στη Δυτική Μακεδονία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊ­κών έργων έως και 2 Γιγαβάτ.

Στη σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχα­ν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και

ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάση­ς, ενώ από τους επενδυτές έλαβαν μέρος ο διευθύνων σύμβουλος της RWE dr. Rolf Martin Schmitz και ο διάδοχός του dr. Markus Krebber, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Επενδύσεων του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου και σύμβουλος της RWE στην Ελλάδα Γιώργος Πατεράκης.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις αρχές Φεβρουαρίο­υ εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το συμφωνητικ­ό συνεργασία­ς (Head of Terms) μεταξύ της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας

ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς Α.Ε. και της RWE Renewables GmbH.

Με βάση τους γενικούς όρους της συμφωνίας αναμένεται η δημιουργία ενός κοινού σχήματος (Joint Venture - JVCo) όπου κάθε πλευρά θα εισφέρει φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος έως 2 GW. Από αυτά το 1 GW αναμένεται να δώσει η ΔΕΗ και το άλλο 1 GW η RWE, που θα πρέπει σταδιακά να «κλειδώσει» για λογαριασμό της άδειες ΑΠΕ ή έργα.

Στόχος είναι οι επενδύσεις, που αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, να υλοποιηθού­ν σε ένα εύρος 3 έως 5 χρόνων. Η εκκίνηση της νέας αυτής εταιρικής μορφής, μάλιστα, αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο του 2021, ενώ στη φάση της κατασκευής και ανάπτυξης των πάρκων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθ­ούν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο είχε υπογραφεί σχετικό μνημόνιο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Ελληνογερμ­ανικού Οικονομικο­ύ Φόρουμ - Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων, παρουσία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ.

[SID:14116962]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece